Analýza kvantitativních dat II. TEST 1 (v LS 2012) Aktualizované verze jsou k dispozici na Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Časové řady OA a VOŠ Příbram.
Advertisements

Analýza kvantitativních dat I./II. Typy dat Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 26/2/2012 UK FHS Historická sociologie, Řízení a supervize.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM 4b. část Jiří Šafr UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích.
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Design kvantitativního výzkumu Výzkum sociální změny
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Analýza kvantitativních dat: 1. úvod do SPSS Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz vytvořeno , poslední aktualizace UK FHS Historická.
ZPRACOVÁVÁME KVANTITATIVNÍ DATA II.
Co a jak silně ovlivňuje šance na dosažení vyššího vzdělání? Petra Anýžová K ONFERENCE PIAAC: P ŘEDPOKLADY ÚSPĚCHU V PRÁCI A V ŽIVOTĚ 27. L ISTOPADU 2013.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Analýza kvantitativních dat I.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Analýza kvantitativních dat II. Standardizace intenzitních ukazatelů Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace UK FHS Historická.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Analýza kvantitativních dat II. Analýza chybějících hodnot (missing values) Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 23/5/2012 UK FHS Historická.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Poučení z AKD I., II poslední aktualizace
geografie/věková pyramida ČR
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Test dobré shody Fisherův přesný test McNemar test
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
GEOMETRICKÁ POSLOUPNOST Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován.
Design kvantitativního výzkumu 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2011 poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz UK FHS.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Analýza kvantitativních dat I.,II.,III. Mezinárodní komparativní výzkumné projekty: data pro sekundární analýzu UK FHS Historická sociologie (LS 2014+)
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 11/3/2014
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Analýza kvantitativních dat AKD I. Vstupní test 22/2/2011 Jiří Šafr, FHS UK, HiSo.
Kurz SPSS: Jednoduchá analýza dat 3. úvod do SPSS Jiří Šafr vytvořeno
Direct standardization in contingency table (adjustment for factor) Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz updated 29/12/2014 Quantitative Data Analysis II.
ADDS cviceni Pavlina Kuranova. Testy pro dva nezávislé výběry Mannův Whitneyho test - Založen na Wilcoxnově statistice W - založen na pořadí jednotlivých.
1. cvičení
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Analýza kvantitativních dat I. Vstupní test ze znalostí designu kvantitativního sociologického výzkumu Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz poslední aktualizace.
AKD 1 (7/5) Transformace – vytváření nových proměnných: COMPUTE → SUMA celkový počet knih Konstanta → Student FHS COUNT → knihomol (2 x III. Tercil)
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Procento a diagramy Statistiky o kouření Statistiky ve škole Jaká je.
TESTY א 2 (CHÍ-kvadrát) TEST DOBRÉ SHODY TEST DOBRÉ SHODY TEST NEZÁVISLOSTI TEST NEZÁVISLOSTI Testy pro kategoriální veličiny Testy pro kategoriální veličiny.
SPSS a analýza dat Grafy pro prezentaci výzkumu Chyby prezentování dat Custom tables v SPSS.
Sledujeme (např.): Chceme prokázat: závisí plat na dosaženém vzdělání? závisí plat na dosaženém vzdělání? je u všech čtyř strojů délka výlisků srov- natelná.
Neparametrické testy  neparametrické pořadové testy  Chí-kvadrát kontingenční tabulky test dobré shody.
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 22/2/2017
Popisná statistika I tabulky četností
- váhy jednotlivých studií
Proč statistika ? Dva důvody Popis Inference
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
PSY117 Statistická analýza dat v psychologii Přednáška
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
ASTAc Biostatistika 2. cvičení
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Analýza kvantitativních dat I./II.
Sociální a kulturní ekologie, FHS UK
Transkript prezentace:

Analýza kvantitativních dat II. TEST 1 (v LS 2012) Aktualizované verze jsou k dispozici na Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace UK FHS Historická sociologie (LS 2012)

DATA = ISSP

Varianta A

VAR A: úloha Překódujte (RECODE) kategorie proměnné q14a („Dá se lidem věřit“) do nové proměnné „duvera“ a to tak, že nová proměnná bude mít 2 kategorie: 1. důvěra; 2. nedůvěra. Proměnnou pojmenujte „důvěra v lidi“ a její kategorie označte „důvěra“ a „nedůvěra“. Jaká je četnost proměnné „duvera“? 2.Pomocí kontingenčních tabulek zjistěte, zda důvěra souvisí s s věkem (resp. která věková kategorie, kteří důvěřují?). Použijte inferenční statistiky (testu homogenity).

VAR A: úloha 3 Jaký je hrubý podíl těch co důvěřují v kategoriích věku (vek3) a jaký je čistý podíl = vážený při kontrole vlivu vzdělání (vzd3)? Jaký je hrubý rozdíl v % podílu důvěřujících v nejmladší a nejstarší kategorii a jaký čistý - vážený při kontrole vlivu vzdělání? Kolika % redukci v tomto vztahu důvěra x věk způsobí vzdělání?

Varianta B

VAR B: úloha Překódujte (RECODE) kategorie proměnné q18 ( „Kouříte“) do nové proměnné „kurak“ a to tak, že nová proměnná bude mít pouze 2 kategorie podle toho, zda respondent v SOUČASNOSTI kouří: 1. Kuřák; 2. Nekuřák. Proměnnou pojmenujte „Kuřák“ a její kategorie označte „kuřák“ a „nekuřák“. Jaká je četnost proměnné „kurak“? 2.Pomocí kontingenčních tabulek zjistěte, zda kouření souvisí se vzděláním (resp. která vzdělanostní skupina jsou kuřáci.) Použijte inferenční statistiky (testu homogenity).

VAR B: úloha 3 Jaký je hrubý podíl kuřáků v kategoriích vzdělání (vzd3) a jaký je čistý = vážený při kontrole vlivu věku (vek3)? Jaký je hrubý rozdíl v % podílu kuřáků se vzděláním max. VYUČ a VŠ a jaký čistý - vážený při kontrole vlivu věku? Kolika % redukci v tomto vztahu kouří x věk způsobí věk?

Nápovědy CROSSTABS var1 BY var 2 /CEL =???. CROSSTABS var1 BY var 2 BY var3 /CEL =???. Nápověda k 3.: kolik % je % rozdílu nejmladší – nejstarší po redukci z hrubého vztahu.