JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Humorální regulace při stresu
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Žlázy s vnitřní sekrecí
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Mechanismus přenosu signálu do buňky
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Nervová soustava, smyslová soustava, žlázy s vnitřní sekrecí
BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Nervová soustava.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Obecná endokrinologie
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Inzulínový receptor IGF-1
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Regulace biochemických dějů
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Centrální nervový systém
Biologie.
Obecná endokrinologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Řízení organismu Filip Bordovský.
Hormonální řízení.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Obecná endokrinologie
Steroidy Hana Chodounská
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
TESTTEST Úvod do bakteriologie Biologie buňky 25. října 2006 Kvinta B.
Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením.
Glie. Glie jsou početnější než neurony Neúčastní se –Aktivního vedení nervového vzruchu –Přenosu signálů a zpracování informací Regulují iontové prostředí.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Obecná endokrinologie
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Žlázy s vnitřní sekrecí
- Jejich funkce a regulace sekrece…
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Řízení živočišného organismu.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Žlázy s vnitřní sekrecí I.
Žlázy s vnitřní sekrecí II.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA Téma: BUŇKA
Hormony.
Syntéza, sekrece a funkce TH3 (seminář) RNDr. V. Valoušková, CSc.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Bílkoviny (proteiny).
Řízení živočišného organismu
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony). Téměř každý hormon má více účinků než jeden a jako specifický účinek hormonu proto považujeme účinek hlavní, nejobtížněji napodobitelný jinými hormony a vyžadující nejnižší koncentrace hormonů. Určitý povel doručen pouze těm buňkám, kterým je určen. Na druhou stranu může existovat více tkání reagujících na jeden hormon a přitom jejich reakce mohou být naprosto odlišné.

Hormony mají tři základní, avšak nikoli absolutně platné charakteristiky: 1. CÍLENÝ EFEKT = hormon působí na více či méně ohraničené tkáně. 2. SPECIFIČNOST ÚČINKU = specifickým účinkem rozumíme obvykle účinek hlavní, nejobtížněji napodobitelný jinými hormony. 3. VYSOKÁ ÚČINNOST = k vyvolání typických odpovědí je zapotřebí jen nepatrných kvant hormonů.  Významný u adenohypofysárních tropinů a pohlavních hormonů.  Výjimka: hormony působící na metabolismus mají celkový účinek (thyroxin, inzulin).  Peptidové hormony mají vyšší stupeň specifičnosti než steroidní hormony.  Vyšší účinnost mají peptidické hormony, než hormony steroidní a thyroidní.

Vyplývá z chemické struktury příslušného hormonu a umístění pro něj příslušných receptorů v cílové buňce (je výsledkem způsobu stimulace cílové buňky hormonem). Vždy jde o zásah do buněčného metabolismu přes ovlivnění enzymatického aparátu buňky. Jaké změny může HORMON v cílové buňce vyvolat ? Hormon může aktivovat již přítomné enzymy (změnou jejich konformace). Hormon může vyvolat nebo zablokovat expresi genů kódující enzymy nebo strukturní proteiny. Hormon může ovlivnit dostupnost substrátu pro enzymatické reakce (např. změnou propustnosti membrány pro substrát). Hormon může vyvolat změnu propustnosti membrány pro ionty (Ca 2+), které spouští další děje v buňce.

Hormony ovlivňují všechny tkáně a orgánové systémy těla a jsou důležité od časného embryonálního vývoje i v dalším průběhu života. 1.vývojové vlivy 2.účinky na buněčný růst a nádory 3.účinky na centrální nervový systém 4.účinky na metabolismus 5.účinky na kardiovaskulární a renální funkce 6.účinky na minerální a vodní metabolismus 7.účinky na funkce skeletu 8.účinky na reprodukční funkce 9.vliv na sekreci jiných hormonů 10.účinky na imunologické funkce

výživy metabolismu vodního a iontového hospodářství krevního oběhu dýchání Dále řídí procesy růstu, vývoje, reprodukce atd. Endokrinní systém obratlovců je napojen prostřednictvím HYPOTALAMU především na vegetativní nervový systém a úzce s ním spolupracuje při řízení homeostázy: