KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_729_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08Číslo DUM12.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Slohové rozvrstvení slovní zásoby PaedDr. Hana Vítová
Karel Poláček -Narozen 22.března 1892 v Rychnově nad Kněžnou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Slovenský romantismus
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
J. Glazarová a J. Havlíček PaedDr. Hana Vítová
I. světová válka ve světové literatuře PaedDr. Hana Vítová
Slovní zásoba PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Předhusitské satiry Mgr. Ludmila Růžičková.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Spisovatelé dětské literatury
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Literatura vlády Karla IV.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
3. Fáze Národního obrození
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Transkript prezentace:

KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY

Anotace Předmět: český jazyk a literatura Ročník: III. ročník SŠ Tematický celek: Literatura 1. poloviny 20. století Klíčová slova: maloměsto, humor a satira, Lidové noviny Forma: výklad Datum vytvoření:

Obrázek č. 1

 spisovatel, novinář (Lidové noviny)  židovský původ  znalec maloměstského prostředí (Rychnov nad Kněžnou)  novinář, za okupace knihovník  transport do Terezína, později do Osvětimi a Dory u Buchenwaldu (zde zemřel) Obrázek č. 2

 pocházel z Rychnova nad Kněžnou  znalost prostředí malého města a židovských živnostníků  satira, kritika zaměřená na postavy jeho děl je jemná, shovívavá  všední problémy, lidské chyby a slabosti Obrázek č. 3

 svět fotbalu a fotbalových fanoušků  život otce a syna, kteří tomuto sportu propadnou jako fanoušci  nadsázka, humor Obrázek č. 4

Okresní město Hrdinové táhnou do boje Podzemní město Vyprodáno  život na malém městě na počátku 20. století  nudu a stereotyp naruší vypuknutí 1. světové války  ani válka nezpůsobí změnu v charakterech lidí, marnost a nenaplněnost života se opět objeví v poválečném období

 kniha pro děti i dospělé  maloměsto na počátku 20. století  humor, nadsázka, satira  střet světa dospělých a dětí  mistrovská práce s jazykem (důležitá role vypravěče, napodobení dětské mluvy)  kombinace různých vrstev jazyka (knižní obraty, nespisovné až vulgární výrazy, fráze,…) Obrázek č. 5

 Karel Poláček – Bylo nás pět (L. André a kol., Literatura pro 3. ročník středních škol, str. 86)

„Vůbec je to u Soumarů dost báječné a vždycky tam dostanu čaj s malinovou šťávou a sladké koláčky, můžu si jich vzít, kolik chci, což jest prima. Čenda Jirsák pravil, že k Otakárkovi dolejzám, jelikož je bohatý, ale já jsem mu pravil: ‚To není vůbec prauda, ty Krakonoši blbácká, a sám bys tam rád chodil.‘ A taky že jo, když pak slyšel, že mně Otakárek půjčuje verneovky, tak dělal, jako by byl můj nejlepší přítel, a dolejzal.“ M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 159

„Poláček vystihl sám sebe a představu, jakou měl o poslání humoristova talentu, když napsal s odvoláním na Chestertona, že touží být ne kritikem, ale patriotem života. Nebýt kritikem se mu vždy nepodařilo, byl jím tím víc, čím víc lidské malosti shledával kolem sebe, nezůstával jím však vždy a do všech důsledků, protože právě chtěl být patriotem života. Tušil, že tyto dva póly jsou nesmiřitelné.“ B. Balajka, Přehledné dějiny literatury II., str. 121

 Hlavní přelíčení – hlavní hrdina toužící po majetku je schopen pro naplnění svého snu zavraždit člověka  Hostinec U Kamenného stolu – humorný pohled na rodinné a milenecké vztahy  Dům na předměstí – v domě na pražské periferii řídí osudy svých nájemníků despotickým způsobem majitel domu, tyranizuje je, snaží se zasahovat do jejich životů

 psal příspěvky pro Lidové noviny  redaktor, soudní zpravodaj Soudničky – tematicky čerpá z faktů soudních, ale podává je humornou formou

 Karel Poláček – spisovatel a novinář  zájem o život člověka na malém městě  vychází ze svých osobních zkušeností  využívá humor a satiru  židovský původ, zemřel v koncentračním táboře

 K. Poláček: Okresní město (M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 157)  K. Poláček: Bylo nás pět (M. Sochrová, Čítanka III. k Literatuře v kostce, str. 159)

Literatura  BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury II. Praha: Fortuna, ISBN X.  ANDREE, Lukáš. Literatura pro 3. ročník středních škol. Brno: DIDAKTIS, ISBN  SOCHROVÁ, Marie. Čítanka III. k Literatuře v kostce. Praha: Fragment, ISBN

Obrázky  Obrázek č. 1 Český rozhlas. [online]. [cit ]. Dostupné z: http://  Obrázek č. 2 E-book-zdarma. [online]. [cit ]. Dostupné z:

 Obrázek č. 3 Wikipedie: Otevřená encyklopedie. [online]. [cit ]. Dostupné z: 5%BEnou_from_air_K2-6.jpg 5%BEnou_from_air_K2-6.jpg  Obrázek č. 4 Antikvariát u pošty. [online]. [cit ]. Dostupné z:  Obrázek č. 5 Last.fm. [online]. [cit ]. Dostupné z: ges/ ges/