Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

- podstata, veličiny, jednotky
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zpracovali: Alena Šlézová Zuzana Uhlíková
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Digitální učební materiál
Světelné jevy Optika II..
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
OPTIKA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Odraz světla na rovinném zrcadle
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
Lom světla.
Vypuklé kulové zrcadlo
Základní zákony geometrické optiky
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Fyzika 8. ročník Mgr. M. Kubátová
Světelné jevy Lom světla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Lom světla Předmět: Fyzika.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Digitální učební materiál
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla – II.část
Lom světla VY_32_INOVACE_52_Lom světla Autor: Pavlína Čermáková
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Ing. Blankou Felixovou Světlo, šíření, lom

SVĚTLO – vlnová délka 750 – 400 nm SVĚTLO SE ŠÍŘÍ POUZE V OPTICKÉM PROSTŘEDÍ VZDUCH VODA SKLO SVĚTLO SE ŠÍŘÍ PŘÍMOČAŘE ZDROJ SVĚTLA SVĚTELNÝ PAPRSEK 300 000 km/s RYCHLOST ŠÍŘENÍ SVĚTLA VE VAKUU =

Světlo se odráží od lesklých ploch, nejlépe od zrcadla ZRCADLA ROVINNÁ -obraz zdánlivý ,stejně velký jako zobrazovaný předmět, stranově převrácený, vzniká za zrcadlem ZRCADLA KULOVÁ - VYPUKLÁ -obraz předmětu přímý, zmenšený, zdánlivý (zrcadla na křižovatkách, zpětná zrcadla automobilů) ZRCADLA KULOVÁ - DUTÁ -obraz závisí na vzdálenosti předmětu od zrcadla dál od zrcadla zmenšený převrácený skutečný obraz blízko zrcadla přímý zvětšený

úhel dopadu α = α´ úhel odrazu ZÁKON ODRAZU SVĚTLA - ÚHEL DOPADU PAPRSKU SE ROVNÁ ÚHLU ODRAZU ROVINA DOPADU KOLMICE DOPADU α α´ ZRCADLO úhel dopadu α = α´ úhel odrazu

SVĚTLO prochází ze vzduchu do vody ,z prostředí opticky řidšího do prostředí opticky hustšího (v opticky řidším prostředí se světlo šíří rychleji) SVĚTLO se při přechodu z jednoho optického prostředí do druhého částečně láme a částečně se odráží. ÚHEL DOPADU je stejně velký jako ÚHEL ODRAZU ÚHEL LOMU - jeho velikost závisí na prostředí , do kterého se světlo láme

LOM SVĚTLA – úhel lomu je menší než úhel dopadu - KOLMICE DOPADU VZDUCH α α´ α= úhel dopadu α´= úhel odrazu β β =úhel lomu VODA SVĚTLO SE LÁME KE KOLMICI α › β α = α´

LOM SVĚTLA- úhel lomu je větší než úhel dopadu - KOLMICE DOPADU VODA α α´ α= úhel dopadu α´= úhel odrazu β = úhel lomu β VZDUCH SVĚTLO SE LÁME OD KOLMICE α › β α = α´

Jaká je rychlost šíření světla? 300 000 km/s Jak zní zákon odrazu světla ? Úhel dopadu se rovná úhlu odrazu. Co dělá světlo při přechodu z jednoho optického prostředí do druhého? Částečně se láme a částečně se odráží Jak se nazývá prostředí, ve kterém se světlo šíří? Příklady. Optické prostředí. Voda, vzduch, sklo Jakým způsobem se šíří světlo? Přímočaře. Od čeho se odráží světlo? Od čeho se odráží nejlépe? Lesklé plochy Od zrcadel Jaká mohou být zrcadla ? Rovinná, kulová(dutá a vypuklá)