PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Severní Evropa Skandinávie. Severní Evropa Skandinávie.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Severní Evropa.
Evropské regiony - Severní Evropa - Norsko
SEVERNÍ AFRIKA.
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
Východní Evropa.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
SEVERNÍ EVROPA.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA – hospodářský obr.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Norsko a Švédsko Z_120_Evropa_Norsko a Švédsko
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Evropa – Státy Skandinávie
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Norsko, Švédsko III2-Z7-III-11
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Švédsko.
Německo Jan Dušek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_130 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_13.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Čína Jan Dušek.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Francie Miroslav Chmelka.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDEZDE. Severní Evropa Norsko, Švédsko - Skandinávský poloostrov Finsko Island - ostrov Dánsko - Jutský poloostrov a ostrovy.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
VY_52_INOVACE_18_02_státy severní Evropy. 3. snímek – severní Evropa 4. snímek – státy severní Evropy 5. snímek – vlajky států severní Evropy 6. snímek.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_04 N á zev materi.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
Švédsko Open Presentation.
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Severní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
6. SEVERNÍ EVROPA.
Transkript prezentace:

PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS STÁTY SKANDINÁVIE – NORSKO, ŠVÉDSKO PETRA horňáková

Úvod Vážení studenti, vítejte u prezentace o dvou významných skandinávských státech. Zde se dozvíte zajímavosti o průmyslu, obchodu, obyvatelstvu, přístavech a dalších oblastech Norska a Švédska. Na konci prezentace na Vás čekají zajímavé otázky, které prověří Vaši pozornost při čtení prezentace a praktické činnosti při práci s atlasem. Přeji Vám hodně nově získaných informací a dobře zodpovězených otázek. Petra Horňáková

Norsko a Švédsko – země obrácené k moři Země severní Evropy dlouho nezačleňovaly do EU. Byly však členy Evropského sdružení volného obchodu a se zeměmi EU úzce spolupracovaly. Švédsko vstoupilo k 1.1. 1996 do EU. V Norsku referendum rozhodlo o nepřipojení, patrně z obav o dělení zisků z těžby ropy a plynu při pobřeží a ze ztráty vysoké životní úrovně. Na území čtyř severoevropských států žije pouze 18,2 mil. obyvatel. Lidé i jejich ekonomická činnost se soustřeďují na jihu a při pobřeží. Národnostně jsou tyto státy stejnorodé, pouze ve Švédsku žije menšina Finů, ve Finsku menšina Švédů a v oblastech za polárním kruhem žijí Laponci.

Norsko Když se řekne Norsko, vybaví se jistě rybí produkty. Dále je Norsko známé výrobou elektrooceli, hliníku a v posledních letech vývozem ropy a zemního plynu. Právě ropa a zemní plyn jsou zdrojem současného ekonomického rozvoje země. Přírodní podmínky silně ovlivňují ekonomickou činnost. Protáhlé území, hory a členité pobřeží znesnadňují stavbu silnic a železnic. Tři čtvrtiny vnitrozemí pokrývají rozsáhlá a zčásti zaledněná skandinávská pohoří. Hluboké fjordy, úzké zálivy zařezávající se hluboko do vnitrozemí, jsou příhodné pro zakládání přístavů, ale tvoří překážku v pozemní dopravě. Neúrodné půdy znemožňují intenzivní zemědělství. Pouze 3% území kryje orná půda nebo pastviny.

norsko Jediné významné město severu je Narvik přístav, odkud se vyváží švédská železná ruda z naleziště Kiruna. Na jih od města Trondheim se využívá velkého energetického potenciálu prudce tekoucích řek – 99,7% energie Norska vyrobí vodní elektrárny. Levná energie umožňuje energeticky náročnou výrobu hliníku a dalších barevných kovů částečně i z domácí rudy. Více než polovina Norů žije v oblasti kolem hlavního města Oslo. Přírodní podmínky tu umožňují intenzivní zemědělství i průmyslovou činnost. Norské námořní loďstvo, rybářské i nákladní, patří k největším na světě.

Švédsko Největší severská země, má rozmanitější průmyslovou výrobu, dvojnásobný počet obyvatel a více zemědělské půdy než Norsko. Má velký vodní potenciál. Švédsko symbolizuje ocel, výrobky Volvo a Saab – značky vynikající kvality. Přírodní bohatství a vysoká produktivita práce přispěly k vysoké životní úrovni Švédů. Ocelárny zpracovávají kvalitní železnou rudu z oblasti města Kiruna na severu země. Ocel využívá rozsáhlá strojírenská výroba (automobily, letadla, roboty, obráběcí stroje). Téměř 80% vytěžené rudy se vyváží. Hlavním odběratelem je Německo, ale i další státy západní Evropy.

Švédsko Energii dodávají Švédsku vodní a atomové elektrárny. Zemědělská půda pokrývá pouze 10% povrchu, přesto nížina na jihu země dodává dostatek potravin pro potřeby obyvatel. Ve Švédsku převládá pěstování pšenice a chov skotu na mléko. Nížina na jihu země je nejhustěji osídlena. Leží tu Stockholm – hlavní a zároveň největší město. Také Goteborg, největší nezamrzající přístav na západě země.

Otázky - Jaké jsou příčiny soustředění obyvatelstva a ekonomické činnosti na pobřeží a v jižní části Norska? - Jaké je osídlení Norska a Švédska ve vnitrozemí? - Jsou stejně vhodné podmínky pro využití vodní energie jak v Norsku tak ve Švédsku? - Které přístavy v Norsku a Švédsku zamrzají a které nikoli? - Určete pomocí mapy v atlase rozložení nížin a vysočin v obou zemích. - Co který stát vyváží nebo dováží? Zjistěte, kam vývoz směřuje.