8 Řecká literatura attického a helénistického období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického.
5 Perská a hebrejská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Řecká kultura klasické období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Helénské období Petr Machala.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
PROKLETÍ BÁSNÍCI 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Svatá říše římská, Rusko
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
ŘECKÉ DĚJINY.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období řecké literatury
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Alexandr Makedonský (Veliký)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

8 Řecká literatura attického a helénistického období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Próza – Řekové dlouho nerozlišovali literaturu věcnou a uměleckou, např. historické spisy byly psány s naučným i uměleckým záměrem. Hérodotos (484 – 425 př. n. l.) „otec historie“ Dějiny: devítisvazkové dílo, nejúplnější popis světa známého Řekům ve druhé polovině 5. století př. n. l., zachycení událostí řecko-perských válek, umělecká stránka převažovala nad vědeckou.

Spartský král Leonidas U Thermopyl Pomník ve Spartě

Thúkýdidés (asi 460 - 396 př. n. l.) zakladatel vědeckého dějepisectví účastník peloponéské války (431 - 404 př. n. l.) Dějiny peloponéské války: dílo autentické, autor vylučuje zásahy bohů Řečtí válečníci

Hérodotos + Thúkýdidés

Démosthénés (384 - 322 př. n. l.) nejslavnější řečník antického Řecka podle jeho slavných řečí proti Filipu II. Makedonskému se zvláště ostré politické řeči říká filipika Traduje se, že aby překonal vadu řeči, chodil překřičet příboj a vkládal si do úst kamínky. Byl prý velmi cílevědomý – oholil si půlku hlavy, aby nemohl vycházet ven a musel na sobě pracovat, měl prý také tik v rameni, tak si nad něj zavěsil meč a pokaždé, když „tikl“, se bodl. Podle životopisce Plutarcha sice uměl zmobilizovat řecké občany, ale první utíkal z boje... Jean-Jules-Antoine Lecomte du Nouy (1842–1923)

Busta Alexandra Velikého Filip II. Makedonský

Sókratés (asi 469 - 399 př. n. l.) považován za jednoho ze zakladatelů etiky zavedl metodu dialogu (pomocí vhodně volených otázek vedl dialogem své žáky k logickému myšlení) sám nikdy nic nenapsal, jeho myšlenky zaznamenal jeho žák Platón Vím, že nic nevím.

J.-L. David: Smrt Sókratova (1787). Sókrates byl obviňován, že jeho filosofie přivedla Athény k porážce ve válce. Athénský lidový soud vyšetřoval Sókrata pro podezření z bezbožnosti a kažení athénské mládeže. Byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu. Měl možnost trestu uniknout, ale odmítl to.

Platón (427 - 347 př. n. l.) jeho filozofie vychází z nauky o světě idejí Obrana Sókratova – tři řeči pronesené Sókratem před popravou Symposion – o lásce

Aristoteles (384 - 322 př. n. l.) žák Platóna věnoval se společenským a přírodním vědám v Athénách vedl vlastní filosofickou školu byl vychovatelem Alexandra Makedonského

Athénská škola – Raffael Santi

Zamyšlený Archimédés od Domenica Fettiho (1620) Helénistické období Řecko poraženo Makedonií řecká kultura se mísí s kulturou východní rozvoj přírodních věd (Archimédés, Eukleidés), literatura upadá Údajný Archimédův hrob Zamyšlený Archimédés od Domenica Fettiho (1620)

zakladatel nové komedie Menandros (342 - 293 př. n. l.) zakladatel nové komedie (náměty čerpal za soukromého života, ukazoval rodinné problémy, manželské vztahy, důraz kladl na povahokresbu, dialogy atd.) Dědek (Škarohlíd) – příběh nerudného starce, který nachází pozitivní vztah k lidem

Menandrova freska z vily v Pompejích

Theokritos (ze Syrákús) zakladatel žánru idyly (idyla = krátká báseň s přírodními motivy; idealizovaný obrázek venkovského života)

8 Řecká próza attického období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Bláhová, Renata a kol.: Literatura pro 1. ročník středních škol, DIDAKTIS 2008 Sárközi, Radek: Elektronická učebnice literatury, Abeceda, o. s., Most Sochrová, Marie: Literatura v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 1995 Soukal, Josef: Přehled dějin literatury 1, SPN, Praha 2006 http://de.wikipedia.org/