Sémantizace Webu 4. RDFS Peter Vojtáš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CXPath Dotazování nad heterogenními XML zdroji s pomocí konceptuálního schéma Jan Vávra, 21. dubna 2004
Advertisements

David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
Corese RDF Semantic Search Engine Marek Růžička ACACIA INRIA, Sophia Antipolis
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
ÚVOD DO CPP 7 Dědičnost - pokračování
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Jakub Klímek, Martin Nečaský
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Programování PA - 2.
Úvod do Teorie množin.
Databáze Jiří Kalousek.
(nejen) pro sémantický web Alena Lukasová
Lestes C++ compiler. Obsah 1. Úvod 2. Architektura 3. Implementace 4. Framework 5. Závěr.
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
Primáti Martin Man Jan Dresler.
A weak fuzzy description logic with aggregation Peter Vojtáš na Pracovním semináři pořádaném Knowledge Engineering Group Knowledge Engineering.
Jaroslav Šnajberk, Přemek Brada
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Sémantizace Webu 3. RDF Peter Vojtáš.
Sémantický web, ontologie. Sociální sítě.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Převod ER schémat do ERL Deskripční logiky Mgr. Marek Vajgl.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
OSNOVA: a) Úvod do OOPb) Třídy bez metod c) Třídy s metodamid) Konstruktory a destruktory e) Metody constf) Knihovní třídy g) Třídy ve tříděh) Přetížení.
Technologie vyhledávání v Jednotné informační bráně Jiří Pavlík, Univerzita Karlova v Praze, ÚVT Konference ZIG 2002, , STK.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
SPARQL – motivace, syntax
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_462.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Dnešní téma UISK – VPIZ 13 1 ■Technologie věcného pořádání informací a znalostí v 21. století ■dokumenty → data ■data → znalosti ■vizualizace ■ontologické.
(Java) RDF APIs Jan Zemánek KIZI VŠE, Praha. Přehled Java RDF APIs Jena Download
Databázové modelování
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
SWI140 – Technologie Sémantizace Webu OWL Peter Vojtáš, TSW
1 Bleskové zpravodajství (RSS, RDF, Atom) Ing. Petr Palisa, Triada, spol. s r. o. Problém: obsah webu je strojově čitelný, ale není strojově pochopitelný.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vícerozměrný přístup pro indexování XML dat
Jazyk XML v geoinformatice
Databázové systémy Datové modely.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
SPARQL – Sémantika. Sémantizace webuSPARQL – sémantika2 NSWI108 – Sémantizace Webu Peter Vojtáš 13. SPARQL – sémantika.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Úvod do databázových systémů
Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Značkovací jazyky Semantic Web, RDF, OWL.
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Transkript prezentace:

Sémantizace Webu 4. RDFS Peter Vojtáš

Sémantizace webu RDF Schema - znalosti, metadáta xmlns:rdf, xmlns:rdfs, standard W3C Už v RDF rdf:type, rdfs:Class Doménově nezávislý slovník Hierarchie tříd rdfs:subClassOf Další rozšíření jazyka – zdroje, vztahy, typy seznamů, … Hierarchie RDF tříd rdfs:domain, Rdfs:range, … Komentáře  OWL Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

RDF – orient. graf – různé reprezentace Množinová G = (V, E ⊆ VxV) Grafická – ovály, šipky Slova v abecedě Gramatika … <vydal> <vydavatelstvi>Springer-Verlag</vydavatelstvi> <kniha>Semantic Web - Grundlagen</kniha> <autor> P. Hitzler a kol.</autor> </vydal> ….různé reprezentace v XML http://example.org/VyšloV http://example.org/SemanticWeb http://www.springer.com/Verlag http://example.org/Vydal Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli http://example.org/je http://example.org/napsali http://purl.org/dc/elements/1.1/author http://example.org/vydavatelstvi http://example.org/P.Hitzlerakol. Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

RDF trojice Pojmenovaný orientovaný graf – možné jména: http://example.org/VyšloV http://example.org/SemanticWeb http://www.springer.com/Verlag Pojmenovaný orientovaný graf – možné jména: Subject: URI nebo prázdný uzel Predicate: URI Object: URI nebo prázdný uzel nebo literál Graf lze rekonstruovat ze seznamu trojic (s, p, o) Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

RDFS – RDF Schema –znalosti, metadáta RDF nabízí datový model, kódování dat na webu = tvrzení (informace) o jednotlivých zdrojích (resource) a jejich vlastnostech a vztazích Např. není jasné, že http://example.org/SemanticWeb je učebnice, že http://www.springer.com/Verlag je vydavatelství … Pro lidi je jasné, že učebnice je knížka, nakladatelství je organizace … http://example.org/VyšloV http://example.org/SemanticWeb http://www.springer.com/Verlag http://example.org/Vydal Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

