SWI140 – Technologie Sémantizace Webu OWL Peter Vojtáš, TSW

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Sémantická anotace dat z webovských zdrojů
CXPath Dotazování nad heterogenními XML zdroji s pomocí konceptuálního schéma Jan Vávra, 21. dubna 2004
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Corese RDF Semantic Search Engine Marek Růžička ACACIA INRIA, Sophia Antipolis
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
ENCYKLOPEDIE FORMULE 1 Stanislav Kolman 4.B 2013/
(nejen) pro sémantický web Alena Lukasová
INFORMATIKA 8 Počítačová síť III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
Mycroft Mind Sémantický a vizualizační engine nejen pro novou generaci eShopů InterSystems Sympozium
Softwareová architektura
ISWC 2007 Miroslav Vacura. Pattern for Representing Relevance „An Ontology Design Pattern for Representing Relevance in OWL“ - CDR = Context Domain Relevance.
A weak fuzzy description logic with aggregation Peter Vojtáš na Pracovním semináři pořádaném Knowledge Engineering Group Knowledge Engineering.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Sémantizace Webu 3. RDF Peter Vojtáš.
Sémantický web, ontologie. Sociální sítě.
Převod ER schémat do ERL Deskripční logiky Mgr. Marek Vajgl.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
Dnešní téma UISK – VPIZ 13 1 ■Technologie věcného pořádání informací a znalostí v 21. století ■dokumenty → data ■data → znalosti ■vizualizace ■ontologické.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
(Java) RDF APIs Jan Zemánek KIZI VŠE, Praha. Přehled Java RDF APIs Jena Download
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Modely uživatelských preferencí. Obsah Jak se vyjadřují preference Modely preferencí a jejich učení Model založený na atributech Kolaborativní filtrování.
Law-Ref Elektronická databáze mezinárodních smluvních dokumentů Kryštof Dibusz VŠCHT Praha FCHT – Informatika a Chemie 3. ročník
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Internet Explorer 8 Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft s.r.o.
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
Sémantizace Webu 4. RDFS Peter Vojtáš.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
WSDL Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
1 Bleskové zpravodajství (RSS, RDF, Atom) Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o. Problém: obsah webu je strojově čitelný, ale není strojově pochopitelný.
Vícerozměrný přístup pro indexování XML dat
1 Web Information extraction - extrakce informací z webu NSWI Jan Dědek.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Windows Presentation Foundation Data Binding
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Interoperabilita v GIS podle specifikací OGC Geoinformatics CTU 2006 Radek Sklenička.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
PŘEDMĚT: ORGANIZACE ZNALOSTÍ PŘEDNÁŠEJÍCÍ: SILVIE KOŘÍNKOVÁ PRESOVÁ Ontologie 2. část - ontol. jazyky.
Selekční jazyky Současné trendy Přednáška č. 5 ( ) Filozofická fakulta Masarykova Univerzity, Kabinet knihovnictví - Ústav české literatury a knihovnictví.
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Značkovací jazyky Semantic Web, RDF, OWL.
VIKMA06 Vyhledávání informací
Transkript prezentace:

SWI140 – Technologie Sémantizace Webu OWL Peter Vojtáš, TSW Sémantický web SWI140 – Technologie Sémantizace Webu OWL Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli Peter Vojtáš, TSW Úvod do OWL Úvod

Obsah přednášky Datový model - RDF jazyk Metadata – RDF Schema Sémantický web Obsah přednášky opakování Datový model - RDF jazyk Metadata – RDF Schema Ontologie – popis pro sdílení dat Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli TSW Úvod do OWL Úvod

Sémantický web – prostředí pro sdílení dat, analogie z historie Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli data processing or keypunch cards TSW Úvod do OWL Copyrighted pictures used only for teaching purpose Úvod

Sémantický web – prostředí pro sdílení dat, analogie z historie Web stránky Internet Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli Google Sémantický web TSW Úvod do OWL Copyrighted pictures used only for teaching purpose Úvod

Sémantický web - prostředí pro sdílení dat Potřebujeme datový model model pro metadata – popis dat vzájemné provázání dat a metadat model pro dotazování W3C datový model RDF Resorce Description Framework – Prostředí pro popis (webovských) zdrojů model pro metadata RDF Schema více metadat + data OWL model pro dotazování SPARQL Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli TSW Úvod do OWL Úvod

