SEVEROZÁPADNÍ ODTOK Z JEZERA AGASSIZ, IZOSTATICKÉ POHYBY A POHYB KONTINENTÁLNÍHO ROZVODÍ V KANADSKÉM SASKATCHEWANU Timothy G. Fisher & Catherine Souch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Činnost řek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektrický proud, elektrické napětí
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
EVROPA VODSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Litosféra II..
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Vulkán Eyjafjöll Island Od uzemnila tato sopka leteckou dopravu na polovině světa.
Tereza Černá Globální oteplování.
Pohyb vody na Zemi.
Morfodynamika pseudomeadrujícího toku v mělčinové části štěrkovitého řečiště J. Bartholdy, P. Billi Geomorfology 42 (2002)
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Současná sedimentace na spodním toku řeky Negro v Brazílii E. Franzinelli, H. Igreja 2001 Lucie PETERKOVÁ, 2005.
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
Vývoj velkých jihoasijských říčních systémů v kenozoické Indicko-asijské kolizi desek: řeky tekoucí na jih M. E. Brookfield Geomorfology 22 (1998)
Geologický vývoj České republiky
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Geologický vývoj Karpat
POHYB VODY NA ZEMI.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Odezvy (reakce) Seiny a Sommy na tektonické pohyby, změny klimatu a kolísání hladiny moře Pierre Antoine, J. P. Lautridou, M. Laurent.
ÚTVARY VE DNĚ Interakce proudu a pohybu splavenin vede ke vzniku útvarů ve dně, jako např. vrásy, duny, antiduny, splaveninové lavice. Tyto útvary mohou.
Nestacionární magnetické pole
Evropa: vodstvo VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.40 Mgr. Kosík Lukáš
Kvantifikace historické stržové eroze v severní Bavarii Zdeněk Hejkal.
Zuzana ZAPLETALOVÁ GGI, 2.ročník Olomouc 2006
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
Vztahy mezi klimatem, antropogenní činností a erozí krajiny zaznamenané v přírodních archívech Strážnického Pomoraví Geofyzikální měření RNDr. Vojtěch.
Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“…
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Anastomózní řeky v Northern Plains v aridní centrální Austrálii Leoš Pelikán.
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Kanada povrch a přírodní krajiny
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Evropa VODSTVO.
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Tvary vytvořené tekoucí vodou
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Elektrický proud, elektrické napětí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Změř na mapě ČR přímé vzdálenosti:
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
PLANETA ZEMĚ.
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Fluviální geomorfologie Lekce 4
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Přírodní podmínky V české kotlině.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

SEVEROZÁPADNÍ ODTOK Z JEZERA AGASSIZ, IZOSTATICKÉ POHYBY A POHYB KONTINENTÁLNÍHO ROZVODÍ V KANADSKÉM SASKATCHEWANU Timothy G. Fisher & Catherine Souch Jarmila Šustková

Úvod Jezero Agassiz (před – lety): 1. centrální Severní Amerika 2. ledovcový původ 3. odtok 3mi směry: a) na J do Golfského zálivu b) na V do Atlantiku c) na SZ do Severního ledového oceánu

CÍL PRÁCE 1. prokázat SZ odtok 2. určit, kudy voda z jezera Agassiz vytékala a pak dále proudila na SZ (údolí řeky Clearwater?) 3. určit, kdy probíhal odtok naposled

Podle pohybů zemské kůry se měnil směr odtoku a s ním i výška hladiny jezera. Např.: 1. Lockhart Phase–odtok na J. 2. Moorhead Phase–odtok na V. 3. konec Moorhead Phase– konec odtoku na V, velká záplava, začátek odtoku na SZ. 4. Emerson Phase–odtok na SZ a po dosažení urč. výšky chvíli na jih. 5. Morris Phase–konec odtoku na SZ a obnovení odtoku na V. Hladina jezera Agassiz

SZ odtokový systém a posun kontinentálního rozvodí Sever Ameriky byl pod vlivem pevninského ledovce nejdéle. Po jeho ústupu probíhal zdvih území (někde rychleji, jinde pomaleji) – to bylo příčinou uzavření odtokových kanálů na V asi před lety. Voda v jezeře pak stoupala a vyerodovala si cestu skrz Beaver Lake Moraine (do té doby kontinentální rozvodí) a odtékala údolím řeky Clearwater na SZ do Severního ledového oceánu.

Výzkum V údolí řeky Clearwater byly vybrány 3 jezera: Haas, Klap a Long Lake – předpokládal se u nich stálý odtok vody z jezera (dnes mezi jezery Klap Lake a Haas Lake prochází kontinentální rozvodí) Několik vrtů – sběr vzorků sedimentů v jezerech.

Jezero Long Lake a řeka Clearwater River

Výsledky 1 Podle množství uhlíku v organických fragmentech se odhadlo stáří vrstvy. Zjemňování sedimentů směrem nahoru: štěrk – písek – jíl – gyttja (organický kal).

Výsledky 2 – Long Lake Štěrk ve spodní části profilu je výsledkem fluviální činnosti (proudící voda má velkou unášecí schopnost – unáší i těžší částice). Jemnozrnné materiály jsou výsledkem lakustrinní činnosti (usazování sedimentů v klidných jezerních vodách). Přechod mezi nimi = stáří asi 9120 let, důkaz velkého vzestupu hladiny jezera Agassiz a vytvoření odtokového systému na SZ.

Výsledky 3 – Haas Lake Uspořádání sedimentů nedokazuje přímo průtok vody severozápadním odtokovým systémem, ale dokazuje izostatický zdvih oblasti. Štěrk (fluviální materiál) přechází rovnou v organický kal. Zdvihem území došlo k vyprázdnění koryta.

Zdvih území Rychlejší v oblasti Haas Lake. Důsledkem je posun rozvodí na JV. Dnes činí zdvih této oblasti asi 1,4 mm za rok. Dalším důkazem je změna říčního vzoru některých řek tekoucích severním směrem - přechod od meandrujících k anastomózním tokům.

Posun kontinentálního rozvodí asi o 90 km na S během let

Závěr SZ odtok z jezera Agassiz existoval, podle uložení sedimentů v jezeru Long Lake protékala voda údolím Clearwater River. Voda jím protékala před až lety (Emerson Phase). Izostatickými zdvihem (severní oblast měla určité zpoždění) po ústupu ledovce bylo rozvodí posunuto na sever.

Děkuji za pozornost.