Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Advertisements

Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Další památky literatury doby husitské Mgr. Ludmila Růžičková
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
50. léta v divadelní tvorbě. Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: IV. ročník SŠ Tematický celek: Poezie a divadlo po druhé světové válce.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
VY_32_INOVACE_CJK4_2460_Z EM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Mastičkář.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
František Halas a Bohuslav Reynek
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Hrdinská epika a dvorská lyrika Mgr. Ludmila Růžičková
Pavel Josef Šafařík Mgr. Ludmila Růžičková
Jan Kollár Mgr. Ludmila Růžičková
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Italská renesanční literatura II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Český jazyk a literatura
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Zakázaní autoři Mgr. Ludmila Růžičková.
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Soubor testů 2 Mgr. Ludmila Růžičková
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Soubor testů 1 Mgr. Ludmila Růžičková
Divadlo ve třetí etapě národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Divadlo v době národního obrození Mgr. Ludmila Růžičková.
Středověk v Čechách 13. a 14. století
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_DĚJINY.
ŽIVOT KARLŮV (Vita Caroli) - autobiografické dílo - zachyceny zážitky z mládí kdy žil v cizině a počátky pobytu v Čechách do roku 1340 (události několika.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Středověká literatura - úvod
Literatura vlády Karla IV.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Počátky česky psané literatury (2)
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Literatura doby Karla IV.
Česká literatura středověku
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA STŘEDOVĚKU
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: Počátky české literatury do doby veleslavínské Klíčová slova: satira, mystérium, fraška, žákovská poezie Forma: výklad Datum vytvoření:

Předhusitské satiry (40. léta 14. století – počátek 15. století)

Podkoní a žák /autor neznámý/ veršovaná satirická skladba se světskou tematikou obsah: děj se odehrává ve středověké krčmě, kde se dva chudáci přou o přednosti svého stavu, a odhalují tak bezděky svou bídu /ukázka str. 66 – 67 /

Hradecký rukopis /autor neznámý/ Desatero kázanie božie – autor zde útočí na hříšníky, kteří nedodržují desatero Satiry o řemeslnících a konšelích – kritika zaměřená na střední vrstvy (řemeslníky kritizuje za okrádání, konšely za to, že rozhodují ve svůj prospěch) O lišce a džbánu – bajka /ukázka str. 67 – 68 /

drama Mastičkář /autor neznámý/ jedná se o nejstarší české drama představuje spojení světa duchovního se světským životem mísí se zde mystérium (náboženské drama ze života Krista, hlavně o jeho ukřižování a zmrtvýchvstání, tzv. velikonoční hra) a fraška (komedie často obhroublého rázu)

děj se odehrává na středověkém tržišti tři Marie jdou na trh, aby koupily vonné masti a mohly jimi pomazat mrtvé Kristovo tělo, zde se setkávají s podvodníky (mastičkář, jeho pomocník) český jazyk se zde mísí s latinskými výrazy a obsahuje vulgarismy /ukázka str. 64/ Mastičkář – děj, jazyk

Píseň veselé chudiny /autor neznámý/ tzv. žákovská poezie s ironií se vysmívá společenským poměrům, bídě chudých /ukázka str. 65/

SOCHROVÁ, M. Čítanka I. k Literatuře v kostce pro SŠ. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, ISBN SOCHROVÁ, M. KOMPLETNÍ PŘEHLED české a světové LITERATURY. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, ISBN Zdroje