Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM 3.11.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Advertisements

Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Ceny odchylek- základní pravidla a speciální případy tvorby zúčtovací ceny Smluvní zajištění regulační energie Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Špindlerův Mlýn Duben 2013 Špindlerův Mlýn Duben 2013 Změna mechanismu podpory POZE 2013 Ing. Jiří Šťastný, předseda představenstva OTE, a.s.
Jak vstupovat na trh s elektřinou v ČR – finanční jištění Pavel Maxa
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Bezpečný a spolehlivý partner Výpočet regulační energie a vyhodnocení PpS AEM Zdeněk Fučík
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Bezpečný a spolehlivý partner Novinky v přípravě provozu pro rok 2008 Jaroslav JANIŠ ČEPS,a.s. Seminář SVSE-ČEPS
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
MMEE Přednáška č.8 Jak vzniká odchylka mezi dohodnutým a skutečně odebraným množstvím zboží? Jaký přístup zvolit pro vyúčtování odchylky? Jak se prakticky.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Transkript prezentace:

Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM

Obsah prezentace 1. Základní principy a vztahy mezi poskytovateli RE a účastníky trhu s elektřinou 2. Schéma fyzických, informačních a finančních toků mezi OTE, ČEPS, poskytovateli RE a SZ při zúčtování odchylek a zúčtování poskytnuté aktivované regulační energie 3. Smluvní rámec vztahů mezi OTE, SZ, poskytovateli RE a ČEPS zajišťující zúčtování poskytnuté aktivované RE 4. Několik zjednodušených příkladů a jejich řešení. 5. Vývoj objemů a cen aktivované RE v letech 2002 až 2005.

1. Základní principy od kterých se odvíjejí vztahy mezi poskytovateli RE a účastníky trhu s elektřinou (SZ).  Náklady na aktivovanou regulační energii v každé hodině hradí ty subjekty zúčtování, které měly v této hodině odchylku, tedy nenulový rozdíl mezi nasmlouvaným saldem závazků dodat a odebrat a skutečným saldem dodávek a odběrů.  Každý subjekt zúčtování zaplatí za každou MWh své odchylky jednak za –tzv. „zúčtovací cenu“, která se rovná v současné době (režim nabídkových cen) marginální ceně převažující regulační energie v této hodině - maximální ceně při převažující aktivaci kladné regulační energie, nebo minimální ceně při převažující záporné aktivaci, –za „jednotkovou cenu vícenákladů“ - aktivaci další RE úměrně velikosti odchylky účastníků trhu.  Zúčtovací cenu stanovuje ČEPS pro každou obchodní hodinu na základě režimu nabídkových cen (popř. mezních cen) regulační energie. Pokud v některé hodině nebyla dodána žádná energie je cena 1800 Kč/MWh (návrh Kč/MWh v 2006)  Zúčtování odchylek a plateb za aktivovanou regulační energii provádí OTE na základě údajů ze smluv zaslaných subjekty zúčtování, na základě skutečných hodnot dodávek a odběrů zasílaných na OTE distributory a na základě množství a cen aktivované regulační energie po jednotlivých zdrojích zasílaných na OTE z ČEPS.

Příklad platby SZ za kladnou odchylku

Příklad platby za aktivační energii Tyto p odklady p ř ich á zej í v elektronick é podob ě na ovou adresu uvedenou v registra čním formul ář i, faktura pap í rovou formou. P latby a inkasa probíhají automaticky - zálohy denně, měsíční výsledek (faktura) po vystavení dokladu také automaticky

2. Schéma fyzických, informačních a finančních toků mezi OTE, ČEPS, poskytovatelem RE a SZ při zúčtování poskytnuté aktivované regulační energie 1 S Z 1 S Z 2 OTE Dvoustranné smlouvy Poskytovatel podpůrných služeb Poskytovatel podpůrných služeb 2 ČEPS technické toky finanční toky informační toky Provozovatelé DS Poskytovatel regulační energie 1 Poskytovatel regulační energie 2

3. Smluvní rámec vztahů mezi OTE, SZ, poskytovateli RE a ČEPS zajišťující zúčtování poskytnuté aktivované RE.

4. Několik zjednodušených příkladů a jejich řešení. A) Ideální stav - smlouvy na dodávku i na odběr se rovnají skutečným dodávkám a odběrům a to i včetně smlouvy i skutečné dodávky do zahraničí V tomto ideálním případě není nutné aktivovat RE a aktivovaná regulační energie se rovná 0 MWh SZ ČEPS OPMv OPMv a RE OPMs OPMz Skuteč nost 100 MWh Skuteč nost 120 MWh Skuteč nost -200 MWh Skutečnos t –20 MWh SZv „SZv a RE“ SZs Skutečnost 20 MWh Smlouva 100MWh Smlouva 100MWh Smlouva 20 MWh