OWL – Web Ontology Language OWL – „popis světa“ který má umožnit sdílení dat – vizi Semantického Webu XML poskytuje syntax pro strukturované dokumenty . XML Schema omezuje strukturu a rozšiřuje o datové typy. RDF je datový model pro zdroje a vztahy mezi nimi RDF Schema je slovník pro popis vlastností a tříd RDF zdrojů. OWL nám poskytuje více výrazových prostředků pro popis např. disjunktní, mohutnost, rovnost, symetrické, … umožňuje definovat individua a vztahy mezi nimi umožňuje dedukci nad třídami a individui OWL používá RDF/XML syntax TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL Lite, DL, Full OWL Lite je myšleno na podporu uživatelů kteří potřebují jednodušší klasifikační hierarchie a jednoduchá omezení. Dedukce v OWL Lite má nižší formální složitost OWL DL - složitejší klasifikační hierarchie, dedukce v DL má většinu problémů rozhodnutelnou (sice v coNP a P-SPACE…) DL-deskripčním logikám se budeme věnovat v teoretičtějším závěru semestru OWL Full nabízí uživateli celou výrazovou sílu a svobodu RDF. Např. v OWL Full může být třída kolekcí individuí a zároveň je sama instancí. Dedukce je často nerozhodnutelná .... TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – záhlaví – spojování popisů <owl:Ontology rdf:about=""> <rdfs:comment>An example OWL ontology</rdfs:comment> <owl:priorVersion rdf:resource= "http://www.w3.org/TR/2003/PR-owl-guide-20031215/wine"/> <owl:imports "http://www.w3.org/TR/2004/REC-owl-guide-20040210/food"/> <rdfs:label>Wine Ontology</rdfs:label> ... TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL - jednoduché třídy Vždy máme třídy owl:Thing a owl:Nothing Naše kořenové pojmy <owl:Class rdf:ID="Winery"/> <owl:Class rdf:ID="Region"/> <owl:Class rdf:ID="ConsumableThing"/> <owl:Class rdf:ID="PotableLiquid"> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="#ConsumableThing" /> </owl:Class> <owl:Class rdf:ID="Wine"> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="&food;PotableLiquid"/> Z importované ontologie TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL - jednoduchá individua prvky tříd - individua <Region rdf:ID="CentralCoastRegion" /> Tvrdí, že zdroj rdf:ID="CentralCoastRegion„ je prvkem třídy Region ekvivaletně <owl:Thing rdf:ID="CentralCoastRegion" /> <owl:Thing rdf:about="#CentralCoastRegion"> <rdf:type rdf:resource="#Region"/> </owl:Thing> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL - jednoduchá individua ve „food“ ontologii <owl:Class rdf:ID="Grape“> ... </owl:Class> Pak v ontologii vín <owl:Class rdf:ID="WineGrape"> <rdfs:subClassOf rdf:resource="&food;Grape" /> </owl:Class> A její prvek <WineGrape rdf:ID="CabernetSauvignonGrape" /> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – jednoduché vlastnosti <owl:ObjectProperty rdf:ID="madeFromGrape"> <rdfs:domain rdf:resource="#Wine"/> <rdfs:range rdf:resource="#WineGrape"/> </owl:ObjectProperty> <owl:ObjectProperty rdf:ID="course"> <rdfs:domain rdf:resource="#Meal" /> <rdfs:range rdf:resource="#MealCourse" /> <owl:Thing rdf:ID="LindemansBin65Chardonnay"> <madeFromGrape rdf:resource="#ChardonnayGrape" /> </owl:Thing> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – hierarchie vlastnosti <owl:Class rdf:ID="WineDescriptor" /> <owl:Class rdf:ID="WineColor"> <rdfs:subClassOf rdf:resource="#WineDescriptor" /> ... </owl:Class> <owl:ObjectProperty rdf:ID="hasWineDescriptor"> <rdfs:domain rdf:resource="#Wine" /> <rdfs:range rdf:resource="#WineDescriptor" /> </owl:ObjectProperty> <owl:ObjectProperty rdf:ID="hasColor"> <rdfs:subPropertyOf rdf:resource="#hasWineDescriptor" /> <rdfs:range rdf:resource="#WineColor" /> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL - víno z alespoň jednoho hroznu… <owl:Class rdf:ID="Wine"> <rdfs:subClassOf rdf:resource="&food;PotableLiquid"/> <rdfs:subClassOf> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#madeFromGrape"/> <owl:minCardinality rdf:datatype="&xsd;nonNegativeInteger"> 1 </owl:minCardinality> </owl:Restriction> </rdfs:subClassOf> ... </owl:Class> Anonymous class TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – vlastnosti individuí Má prvek <Region rdf:ID="SantaCruzMountainsRegion"> <locatedIn rdf:resource="#CaliforniaRegion" /> </Region> <Winery rdf:ID="SantaCruzMountainVineyard" /> <CabernetSauvignon rdf:ID="SantaCruzMountainVineyardCabernetSauvignon" > <locatedIn rdf:resource="#SantaCruzMountainsRegion"/> <hasMaker rdf:resource="#SantaCruzMountainVineyard" /> </CabernetSauvignon> Má prvek Má prvek TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL - charakterizace vlastností <owl:ObjectProperty rdf:ID="locatedIn"> <rdf:type rdf:resource="&owl;TransitiveProperty" /> <rdfs:domain rdf:resource="&owl;Thing" /> <rdfs:range rdf:resource="#Region" /> </owl:ObjectProperty> <owl:ObjectProperty rdf:ID="adjacentRegion"> <rdf:type rdf:resource="&owl;SymmetricProperty" /> <rdfs:domain rdf:resource="#Region" /> FunctionalProperty, inverseOf,... TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – třídy definovány restrikcí vlastností Všechny hodnoty z … <owl:Class rdf:ID="Wine"> <rdfs:subClassOf rdf:resource="&food;PotableLiquid" /> ... <rdfs:subClassOf> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#hasMaker" /> <owl:allValuesFrom rdf:resource="#Winery" /> </owl:Restriction> </rdfs:subClassOf> </owl:Class> Anonymous TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – mapování ontologií - ekvivalence <owl:Class rdf:ID="Wine"> <owl:equivalentClass rdf:resource="&vin;Wine"/> </owl:Class> <owl:Class rdf:ID="TexasThings"> <owl:equivalentClass> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#locatedIn" /> <owl:someValuesFrom rdf:resource="#TexasRegion" /> </owl:Restriction> </owl:equivalentClass> Anonymous TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL – identita individuí <Wine rdf:ID="MikesFavoriteWine"> <owl:sameAs rdf:resource="#StGenevieveTexasWhite" /> </Wine> <WineSugar rdf:ID="Dry" /> <WineSugar rdf:ID="Sweet"> <owl:differentFrom rdf:resource="#Dry"/> </WineSugar> <owl:Class rdf:ID="Pasta"> <owl:disjointWith rdf:resource="#Meat"/> <owl:disjointWith rdf:resource="#Dessert"/> <owl:disjointWith rdf:resource="#Fruit"/> </owl:Class> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL - všechny různé … <owl:AllDifferent> <owl:distinctMembers rdf:parseType="Collection"> <vin:WineColor rdf:about="#Red" /> <vin:WineColor rdf:about="#White" /> <vin:WineColor rdf:about="#Rose" /> </owl:distinctMembers> </owl:AllDifferent > <owl:Class rdf:ID="Fruit"> <owl:unionOf rdf:parseType="Collection"> <owl:Class rdf:about="#SweetFruit" /> <owl:Class rdf:about="#NonSweetFruit" /> </owl:unionOf> </owl:Class> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

