Muzikoterapie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
EFT – na emoce zaměřená terapie
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Schopnost zvířat léčit
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Ročníková práce.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Muzikoterapie.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Prezentace 5 lekcÍ MUZIKOTERAPIE Mgr. Bc. Svatava Drlíčková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Domácí násilí v praktické rovině
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
VY_32_INOVACE_PSYPS15060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Muzikoterapie.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Zpracovala: Simona Hyková
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Muzikoterapie a Danceterapie MSSP č. 9 Jitka Sinecká (převzato z PPT V
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Potřeba spánku a odpočinku
osob s mentálním postižením
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Muzikoterapie.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pedagogická komunikace
AROMATERAPIE.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ARTETERAPIE.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
MUZIKOTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
HORIZONT ZLÍN Workshop
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Násilná osoba aneb co s ní
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Sociální psychologie.
Muzikoterapie.
Muzikoterapie.
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Transkript prezentace:

Muzikoterapie

Historie muzikoterapie cílené využívání zvuku a hudby k léčebným účelům neboli metoda používající hudbu jako terapeutický prostředek nejstarší zmínky o spojení hudby a medicíny pocházejí z Bible, kde je popisováno, jak David léčil hrou na harfu deprese krále Saula koncem 17. století se objevila iatromusica – léčba vibracemi způsobovaných hudbou - ty z nemocného těla podle této teorie vypuzovaly jedovaté látky za nejpřínosnější se považoval rytmus, proto byly komponovány do léčby skladby tanečního charakteru z nejnovějších výzkumů se dá zmínit podstatný podíl hudby na výsledcích holotropního dýchání (Stanislav Grof)

Historie muzikoterapie první muzikoterapeutický výcvikový program se konal v roce 1944 na Michiganské univerzitě muzikoterapie jako organizovaná profese se objevila roku 1950 u nás není doposud muzikoterapie organizována žádným oficiálním způsobem, jako se součástí jiných profesí

Účinky muzikoterapie ovlivňuje vegetativní funkce - srdeční rytmus, krevní tlak, dýchání, svalový tonus a pod. Používá se ke zmírnění bolesti, při léčbě dlouhotrvajících chorob, úzkosti, strachu, u poinfarktových stavů,… v psychoterapii k léčbě neuroz, adaptability, komunikace,… hudba je sama o sobě komunikací, proto umožňuje oslovení a porozumění i tam, kde jsou narušeny běžné mezilidské kontakty. Pomáhá jednak poslech hudby a jednak aktivní provozování hudby – například jako emoční ventil

Znaky muzikoterapie využití zvuku a hudby (rytmus, melodie, harmonie) rozvíjí se terapeutický vztah, tj. vztah mezi klientem a terapeutem hudba má neverbálně komunikační, strukturální, emocionální a kreativní kvality; je prováděna kvalifikovanou osobou cílovými skupinami muzikoterapie jsou především jedinci se zdravotními a edukačními problémy zkušenost s muzikoterapií může vyvolat pozitivní změny ve všech dimenzích lidského organismu umožňuje uspokojení nejrůznějších fyzických, emocionálních, intelektuálních, sociálních a jiných potřeb klientů rozsáhlou oblast terapeutického působení - léčba, učení, rozvoj sociálních interakcí a komunikace, sebevyjádření, motivace, zvládání bolesti a stresu, redukce rušivého chování, práce s emocemi, zvýšení kvality života, osobní a duchovní rozvoj atd. může být realizována za různých uspořádání terapeutické situace (individuální, skupinová, aktivní, receptivní) má uplatnění v prevenci, léčbě i následné rehabilitaci

Typy terapie Individuální Skupinová (u autistických dětí) Hromadná (při léčbě alkoholismu nebo toxikomanie)

Muzikoterapie ve školství Podmínky práce učitele ve škole obvykle neumožňují provádět muzikoterapii jako systematickou terapeutickou intervenci. Hudba je využívána k aktivaci žáků, k prohloubení koncentrace v důležitých okamžicích vyučovací hodiny a usnadnění zapamatování důležitých informací. Žáci se učí vyjadřovat se a hodnotit se prostřednictvím hudby. Hudba vytváří podnětné prostředí a navozuje příjemnou atmosféru během školního dne a stává se relaxačním prostředkem.

Hudební nástroje Bubny, flétny, zvonkohry, tibetské mísy, strunné nástroje,…

Hudba http://www.youtube.com/watch?v=Jl8iYAo90pE&playnext=1&list=AL94UKMTqg-9CxvLgtPVLEHEK_wTvvFbqd Krátké relaxační cvičení http://www.youtube.com/watch?v=ZWywOpeWl-4