4. Několik zjednodušených příkladů a jejich řešení. B) Reálný stav - smlouvy na dodávku i na odběr, včetně smluv i skutečných dodávek do zahraničí, se nerovnají skutečným dodávkám a odběrům. a) Skutečná výroba u SZv je nižší o 10MWh než smluvená dodávka SZs Systémový operátor ČEPS vydá pokyn k aktivaci RE, v tomto případě ke zvýšení výroby u výrobny s “OPMv a RE“ o hodnotu chybějícího výkonu tedy ze smluvené hodnoty dodávky 120 MWh na 130 MWh. Výsledkem vůči zahraničí je stejně jako v případě A) hodnota přeshraniční dodávky +20 MWh, která se rovná hodnotě smluvené. V tomto případě zaplatí SZv, který vyrobil a dodal o 10 MWH méně než nasmlouval prostřednictvím OTE požadované náklady na aktivovanou regulační energii „SZv a RE“, který musel vyrobit a dodat tuto chybějící energii. SZ ČEPS OPMv OPMv a RE OPMs OPMz Skuteč nost 90 MWh Skutečn ost MWh Skuteč nost -200 MWh Skutečnos t–20 MWh SZv „SZv a RE“ SZs Skutečnost 20 MWh Smlouva 100MWh Smlouva 100MWh Smlouva 20 MWh

4. Několik zjednodušených příkladů a jejich řešení. B) Reálný stav - smlouvy na dodávku i na odběr, včetně smluv i skutečných dodávek do zahraničí, se nerovnají skutečným dodávkám a odběrům. b) Skutečná výroba u SZv je nižší o 10 MWh než smluvená dodávka SZs, ale systémový operátor aktivoval pouze 5 MWh. V tomto případě se podílel na vyrovnání bilance se zahraničím jednak „SZv a RE“ 5-ti MWh a druhých 5 MWh „ušetřil ČEPS“ nedodáním 5-ti MWh do zahraničí. V tomto případě nedodávka do zahraničí nahradila chybějící výkon v ES ČR, je považována za poskytnutí RE ČEPS (jedná se o poskytnutí RE zahraničním partnerem prostřednictvím ČEPS). V tomto případě zaplatí SZv, který dodal o 10 MWh méně než nasmlouval, prostřednictvím OTE požadované náklady na aktivovanou RE „SZv a RE“ za 5MWh, který je navíc vyrobil a ČEPS také za 5 MWh, o které dodal méně do zahraničí. SZ ČEPS OPMv OPMv a RE OPMs OPMz Skuteč nost 90 MWh Skutečnost MWh Skuteč nost- 200 MWh Skutečnos t–20 MWh SZv „SZv a RE“ SZs Skutečnost 20-5 MWh Smlouva 100MWh Smlouva 100MWh Smlouva 20 MWh

4. Několik zjednodušených příkladů a jejich řešení. B) Reálný stav - smlouvy na dodávku i na odběr, včetně smluv i skutečných dodávek do zahraničí, se nerovnají skutečným dodávkám a odběrům. c) Skutečná výroba u SZv je nižší o 10MWh, než smluvená dodávka SZs, ale ČEPS aktivoval o 5MWh více než bylo potřeba tedy 15 MWh SZ ČEPS OPMv OPMv a RE OPMs OPMz Skuteč nost90 MWh Skuteč nost MWh Skuteč nost- 200 MWh Skutečnos t–20 MWh SZv „SZv a RE“ SZs Skutečnost 20+5 MWh Smlouva 100MWh Smlouva 100MWh Smlouva 20 MWh Na vyrovnání bilance se podílel se zahraničím „SZv a RE“ 15-ti MWh, při čemž 5 MWh byla neplánovaná dodávka. Protože v tomto případě neplánovaná dodávka 5 MWh do zahraničí zhoršovala situaci v ES ČR (zvýšila potřebu RE v ES ČR) je považována za zápornou odchylku ČEPS. V tomto případě zaplatí SZv, který vyrobil a dodal o 10 MWH méně, než nasmlouval prostřednictvím OTE náklady na aktivovanou RE „SZv a RE“ za 10 MWh, který je musel navíc vyrobit a za zbývajících 5MWh aktivovaných „SZv a RE“ zaplatí ČEPS

5. Vývoj objemů a cen aktivované RE v letech 2002 až 2005.

Závěr  Děkuji za pozornost.