Složitější třídy v OWL DL <owl:Class rdf:ID="NonFrenchWine"> <owl:intersectionOf rdf:parseType="Collection"> <owl:Class rdf:about="#Wine"/> <owl:Class> <owl:complementOf> <owl:Restriction> <owl:onProperty rdf:resource="#locatedIn" /> <owl:hasValue rdf:resource="#FrenchRegion" /> </owl:Restriction> </owl:complementOf> </owl:Class> </owl:intersectionOf> TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ]

OWL Lite - přehled Datatypes TSW Úvod do OWL Sémantický web RDF Schema Features: Class (Thing, Nothing) rdfs:subClassOf rdf:Property rdfs:subPropertyOf rdfs:domain rdfs:range Individual (In)Equality: equivalentClass equivalentProperty sameAs differentFrom AllDifferent distinctMembers Property Characteristics: ObjectProperty DatatypeProperty inverseOf TransitiveProperty SymmetricProperty FunctionalProperty InverseFunctionalProperty Property Restrictions: Restriction onProperty allValuesFrom someValuesFrom Restricted Cardinality: minCardinality (only 0 or 1) maxCardinality (only 0 or 1) cardinality (only 0 or 1) Header Information: Ontology imports Class Intersection: intersectionOf Versioning: versionInfo priorVersion backwardCompatibleWith incompatibleWith DeprecatedClass DeprecatedProperty Annotation Properties: rdfs:label rdfs:comment rdfs:seeAlso rdfs:isDefinedBy AnnotationProperty OntologyProperty Datatypes xsd datatypes Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ] Úvod

OWL DL - přehled Class Axioms: oneOf, dataRange disjointWith Sémantický web OWL DL - přehled Class Axioms: oneOf, dataRange disjointWith equivalentClass (applied to class expressions) rdfs:subClassOf (applied to class expressions) Boolean Combinations of Class Expressions: unionOf complementOf intersectionOf Arbitrary Cardinality: minCardinality maxCardinality cardinality Filler Information: hasValue Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli OWL Full neúplné ... TSW Úvod do OWL Z W3C materiálu OWL Web Ontology Language Overview a Guide http://www.w3.org/TR/[owl-guide/, owl-features/ ] Úvod