1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK (17. 3. 2007)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
1 Strukturální fondy a Fond koheze VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 P1 –
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
1 VŠFS – kombinované studium bakalářské – Základy práva ES/EU Regionální a strukturální politika EU
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Regionální politika a strukturální fondy 22. září 2014
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 Mezinárodní ekonomická integrace - BS VSFS – kombinované studium Konzultace 1.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Regionální politika RP ČR.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
FONDY EU Programové období
1 VŠFS KS LS 2006/ Strukturální fondy a kohezní fond Konzultace 2.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Mgr. Oldřich Hájek.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
Regionální politika a strukturální fondy- historie 19. října 2015
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Ekologická politika EU
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
VŠFS kombinované studium magisterské
Transkript prezentace:

1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )

2 OSNOVA A. Maastrichtská smlouva a politika koheze v 90. letech B. Sociálněekonomické konvergence v 90. letech C. Význam Fondu koheze

3 ad A – Maastrichtská smlouva a politika koheze v 90. letech Význam Maastrichtu (1991, 1992, 1993) – 2. velká revize Římských smluv. Smlouva O EU – 3 pilíře, zásada subsidiarity, Výbor pro regiony, rozhodnutí o zavedení jednotné měny. První etapa formování HMU.

4 ad A – 1. pokračování Maastrichtská smlouva: obecným cílem integrace v 90. letech – sociálně ekonomická soudružnost (koheze). Koheze: výrazné propojování, stmelování ekonomik EU za cílem vyrovnávání diferencí v ekonomické a sociální oblasti. Politika stmelování – 5 cílů ( ).

5 ad A – 2. pokračování Cíl 1: podpora rozvoje a strukturálního přizpůsobování regionů, které ve svém rozvoji zaostávají za ostatními. Cíl 2: podpora hospodářské a sociální konverze oblastí, které se potýkají se strukturálními problémy. Cíl 3: podpora adaptace a modernizace politik a systémů vzdělávání, odborné přípravy a zaměstnanosti.

6 Cíl 4: Adaptace PS na změny. Cíl 5a: Strukturální přeměna zemědělství. Cíl 5b: Rozvoj a strukturální adaptace agrárních regionů (min. 2 ze 3 kritérií): vysoký podíl zaměstnanosti v zemědělství; nižší příjmová úroveň v zemědělství; nižší hustota osídlení, či trendy depopulace.

7 Stejné cíle i pro období , ale v r – cíl č. 6: Rozvoj řídce zalidněných regionů ve Švédsku a Finsku (do 8 obyv. /1 km čtv. Z těchto cílů jsou předmětem RP: 1, 2, 5b a 6.

8 ad B – Sociálně ekonomická konvergence v 90. letech Maastricht – proces formování HMU - předpokladem konvergence, sblížení ekonomik ČZ EU. První etapa formování HMU. Formulace konvergenčních kritérií pro vstup do oblasti jednotné měny.

9 ad B – 1. pokračování Konvergenční kritéria kvantitativní; reálná; ostatní. Druhá etapa formování HMU.  EMI, Eurooblast, ECB, ESCB.

10 ad B – 2. pokračování Třetí etapa HMU. EMI. ESCB. ECB: Rada ECB (R guvernérů) se skládá ze členů Výboru ředitelů a guvernérů 13 CB. Výbor ředitelů: prezident, viceprezident a 4 další členové. Generální rada (bez rozhodovací pravomoci): prezident, viceprezident a guvernéři 27 CB.

11 ad B – 3. pokračování Nezávislost ECB  funkční, finanční, osobní, politická. ERM II (Dánsko). HU – koncem 2. etapy, MU – únor 2002.

12 ad C – Kohezní fond (KF) Byl založen M. smlouvou, v návaznosti na přípravu HMU. Týká se zemí, nikoli regionů. Státy s HDP/1 ob. nižší než 90 % průměru HDP/ 1 ob. EU. Musí mít programy na dosažení konvergence. Je fondem doplňkovým, nikoli strukturálním.

13 ad C – 1. pokračování Cíl KF: posílení hospodářské soudržnosti. Podpora investic v oblasti ŽP a dopravy. Dosud využit v mnoha zemích EU (Španělsko, Řecko, Irsko, Portugalsko + nové ČZ). Španělsko, Řecko, Irsko, Portugalsko v období 1993 – 99 pomoc 16,7 mld. EUR.

14 ad C – 2. pokračování Na období 2000 – 06 roční rozpočet KF 2,5 mld. EUR, za 7 let 18 mld. EUR. Týká se stejných zemí. Maximální příjem každé země z KF nesmí překročit 4 % jejich HDP. Pokud uvedené země dosáhnou rozpočtový deficit více než 3 % HDP, nebudou se financovat žádné nové projekty, dokud se deficit nedostane pod tento ukazatel.

15 ad C – 3. pokračování Maximální pomoc z FK je 80 – 85 % celkových nákladů na projekt. Projekt nesmí být levnější než 10 mil. EUR. projekt musí patřit do jedné kategorie:  projekty ŽP – cíle: ochrana a zlepšení ŽP

16 ad C – 4. pokračování ochrana lidského zdraví hospodárné a racionální využívání přírodních zdrojů. Priority: zásobování pitnou vodou, budování kanalizací a čističek odpadních vod, zalesňování a kontrola eroze aj.

17 ad C – 5. pokračování  projekty v oblasti dopravy  předběžné studie k projektům z oblasti dopravy nebo ŽP  technická pomoc ve formě propagace zaměřená na vyhodnocení podpory, monitoring, kontrola, administrace a implementace projektů.

18 ad C – 6. pokračování V období v oblasti projektů dopravy a ŽP bylo dosaženo prakticky vyrovnání: 50,3 % na ŽP a 49,7 % na dopravu. V období mělo být dosaženo 50 % - 50 %.