SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
MORAVIA ENERGO, a.s. Obchod s elektrickou energií od roku 2000.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Předávání dat a komunikace s OTE
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Magistrát města Zlína.
Praktické poznatky ze spolupráce mezi SEI a ETT. Smlouva o připojení DOTAZ: Je nutno uzavřít novou smlouvu o připojení po změně odběratele na OM? ODPOVĚĎ:
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Transkript prezentace:

SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK Co přináší vlastní odpovědnost za odchylku? Miloslav Kužela Aleš Valla Seminář AEM Praha 21. května 2003

OBSAH Představení společnosti Zkušenosti společnosti na liberalizovaném trhu Odpovědnost za odchylku Zajištění distribuce pro OZ

STRATEGIE SPOLEČNOSTI MORAVIA ENERGO, a.s. zaměřila svoji strategii zejména na dodávky elektřiny pro oprávněné zákazníky. dále rozvíjí své aktivity v oblasti zahraničního obchodu s elektřinou. je členem Českomoravské komoditní burzy Kladno. pronajímá optické vlákna na svém vedení 110 kV z ČR do Polska.

Objem prodané elektřiny (MWh) HOSPODÁŘSKÉ VÝSLEDKY Období: Objem prodané elektřiny (MWh) Celkový obrat (Kč) 2001 511 000 553 000 000 2002 924 000 930 000 000 2003 932 000 917 300 000

ZKUŠENOSTI SPOLEČNOSTI Více než 2 roky zkušeností s dodávkami elektřiny pro konečné zákazníky Dodávky elektřiny pro mateřskou společnost TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. Zkušenost s převzetím zodpovědnosti za odchylky vůči Operátorovi trhu s elektřinou, a.s. Export/import elektřiny

ZKUŠENOSTI SPOLEČNOSTI Účast v několika desítkách výběrových řízeních pro dodávky oprávněným zákazníkům Pro rok 2002 nabídka účasti v bilanční skupině MORAVIA ENERGO Pro rok 2003 nabídka průměrné celoroční ceny Ve dvou případech vítězná nabídka

ZKUŠENOSTI SPOLEČNOSTI V jednom případě byla nabídka pro OZ cenově nejvýhodnější, přesto se rozhodl zůstat u stávajícího dodavatele Ve 12 případech postup do nejužšího kola VŘ Od roku 2003 zajišťování dodávek elektřiny pro dalšího oprávněného zákazníka LINDE TECHNOPLYN, a.s. na třech odběrných místech v České republice

ZKUŠENOSTI S ODCHYLKOU Obchodní podmínky OTE limitují účastníky trhu Neprůhledná funkčnost a malá likvidita OKO Nemožnost převedení odchylky na další subjekt zúčtování (řetězení odchylek) Cenu odchylky stanovuje dominantní poskytovatel podpůrných služeb Bankovní garance a inkasní způsob plateb

ZKUŠENOSTI S ODCHYLKOU Od roku 2003 lze dle vyhlášky 373 odchylku převést vždy jen na jeden subjekt zúčtování přímo nebo prostřednictvím jiného registrovaného účastníka trhu Dle vyhlášky 373 se pro účely této vyhlášky subjektem zúčtování odchylek rozumí účastník trhu s elektřinou, pro kterého operátor trhu na základě smlouvy o zúčtování provádí vyhodnocení, zúčtování a vypořádání odchylek Registrovaný účastník trhu – každý subjekt, který má uzavřenu smlouvu s OTE

ZKUŠENOSTI SE ZAJIŠŤOVÁNÍM DISTRIBUCE PRO OZ Obchodník zajišťuje jménem OZ sjednání smlouvy o připojení s místně příslušnou distribuční společností – doporučujeme sjednat v předstihu (i když nemusí dojít ke změně dodavatele). Smlouvu uzavírá OZ a DS. sjednaní smlouvy o poskytnutí distribuce (vychází ze smlouvy o připojení, kde jsou definované technické parametry, a cenového rozhodnutí ERU). Smlouvu uzavírá dodavatel a DS.

ZKUŠENOSTI SE ZAJIŠŤOVÁNÍM DISTRIBUCE PRO OZ Místně příslušný distributor je povinen zajistit požadovaný druh měření a předávání měření OTE. Pokud se nejedná o REAS, je pravděpodobné, že zajištění těchto věcí není otázkou dnů, ale pravděpodobně měsíců. Proto doporučujeme nenechávat na poslední chvíli. V případě, že provozovatel LDS nemá vhodné zkušenosti a prostředky, je nutná pomoc dodavatele.

ZKUŠENOSTI SE ZAJIŠŤOVÁNÍM DISTRIBUCE PRO OZ Postup OZ a dodavatele Podání žádosti na připojení místně příslušné distribuční společnosti (specifikace technických požadavků) Vyjádření distributora k žádosti do 30 dnů Uzavření smlouvy na připojení Uzavření smlouvy na poskytnutí distribuce

ZKUŠENOSTI SE ZAJIŠŤOVÁNÍM DISTRIBUCE PRO OZ Postup distributora Poskytne žádost o připojení odběrného místa Zajistí požadovaný druh měření (pokud neexistuje) Uzavře smlouvu s OTE o předávání údajů Zajišťuje měření a přenos dat do IS OTE

na liberalizovaném trhu s VÁŠ STABILNÍ PARTNER na liberalizovaném trhu s ELEKTRICKOU ENERGIÍ KONTAKT: MORAVIA ENERGO, a.s. Průmyslová 1018 739 65 Třinec – Staré Město Tel.: 558 535 088 Fax: 558 334 361 E-mail: moravia.energo@trz.cz