Bezčelistnatci Agnatha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhoústí a paryby Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_303.
Advertisements

Strunatci Chordata.
OBRATLOVCI (Vertebrata) Lenka Králová Septima 2009/2010
KMEN: STRUNATCI Chordata
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Ryby autor: David Hainall.
ZOOLOGIE PARYBY.
Anatomie Kapra obecného
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_15 Tematická.
Digitalizace výuky Příjemce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PARYBY.
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Přibližně polovina jich obývá vodní prostředí
VY_32_INOVACE_02_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_OBRATLOVCI Mgr. Denisa Krausová
Obecná charakteristika + rozdělení.
Kruhoústí a paryby autor: David Hainall.
Obratlovci PARYBY.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
RYBY Přírodopis 7. ročník.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
Paryby Chondrichthyes.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Kruhoústí.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Moře a oceány obratlovci.
OBRATLOVCI RYBY.
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Strunatci.
Zoologie strunatců pro učitelství přírodopisu ZŠ (3
TAJENKY.
Druhoústí Deuterostomia.
Přibližně polovina jich obývá vodní prostředí
Elektronická učebnice - II
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
podkmen OBRATLOVCI (Craniata) nadtřída BEZČELISTNATÍ (Agnatha) třída SLIZNATKY (Myxini) třída MIHULE (Cephalaspidomorpha) nadtřída ČELISTNATCI (Gnathostomata)
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Myxinoidea - sliznatky † Conodontia - konodonti † Arandaspida † Heterostraci † Thelodonti † Anaspida - birkenie Petromyzontida - mihule † Galeaspida †
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_05_Kruhoústí.
zpracovaný v rámci projektu
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Přírodopis: ŽAHAVCI.
Přírodopis – 7.ročník Paryby VY_32_INOVACE_ Název školy
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
PARYBY převážně mořští kostra
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
PARYBY I..
Obratlovci (Vertebrata)
Třída: RYBY.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
První čelistnatci.
Cephalochordata Craniata Myxinoidea Vertebrata Urochordata Euchordata
Strunatci Žraloci.
tř. KRUHOÚSTÍ (Cyclostomata)
Podkmen: Obratlovci Vertebrata
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Kruhoústí.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Bezčelistnatci Agnatha

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) Chybí čelisti U současných druhů neexistují párové ploutve U fosilních druhů kostěná lebka, u recentních je celá kostra chrupavčitá. Notochord zachován i u dospělců Sedm (nebo i více) párů žaberních štěrbin Nosní otvor nepárový; v labyrintu vnitřního ucha jen dvě polokruhovité chodby

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) třída Štítnatci (Ostracodermi) – vymřelí !!! velikost jen 10 – 30 cm, s kožním kostěným pancířem Potravu filtrovali pomocí hltanu Rody Cephalaspis a Pteraspis

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) Většina žije ve sladkých vodách, ale některé žijí v mořích a ve sladkých vodách se pouze třou (anadromní tah) Na ústech je přísavka pro zachycení se na kořisti, pohyblivý jazyk je opatřen rohovitými „zuby“, do rány je vylučován antikoagulant zabraňující srážení krve; žaludek chybí Jikry jsou kladeny do mělkých hnízd, odkud jsou odstraněny kameny, oplození je vnější a po tření rodiče umírají (sliznatky se rozmnožují vícekrát za život)

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Celkem kolem 60 druhů Obrázky - dále

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) Stadium larvy = minohy trvá 5 – 6 let Minohy se tak odlišují od dospělců, že byly původně považovány za samostatný druh; jsou to mikrofágové Sliznatky se živí na zraněných nebo mrtvých rybách a na některých bezobratlých, skřelemi nebo řitním otvorem pronikají do těla hostitele a živí se jeho tělními orgány, které trhají pomocí „ozubeného“ jazyka Sliznatky jsou jediní obratlovci jejichž krev je isoosmotická s mořskou vodou

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Podtřída Mihule (Petromyzones) Podtřída Sliznatky (Myxini)

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) Kruhoústí (Cyclostomata) a. Sliznatky (nahoře) b. mihule (dole)

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Podtřída Mihule (Petromyzones) asi 35 druhů

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Podtřída Mihule (Petromyzones) asi 35 druhů

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Larva mihule se nazývá minoha. Tito obratlovci dlouhého, úhořovitého těla jsou volně žijící predátoři, živící se rybami. Mihule se líhnou ve sladkých vodách a mnohé druhy zde prožijí celý život. Některé druhy migrují do moře, ale většinou se vrací do sladkých vod k rozmnožování (anadromní tah).

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Mihule mají přísavkovitá ústa, která postrádají čelisti.

Mihule

Podtřída Sliznatky (Myxini) asi 30 recentních druhů Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Podtřída Sliznatky (Myxini) asi 30 recentních druhů V případě napadení je sliznatka schopna v krátké chvíli vyloučit až několik litrů slizu a tak zaplašit nebo i udusit predátora

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) jediná recentní skupina jsou Kruhoústí (Cyclostomata) Členové podtřídy Sliznatky mají částečně vytvořenou lebku, ale postrádají pravé obratle. Jejich kostra je zcela chrupavčitá, podobně jako u žraloků. Ani sliznatky nemají vytvořené čelisti.

Evoluce ryb První ryby se objevily v Kambriu. Z fosilních nálezů není zřejmé, zda se první ryby vyvinuly ve sladkých vodách nebo v mořích (spíše ve sladkých vodách). Ačkoli byli bezčelistnatci důležitou skupinou v siluru a devonu, do dneška přežily jen mihule a sliznatky. Mají dlouhé tělo s chrupavčitou kostrou a nepárové ploutve. Protože sliznatky nemají vytvořenou páteř, je na nich možno vytvořit uzel

Nadtřída: Agnatha (bezčelistnatci) Kruhoústí (Cyclostomata) zástupci Podtřída Mihule (Petromyzones) – Mihule mořská (Petromyzon marinus), Mihule potoční (Lampetra planeri) Podtřída Sliznatky (Myxini) Sliznatka cizopasná (Myxine glutinosa)