SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Systematická mineralogie Sulfidy
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
SULFIDY Ec.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Opakování – vesmír, sluneční soustava
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Př_136_Geologie_Petrologie
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
PŮSOBENÍ VODY V PÍSKOVCÍCH
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. SULFIDY CH_106_ Sulfidy_Sulfidy Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - sulfidy. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

Sulfidy Sulfidy jsou soli odvozené od H2S (sulfanu). Jedná se o dvouprvkové sloučeniny síry s kovovým prvkem. Sirné soli jsou sloučeniny síry s polokovovým prvkem. Svými vlastnostmi se ale podobají sulfidům. Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo –II.

Vlastnosti sulfidů Sulfidy dělíme na kovové (je jich více) a na nekovové. Kovové sulfidy mají kovový lesk i vzhledem. Mnohé z nich jsou měkké a hutné (galenit). Sulfidy jsou vodivé.

Tvorba sulfidů Sulfidy jsou velmi důležité rudy olova, zinku, železa a mědi. Tvoří se na hydrotermálních žílách pod hladinou podzemní vody, protože jinak snadno oxidují na sírany. Sulfidy se řadí mezi minerály.

Významné sulfidy

Pyrit - FeS2 sulfid železnatý Je to nejhojnější sulfid a jeden z nejobyčejnějších nerostů vůbec. Nejčastěji se vyskytuje kusový, zrnitý a prorostlý s jinými sulfidy. Je světle mosazně žlutý a barvou se podobá např. zlatu.  sulfid železnatý

Galenit (sulfid olovnatý) - PbS Má olověně šedou barvu a velmi silný kovový lesk patrný zejména na štěpných plochách. Nejdůležitější ruda Pb. Vyrábí se z něj PbO2 (základní surovina pro výrobu barviv a smaltů).

Galenit (PbS) Sfalerit (ZnS)

Sfalerit (sulfid zinečnatý) - ZnS Barva může být rozmanitá. Nejčastěji to bývá jedna z těchto: hnědá nebo skořicová, žlutá, šedavě až modravě černá. Je velmi dobře štěpný a špatný vodič elektřiny. Je to hlavní Zn-ruda a surovina k výrobě sloučenin Zn .

Chalkopyrit – CuFeS2 Barvu má mosazně, zlatě žlutou. Často se mění do modra až fialova. Je to všudypřítomný rudní minerál od nejvyšších do nejnižších teplot vzniku. Chalkopyritové rudy jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů velmi důležité mědi, která se dále zpracovává.

Sulfid měďnato-železnatý – chalkopyrit (CuFeS2)

Použité zdroje Sulfid železnatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulfid_%C5%BEeleznat%C3%BD.PNG Sulfid olovnatý.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sulfid_olovnat%C3%BD.PNG Minerály. PŘEHLED MINERÁLŮ A HORNIN [online]. 2007 [cit. 2013-07-30]. Dostupné z: http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/pedf/js10/minerals/web/mineraly/index.html