Močová soustava člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA MOČOVÝ SYSTÉM
Advertisements

Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Stavba srdce.
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Vylučovací soustava člověka
Opakování - vylučovací soustava
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_93_MOČOVÁ SOUSTAVA AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Vylučovací soustava člověka
Močový systém, tělesné tekutiny a krevní tlak
Puzzle – jehličnaté stromy
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Vylučovací soustava Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor: Lenka Kraváčková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
VYLUČOVACÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vylučovací soustava.
Anatomická stavba ledvin
Ať nám svítí sluníčko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Močové ústrojí -odvádí odpadní látky(močovina),látky nadbytečné(voda, soli)a toxické -podílí se na udržování homeostázy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vylučovací soustava.
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Onemocnění vylučovací soustavy
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
Vylučovací soustava II.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Vylučovací soustava.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Farben Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Soutěž RISK Měkkýši Pokračovat Zdroje obrázků
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

Močová soustava člověka Pokračovat Návod Zdroje obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Močová soustava Obr. 1

Ledvina filtruje krev a odvádí z ní odpadní látky je hlavním vylučovacím orgánem vylučovací jednotka ledviny se nazývá nefron v ledvině můžeme rozlišit dřeň, kůru a pánvičku dřeň Kůra Pánvička Obr. 2

Nefron je tvořen ledvinným tělískem a stočeným kanálkem Distální kanálek Klubíčko kapilár Proximální kanálek Bowmanův váček je tvořen ledvinným tělískem a stočeným kanálkem v ledvinném tělísku dochází k filtraci krve ve stočeném kanálku dochází ke vstřebávání vody, solí a některých živin zpět do krve a primární moč se zde mění v moč definitivní Sběrací kanálek Henleova klička Obr. 3

Močovod cca 30 cm dlouhá tenká trubička z hladké svaloviny přenáší moč z ledvin do močového měchýře

Močový měchýř vakovitý orgán, v němž se na určitou dobu ukládá definitivní moč při plnění se vyklenuje směrem nahoru a vzniká pocit nucení k močení od močové trubice je oddělen dvojicí svěračů, vnitřní je z hladké svaloviny, zevní z příčně pruhované

Močová trubice vývodná cesta močové soustavy u žen je kratší než u mužů z těla vychází moč, kterou tvoří z 96 % voda, ze 4 % močovina a anorganické soli

Opakování 1 Doplňte: Obr. 1

Opakování 2 Doplňte: Obr. 3

Opakování 3 Jaká je hlavní funkce ledvin? Čím jsou tvořeny svěrače močového měchýře? Z jakých částí se skládají ledviny? Jaké je složení definitivní moči? (správné odpovědi)

Opakování 3 – správné odpovědi Jaká je hlavní funkce ledvin? Filtrují krev a odvádějí z ní odpadní látky. Čím jsou tvořeny svěrače močového měchýře? Vnitřní je z hladké svaloviny, vnější z příčně pruhované svaloviny. Z jakých částí se skládají ledviny? V ledvině můžeme rozlišit dřeň, kůru a pánvičku. Jaké je složení definitivní moči? Definitivní moč tvoří z 96 % voda a ze 4 % močovina a anorganické soli.

Návod V prezentaci se pohybujte pouze pomocí tlačítek. Odpovědi na otázky jsou obsaženy v textu prezentace. Kliknutím na toto tlačítko zobrazíte název Další a popis struktury a dostanete se dále. Zpět Opakování

Zdroje obrázků Obr. 1: HÄGGSTRÖM, Mikael. Wikimedia commons [online]. 2008 [cit. 2010-08-10]. File:Urinary system.gif. Dostupné pod licencí public domain z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Urinary_system.gif>. Obr. 2: JAWORSKI, Michal Piotr. Wikimedia commons [online]. 2006 [cit. 2010-08-10]. File:Kidney_PioM.png. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kidney_PioM.png>. Obr. 3: I, Yosi. Wikimedia commons [online]. 2007 [cit. 2010-08-10]. File:Nephron_blank.svg. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nephron_blank.svg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.