LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Vzájemná poloha kružnice a přímky
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Zobrazení dutým zrcadlem
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
zpracovaný v rámci projektu
Světelné jevy Optika II..
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Pozorování přírody stavba květu.
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dalekohledy.
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Vzájemná poloha dvou kružnic
Kruh, kružnice Základní pojmy
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
LUPA A MIKROSKOP Téma: Obrázky Studijní text
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Významný vynález Vypracoval:Lukáš Běhal.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Goniometrické funkce Využití goniometrických funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kruh, kružnice Základní pojmy
Kruh, kružnice Základní pojmy
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Využití goniometrických funkcí
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
Grafické násobení a sčítání úhlů
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi dva stejné obrázky
PaedDr. Jozef Beňuška
Od čoho závisí zväčšenie
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Pracovní list 1) Do které kategorie jazyků se řadí španělština?
Transkript prezentace:

LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Průměr Slunce je mnohonásobně větší než průměr Měsíce. Proč obě tělesa na obloze pozorujeme jako kotouče přibližně stejně velké? Vysvětlení: Velikost i vzdálenost předmětů posuzujeme podle zorného úhlu: Je to úhel mezi paprsky, které vycházejí z okrajových bodů předmětu a vnikají do našeho oka. náčrtek!

Oko je schopno rozlišit dva body, když je vidí alespoň pod zorným úhlem 1´ (jedna úhlová minuta). Jak můžeme pozorovat předměty, jejichž zorný úhel je ještě menší? Použijeme pomůcky, které nám dokáží zorný úhel zvětšit: lupa mikroskop

Lupa spojka s ohniskovou vzdáleností menší než 25 cm Předmět umístíme mezi lupu a ohnisko. Pozorujeme ho okem umístěným blízko lupy. Vidíme zdánlivý, přímý obraz, větší než předmět.

Lupa Používá se: v laboratořích při pozorování rostlin, drobných živočichů při čtení údajů na stupnicích přesných měřicích přístrojů doma při čtení velmi drobného písma ve filatelii Jednoduchými spojkami, které se používají jako lupy, dosahujeme nejvíce šestinásobného zvětšení. Existuje i hodinářská či digitální lupa. lupa s rukojetí

spojka blíže oka (okulár) má větší ohniskovou vzdálenost Mikroskop skládá se ze 2 spojek spojka blíže oka (okulár) má větší ohniskovou vzdálenost spojka blíže předmětu (objektiv) má menší ohniskovou vzdálenost objektiv okulár

Mikroskop Používá se: v biologii, lékařství, mineralogii k velkým zvětšením u běžných mikroskopů se dosahuje zvětšení až 1000krát větší rozlišovací schopnost mají elektronové mikroskopy, kde se místo světla užívá svazek elektronů okulár udělej náčrtek! tubus objektiv podložní stolek zaostřovací šroub zrcátko

Otázky Uveď několik příkladů použití lupy. 2. Kam umístíš pozorovaný předmět vzhledem k lupě a oku? 3. Doplňuj do obrázku základní části mikroskopu: okulár tubus objektiv podložní stolek zrcátko zaostřovací šroub

Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.