VITAMÍNY Jiří Folbrecht.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_061_Vitaminy rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY Jiří Folbrecht

Objeveny ve 20. století Slovo VITAMÍN prosazoval KAZIMÍR FUNK VITA = ŽIVOT AMINY

Existuje 13 základních typů vitamínů Vitamíny patří společně s bílkovinami, tuky a sacharidy mezi základní složky lidské potravy V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí

Lidské tělo si vitamíny neumí vyrobit! Hypovitaminóza Hypevitaminóza

Dělení vitamínů Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamíny rozpustné ve vodě Jsou velice citlivé Pokud přivedeme potraviny, které tyto vitamíny obsahují k varu, tak mohou být částečně zničeny. Častěji chybí v lidském těle – jsou okamžitě využity a v lidském těle se nehromadí.

Komplex vitamínů B B1 – thiamin B2 – riboflavin B3 – niacin B5 – kyselina pantotenová B6 – pyridoxin B9 – kyselina listová B12 - kyanokobalamin

B1 - Thiamin Zdrojem jsou obilniny, kvasnice, játra, srdce, ryby Ovlivňuje metabolismus cukrů v CNS a ve svalech Projev hypovitaminózy – únava, křeče svalstva, zánět nervů, nemoc BERI - BERI

B2 - Riboflavin Zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce, ledviny Zasahuje do buněčného dýchání Projev hypovitaminózy – chudokrevnost, kožní problémy, poruchy ústní sliznice

B3 - Niacin Zdrojem je celozrnná mouka, zelenina, houby Důležitý během metabolických přeměn tuků, cukrů a bílkovin Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, prevence srdečních onemocnění Je vhodný v období většího stresu

B5 – Kyselina Pantotenová Zdrojem jsou luštěniny, maso, pšeničné otruby Podílí se na odbourávání buněk a tkání Obnovuje kožní buňky, pomáhá regeneraci svalů, nehtů, kloubů Zvyšuje celkovou imunitu organismu

B6 - Pyridoxin Zdrojem je mléko, kvasnice a maso Podporuje metabolismus bílkovin a funkci vitamínu B1 a B2 Prevence vzniku nervových a reumatických onemocnění Projev hypovitaminózy – horší regenerace sliznic

B9 – Kyselina Listová Zdrojem je zelí, chléb, vnitřnosti, luštěniny Podporuje krvetvorbu Podílí se na všech vývojových a některých nervových procesech

B12 - kyanokobalamin Zdrojem jsou játra, ledviny a mléko Důležitý pro těhotné a kojící ženy, děti a vegany Projev hypovitaminóza – perniciosní anemie

Vitamín C – Kyselina askorbová Zdrojem jsou citrusové plody, brambory, šípky, rajčata, brokolice, květák, kiwy, brusinky, atd. Při nedostatku se sníží odolnost proti infekcím, krvácivost dásní, vypadávání zubů Vynikajícím antioxidantem a posiluje náš imunitní systém

Projev hypovitaminózy – snížená odolnost proti infekcím, krvácivost dásní Tento vitamín je zvláště důležitý pro kuřáky, lidé po nemoci, těhotné ženy a při vyšší fyzické zátěži

Vitamíny rozpustné v tucích Většinou se nacházejí v mase, rybách a mléčných výrobcích Pokud se potraviny přivedou do varu, vitaminy v nich i nadále zůstávají V těle se hromadí

Vitamin A - axeroftol Nachází se ve dvou formách Vitamíny A1 a Vitamíny A2 Zdrojem je zelenina, tuk, játra, mléko, vejce Důležitý při tvorbě barviv v sítnici oka Denní dávka se pohybuje kolem 0,8 mg

Má typické zbarvení do červena. Dobře je to vidět např Má typické zbarvení do červena. Dobře je to vidět např. u karotky, papáji, manga, meruňky Projev hypovitaminózy – šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazových struktur

Vitamín D - Kalciferol Zdrojem jsou vnitřnosti ryb, vejce, mléko Důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, zvyšuje resorpci vápníku a fosforu ve střevě Z opalování je získáváno nejvíce vitamínu D – až 80%

Projev hypervitaminózy – ukládání vápníku na stěnách cév a v mozku Projev hypovitaminózy – řídnutí kostí, vypadávání zubů, ztuhlost svalů, křivice

Vitamín E - Tokoferol Zdrojem jsou živočišné tuky, rostlinné oleje, obilí, ořechy, špenát Důležitý pro celkovou imunitu a nervový systém Doporučená denní dávka je 10 – 20mg

Projevy hypovitaminózy – Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, epilepsie, chudokrevnost, žlučníkové kameny, šedý zákal, může způsobit také neplodnost Pro zajištění denní dávky tohoto vitamínu si stačí vzít hrst oříšků

Vitamín K - Fylochinon Zdrojem je zelená zelenina, obilniny a mléko Má tři formy K1, K2, K3 Zajišťuje výrobu látek nezbytných pro srážení krve

Projev hypervitaminózy – horečky, silnější pocení, nechutenství, návaly horka a zimy Projev hypovitaminózy – nedostatek žluči, velké krvácení při malém zranění

Závěr Obecně je příjem vitamínů důležitý hlavně v období těhotenství, po nemoci při větší fyzické námaze, při oslabení imunitního systému V těchto obdobích se podávají vitamíny ve formě vitamínových doplňků, které by ale neměli být náhražkou normální stravy!

Velice částá otázka zda zeleninu vařit či nikoli? V některých případech to potřeba není. Ale v některých jako je např. mrkev, rajčata, brokolice, květák, zelí je to dokonce žádoucí pro uvolnění některých vitamínů