RDFS – RDF Schema –znalosti, metadáta RDF také nabízí možnost kódovat informace o terminologii v aplikační doméně, např. že http://www.springer.com/Verlag je vydavatelství s použitím vlastnosti http://example.org/je Problém je že „býti“ je zavislé na autoru terminologie, to by integraci dat na webu moc nepomohlo http://example.org/VyšloV http://example.org/SemanticWeb http://www.springer.com/Verlag http://example.org/Vydal http://example.org/je http://example.org/je http://example.org/ucebnice http://example.org/vydavatelstvi Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

RDFS – RDF Schema –znalosti, metadáta RDFS nabízí standardizovaný jazyk pro popis tříd a vlastností pomocí jemenných prostorů xmlns:rdf=„http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#“ xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#" a standardizované terminologie http://www.springer.com/Verlag http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type http://example.org/vydavatelstvi http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#type http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#Class Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

RDFS – RDF Schema Část W3C doporučení o RDF Umožňuje specifikaci terminologických znalostí Slovník není tématicky (doménově) závislý ale generický umožňuje specifikaci (části) sémantiky libovolného RDF-slovníku Výhoda: každý software s podporou RDFS interpretuje RDFS definované pojmy korektne některé pojmy už v rdf, např rdf:type většina v rdfs, např rdfs:Class Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

RDF Schema – podpora vytváření slovníků Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

Tentýž příklad v Turtle ex:MotorVehicle rdf:type rdfs:Class. ex:PassengerVehicle rdf:type rdfs:Class. ex:Van rdf:type rdfs:Class. ex:Truck rdf:type rdfs:Class. ex:MiniVan rdf:type rdfs:Class. ex:PassengerVehicle rdfs:subClassOf ex:MotorVehicle. ex:Van rdfs:subClassOf ex:MotorVehicle. ex:Truck rdfs:subClassOf ex:MotorVehicle. ex:MiniVan rdfs:subClassOf ex:Van. ex:MiniVan rdfs:subClassOf ex:PassengerVehicle. Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

Sémantizace webu Intuitivně: paralela k teorii množin ∈ Sémantizace webu / Intuitivně: paralela k teorii množin rdf:type odpovídá ∈ rdfs:subClassOf odpovídá ⊆ Nerozlišuje mezi množinami a třídami (ZF, GB TM) Platí rdfs:Class rdf:type rdfs:Class a přitom tady v tom není žádný paradox (Russel) T={x: x ∈ x} T ∈ T  T ∈ T spor Od rdfs:subClassOf požadujeme transitivitu / / / Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

Hierarchie Carl von Linné (neúplná větev) <rdf:RDF xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:rdfs="http://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#" xmlns:ex="http://www.semantic-web-grundlagen.de/Beispiele#"> <rdfs:Class rdf:about="&ex;Animalia"> <rdfs:label xml:lang=„cz">Živočichové</rdfs:label> </rdfs:Class> <rdfs:Class rdf:about="&ex;Mammalia"> <rdfs:label xml:lang=„cz">Savci </rdfs:label> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="&ex;Animalia"/> </rdfs:Class> <rdfs:Class rdf:about="&ex;Primates"> <rdfs:label xml:lang=„cz">primáti</rdfs:label> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="&ex;Mammalia"/> </rdfs:Class> <rdfs:Class rdf:about="&ex;Hominoidea"> <rdfs:label xml:lang=„cz">lidoopi</rdfs:label> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="&ex;Primates"/> </rdfs:Class> <rdfs:Class rdf:about="&ex;HomoSapiens"> <rdfs:label xml:lang=„cz">Člověk moudrý</rdfs:label> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="&ex;Hominoidea "/> </rdfs:Class> <ex:HomoSapiens rdf:about="&ex;SebastianRudolph"/> </rdf:RDF> Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

Hierarchie Carl von Linné (neúplná větev) Všimněnme si zkráceného zápisu prvků tříd <ex:HomoSapiens rdf:about="&ex;SebastianRudolph"/> místo <rdf:Description rdf:about= "&ex;SebastianRudolph">" <rdf:type rdf:resource= "&ex;HomoSapiens">" </rdf:Description> <ex:HomoSapiens ∋ rdf:about="&ex;SebastianRudolph"/> Jako kdyby ∋ bylo zamlčeno Podobně <rdfs:Class rdf:about="&ex;HomoSapiens"/> HomoSapiens je třída všech „moudrých lidí“ Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

Sémantizace webu Třída všech zdrojů rdfs:Resource Třída všech zdrojů rdf:Property (všimněme si, je to rdf …) Třída všech vztahů (= zdrojů s predicate-URIs) rdf:List, rdf:Seq, rdf:Bag, rdf:Alt, rdfs:Container Třídy různých typů seznamů rdfs:ContainerMembershipProperty Třída všech vztahů, ze kterých vyplývá náležení s∈o rdf:XMLLiteral, rdfs:Literal Třídy všech hodnot daného datového typu • rdfs:Datatype ∋ rdf:XMLLiteral, rdfs:Literal Třída všech datových typů, má instance např. Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

Hierarchie RDF tříd Souhrn vztahů mezi třídama Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z Thieme, XML and Semantic Web Technologies

