Fyzikální terapie I Mechanoterapie – 1. část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

TÉMA Fyzikální vyšetření
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
OŠETŘOVÁNÍ DEKUBITŮ A OPRUZENIN
Střídavé a pulzní proudy
Středofrekvenční proudy
Nízkofrekvenční elektroterapie
TENS proudy Fyzikální terapie III.
Obratnostní schopnosti
Úvod do mechanoterapie
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Diabetologické centrum - podiatrická ambulance
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
VY_32_INOVACE_TMM24260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Ovlivnění rozsahu pohybu
Organizace lázeňské léčby
Mimokloubní revmatismus
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Rehabilitace spastické parézy
Pohybová soustava-svaly 1
Účinky fyzikální terapie
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM25260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Diadynamické proudy Fyzikální terapie III.
Bezkontaktní elektroterapie
Postavení FT v oboru Fyzioterapie Kombinovaná terapie
TÉMA Fyzikální vyšetření
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Přírodopis ČLOVĚK Tento projekt bude napsán podle výstavy Bodies, na které jsem byla nedávno v Praze.
PÉČE O KLIENTY S BOLESTÍ 13
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Galvanoterapie Fyzikální terapie II.
VY_32_INOVACE_TMM24660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mgr. Pavla Formanová, cert. MDT 3.LF UK
Základní pojmy v ET Rozdělení elektroterapie Aplikace obecných účinků FT na elektroterapii Fyzikální terapie II.
Úvod do měkkých technik
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
Vakuum-kompresivní terapie
(kinezio, kineziology)
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Úvod do mechanoterapie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Teorie reflexní masáže (zaměřená na sestavu zádovou a pro šíji a hlavu) Fyzikální terapie II.
Kosmetická masáž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Úvod do mechanoterapie
Elektrogymnastika a využití feedbacku pro terapii
Postavení FT v oboru Fyzioterapie Kombinovaná terapie
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Vymezení fyzikální terapie
Fyzikální terapie I Masáže Jan Horáček.
Fyzikální terapie I Mechanoterapie Jan Horáček.
Transkript prezentace:

Fyzikální terapie I Mechanoterapie – 1. část

Mgr. Dagmar Králová 24.11.2010 Fyzioterapie, FSpS MU

Osnova přednášky: Palpace. Masáže. Polohování. Extenze, trakce. Přístrojová mechanoterapie. Techniky měkkých tkání. Mobilizace. Tapování, kineziotape. Manipulace.

PALPACE: je to základní prostředek myoskeletální medicíny; diferenciace charakteru palpovaných tkání (obrysy kostí či fascie…); nezáleží na velikosti palpační plochy terapeuta; vnímat teplotu, potivost; měnit směr a intenzitu – dokonalý vjem; fenomén protažlivosti a posunlivosti, JP; vyhodnocujeme reaktivitu pacienta; interakce, verbálně nesdělitelná.

MASÁŽE a jejich dělení: klasická (švédská, celková x částečná v medicíně, KI kombi-nací) viz přednáška Úvod do mechanoterapie; reflexní; periostální; fasciové (přechod masáží a měk-kých technik; Laubeová a Dicke-ová); přístrojové.

Reflexní masáž: mechanické působení na HAZ neboli Headovy zóny v případě reflexních změn; kutoviscerální reakce (působení nepřímo na vnitřní orgány); viscerokutánní reakce (pcha vnitř. org. na kůži, podkoží, svalstvo inervovaného stejným kořenem; sestava šíjová, hrudní, zádová, pánevní.

Headovy zóny

Periostální masáž u chronických potíží, bodový tlak IP klouby či bříšky prstů; v oblasti transverzálních výběžků, PM, LN, TM kloub, MTP, o. naviculare a calcaneus, per. body v obl. kolenního a KK, baze MCP,acromion, spina sc., sakrum, crista illiaca; KI pr. spinosi, lebka, patella, klíční kost, s vrstvou tuků, výstupy či průběh periferních nervů.

Přístrojová masáž přetlaková (jedno i vícekomorová, směr centripetálně, prevence a léčba otoků KK – po ablaci mammy); vakuová (terapie kůže až povrchové fascie podtlakem v kombinaci se středofrekvenčními proudy, baňkování); vakuově – přetlaková (léčba trofických poruch při ICHDKK a chr. lymfedémů, střídá se fáze eliminace a pasivní hyperémie).

POLOHOVÁNÍ terapeutické uložení pacienta či části jeho těla do optimální polohy za účelem prevence, úlevy od bolesti a terapie; max. 10 – 20 minut vzhledem k ischemizaci protahovaných struktur (jinak zhoršení bolestivosti či zvýšení svalového tonu); při pružných a protažitelných omezení kloubní pohyblivosti způsobených zkrácením měkkých struktur.

EXTENZE (KK), TRAKCE (intervertebrálních kloubů) při relaxaci okolního svalstva oddálení segmentů a protažení kloubních pouzder a ligg s reflexními změnami; nezbytnou podmínkou je negativní trakční test!!!; ruční x přístrojová; kontinuální x intermitentní; stejná doba trakce a následné relaxace; KI + t.test, HT II a III dle WHO, neuro-vegetativní dystonie, negativní subjektivní vnímaní procedury; premedikace UZ, tepelný obklad, solux; příkladem je autotrakční lehátko (http://lehatko.cz), manuální trakce z MT a mobilizací.

PŘÍSTROJOVÁ MECHANOTERAPIE Výhody x nevýhody. Motomed. Lokomat. Motodlahy.

Lokomat

Motodlahy

Motodlahy

TECHNIKY MĚKKÝCH TKÁNÍ a MOBILIZACE

TAPOVÁNÍ a KINEZIOTAPE taping x kineziotaping; princip působení; podmínky aplikace; nanesení jednotlivých pásek; kombinace s jinými procedurami!!! erudovanost fyzioterapeuta (znalost anatomie, kineziologie, spolupráce s pacientem, základních vyšetřovacích metod); zdánlivě jednoduchá metoda, ale nepodceňovat ji!!!

MANIPULACE mobilizace s nárazem; procedura poskytovaná převážně lékařem se speciálním kurzem; šetrná péče ???, k čemu dochází ???

Doporučená literatura Poděbradský, J.: Rehabilitace a fyzikální lékařství. Úvod do mechanoterapie. Praha: ČLS JEP, 1995. 63. - 75. str. Poděbradský, J. – Poděbradská, R. Fyzikální terapie. Manuál a algoritmy. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2899-5. http://www.selt.cz/ambulance.php?article=2008020013-motodlahy

Děkuji vám za pozornost.