Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Webové rozhraní pro přístup k databázi JIS Václav Lederbuch
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Síťové prvky.
Brána firewall a její využití
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Módy bezdrátového připojení
Tomáš Lipovský. Peer-to-peer způsob sdílení Seed – uživatel s kompletním souborem Peer – uživatel bez kompletního souboru Leech – uživatel s nízkým UD.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Překlad síťových adres - NAT
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Integrace aplikací s využitím komunikačního serveru Vema
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
© 2003 FSS, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.1 e - Insurance Management System Financial Support Services Struktura systému.
Analýza síťového provozu
Softwarové zabezpečení serveru
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Ochrana dat - Bezpečnost IS a sítí Informace třeba chránit zpřed zničením zpřed neoprávněným přístupem (čtení / změna), nechtěným i záměrným Bezpečnost.
Aplikační proxy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Návrh počítačové sítě malé firmy
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
VI –Bezpečnost podnikové infrastruktury – VIKMA07 - IM.
Protokol TCP/IP a OSI model
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Síťové prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Advanced Technologies 05 Jak zabezpečit váš Web Server Martin Pavlis (MCSE, MCT) Konzultant.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
Není firewall jako firewall Ladislav Šolc Security Systems Engineer Microsoft ČR&SK.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Počítačové sítě Základní pojmy.
ZABEZPEČENÍ SOFTWARE FIREWALL - Softwarové Firewally.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
Selektivní šifrování dat v databázích
Internet.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Bezpečnost sítí s IP Michal Horák ČVUT, Praha 1. Bezpečnost sítí s IP Minimalizace zranitelných míst Systémy na detekci útoků  analyzátory  manažeři.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Umístění komunikačního klienta v síti S síť KK DB M.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Program pro detekci síťových útoků Marek Lapák. Úvod Rozmach počítačových sítí – Internetu  Stále více činností se uskutečňuje prostřednictvím počítačů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
3. Ochrana dynamických dat
Inf Bezpečný počítač.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
Proxy server a Firewall
Zabezpečení www stránek
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektronický (digitální) podpis
Transkript prezentace:

Bezpečnost podnikové sítě EI4

Firewall 1

Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace jde přes něj Sám nesmí obsahovat zneužitelné prostředky pro vstup do sítě V podnikové síti obsahuje tzv. demilitarizovanou zónu

Demilitarizovaná zóna 1

Demilitarizovaná zóna 2 Obsahuje servery přístupné přes směrovač zvenku – internetu Od vnitřní sítě je oddělena dalším směrovačem, který plní různé úkoly z hlediska filtrace paketů Je součástí firewallu

Funkce firewallu Filtrace paketů – na úrovni síťové vrstvy s využitím IP adres Je aplikační bránou – zadržuje všechny pakety pro specifikované aplikace Je zástupným serverem – proxy – ověřuje pakety z hlediska platnosti na aplikační vrstvě Řeší řízení přístupu – autentizační mechanismus pro ověření Šifrování zpráv – zabezpečení přenosu hesel ap.

Architektura paketového filtru

Architektura paketového filtru 2 Dělí pakety na povolené a zakázané Výhodou je závislost na vyšších vrstvách Nevýhodou je neschopnost filtrovat pakety podle širšího kontextu Vstupní a výstupní filtry jsou odděleny Provádí se zde logování provozu

Proxy 1

Proxy 2 Filtrace na základě IP adres Filtrace na základě aplikací Stojí mezi klientem a serverem Proxy vyhodnotí požadavky klienta a zváží jejich oprávněnost