NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
SAMIZDATOVÁ A EXILOVÁ LITERATURA
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název Řecko-perské války I. Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Portréty literárních osobností světové literatury.
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Zakázaní autoři Mgr. Ludmila Růžičková.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
NázevThe Czech Republic – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký životopis Josefa.
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD. DÍLO ► PENTALOGIE, hlavní postava – DANNY SMIŘICKÝ – podává obraz o čes.společnosti od 2.světové války po zkušenosti.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková JOSEF ŠKVORECKÝ JOSEF ŠKVORECKÝ (Náchod) –
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_08
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Název školy: Základní škola Netvořice
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle J. Škvoreckého. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, Klíčová slova Škvorecký, život, dílo AutorMgr. Andrea Kaňáková Datum ŠkolaGymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

J OSEF Š KVORECKÝ

Ž IVOT byl český spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel manželka spisovatelka Zdena Salivarová zakladatel exilového nakladatelství '68 Publishers v Torontu jeden z nejvýznamnějších českých poválečných prozaiků

D ÍLO – TŘI PŘÍKLADY Zbabělci – román o posledních dnech druhé světové války očima „jazzového hejska“ Dannyho Smiřického Scherzo capriccioso: Veselý sen o Dvořákovi o působení Antonína Dvořáka nejen v Novém světě) Sedmiramenný svícen – povídky s židovskou tematikou

P RÁCE S UKÁZKOU – R EBEKA, STR. 173 Kdo je Rebeka Ohrensteinová? Odkud přichází? Kdo je paní Růžičková? Je ráda, že Rebeku vidí? Proč? Popište pokoj, ve kterém paní Růžičková Rebeku přijala. Vypovídá to něco o ní? Proč si Rebeka připadala, že je něco víc než někdo druhý?

P RÁCE S UKÁZKOU – R EBEKA, STR. 173 Popiš jazyk, kterým Rebeka promlouvá. Dostala Rebeka, pro co si přišla?

O DPOVĚDI Rebeka je Židovka, která se vrátila z koncentračního tábora. Je sama, nikdo z rodiny během války nepřežil. Paní Růžičková má zřejmě perlový náhrdelník, který si u ní Rebečin otec choval. Není ráda a bojí se, že by měla náhrdelník vrátit. Pokoj vypadá studeně, dokonale uklizeně, neosobní – to vypovídá o osobnosti paní R.

O DPOVĚDI Rebeka věděla, že se paní Růžičková ptá na její příbuzenstvo jen proto, aby se ujistila, že už nebude muset nikomu nic vracet. Rebeka ji lidsky převyšovala, paní Růžičkovou pohrdala. Hovorové, expresivní výrazy, obecná čeština – odráží její duševní rozpoložení (zlobí se na paní Růžičkovou), mluví bez sentimentu o své rodině, vypadá to, že je cynik, ale uvnitř skrývá smutek Náhrdelník nedostala.

OBRÁZEK Č.1

Z DROJE 1. Obrázek [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: %C5%A0kvoreck%C3%BD#mediaviewer/File:Josef _skvorecky.jpg %C5%A0kvoreck%C3%BD#mediaviewer/File:Josef _skvorecky.jpg 2. Wikipedia [online] [cit ]. Dostupné z WWW: %C3%BD %C3%BD 3. Lederbuchová, Ladislava; Stehlíková, Monika. Čítanka 8. Plzeň.Fraus s. 1. vydání ISBN