RDF(S) Property Charakterizuje vztah dvou zdrojů … Mathematicky množina dvojic sezdanS = {(Adam, Eva),(Brad, Angelina), ...} URI vlastností jsou typovány ex:vysloV rdf:type rdf:Property ex:sezdanS rdf:type rdf:Property ex:stastneSezdanS rdf:type rdf:Property ex:stastneSezdanS rdf:subPropertyOf ex:sezdanS ex:Peter ex:stastneSezdanS ex:Inka a z doho se dají odvodit příslušné důsledky … Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z Thieme, XML and Semantic Web Technologies

RDF(S) Property יַהְוֶה Yahweh קין Cain והבל Abel ex:chceZabranit ex:odhalit ex:zabil יַהְוֶה Yahweh קין Cain והבל Abel Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z Thieme, XML and Semantic Web Technologies

RDFS a jiné konceptuální modely – OOP, UML Na první pohled podobné, ale jsou tu rozdíly: Třída není popsána svými vlastnostmi ale v RDF Schematu se vlastnosti aplikují na třídy v domain a range. V OOP (UML) třída Book má atribút author s hodnotami typu Person. Odpovídající RDF schema popíše třídu ex:Book, a v jiném, odděleném, popisu, vlastnost ex:author s doménou ex:Book a oborem ex:Person. Více viz w3c … Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

RDF Schema – další vlastnosti ex:Person rdf:type rdfs:Class . ex:author rdf:type rdf:Property . ex:author rdfs:range ex:Person . 1 ex:hasMother rdfs:range ex:Female . ex:hasMother rdfs:range ex:Person . exstaff:frank ex:hasMother exstaff:frances . 2 ex:age rdf:type rdf:Property . ex:age rdfs:range xsd:integer . xsd:integer rdf:type rdfs:Datatype . 3 ex:Book rdf:type rdfs:Class . ex:author rdf:type rdf:Property . ex:author rdfs:domain ex:Book . 4 5 exterms:weight rdfs:domain ex:Book . exterms:weight rdfs:domain ex:MotorVehicle . Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z W3C materiálu Resource Description Framework (RDF) Primer http://www.w3.org/TR/rdf-primer/

Komentáře rdfs:label vlastnost, která (libovolnému) zdroji přiřadí alternativní jméno (Literal), často jsou URI těžko čitelné, jméno přiřazené pomocí rdfs:label můžou nástroje použít při grafické reprezentaci např. <rdfs:Class rdf:about="&ex;Hominidae"> <rdfs:label xml:lang="de">Menschenaffen</rdfs:label> <rdfs:label xml:lang=„cz">lidoopi</rdfs:label> </rdfs:Class> také rdfs:comment, rdfs:seeAlso, rdfs:definedBy Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

Komentáře . xmlns:wikipedia=http://cs.wikipedia.org/wiki/ <rdfs:Class rdf:about="&ex;Primates"> <rdfs:label xml:lang=„cz">primáti</rdfs:label> <rdfs:comment> Primáti (Primates) jsou řádem poměrně primitivních placentálních savců, který zahrnuje lemury, opice a lidoopy, včetně člověka. Slovo primát pochází z latinského jména Primates, což je množné číslo od primas („jeden z prvních, znamenitý, vznešený“). Českým synonymem jsou nehetnatci. </rdfs:comment> <rdfs:seeAlso rdf:resource=“&wikipedia; Primáti”> <rdfs:subClassOf rdfs:resource="&ex;Mammalia"/> </rdfs:Class> Sémantizace webu 4. RDFS Příklad z P. Hitzler, M. Krötzsch, S. Rudolph, Y. Sure. Semantic Web Grundlagen

RDFS vocabulary - neúplné třídy rdfs:Resource, rdfs:Class (už máme rdf:Property) vlastnosti rdfs:subClassOf, rdfs:subPropertyOf rdfs:domain, rdfs:range a některé další výrazové prostředky rdfs:Literal, rdfs:Datatype rdfs:member, rdfs:Container ... a pro lidské komentáře máme rdfs:comment, rdfs:seeAlso, rdfs:label, ... Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli Sémantizace webu 4. RDFS

RDFS vocabulary - neúplné RDF(S) třídy rdfs:Class rdfs : Resource rdfs : Datatype rdf:Property rdfs:Literal rdf:XMLLiteral RDF(S) vlastnosti rdfs:range rdf:type rdfs:subPropertyOf rdfs: comment rdfs : domain rdfs:subClassOf rdfs:label RDF seznamy rdfs:Container rdf:Seq rdf:li rdf:_2 rdfs:ContainerMembershipProperty rdf:List rdf:rest rdf:Bag rdf:Alt rdf:_1 rdfs : member rdf:first rdf:nil Reifikace rdf:Statement rdf:subject rdf:predicate rdf:object RDF Atributy rdf:about rdf:ID rdf:resource rdf:nodeID rdf:datatype XML Atributy xml:base xmlns xml:lang RDF(S) další prvky rdf:RDF rdfs:seeAlso rdfs:isDefinedBy rdf:value Ako urobit aby som tieto poznamky videl a na obrazovke neboli Sémantizace webu 4. RDFS