VET – středověk a novověk (po 18. století)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K novověké filosofii 16.–17. století
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Významní vědci od renesance po současnost
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Sociální konstruktivismus
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Osvícenství.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Právo jako filozofický pojem
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
VET starověk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
POLITOLOGIE TEST 12.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Empirismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Filosofie úvod do problému....
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Filozofie empirismu, racionalismu
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Německá historická škola
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
Filosofie křesťanského středověku
Klasická politická ekonomie (PE)
Základy ekonomie, managmentu a marketingu Podzim 2006 Mgr. Oldřich Racek.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Demokracie Seminář politologie.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Historie vědy Dana Kopencová Eva Štěpánková Lenka Strachotová Milan Novotný.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
FILOsOFIE A VĚDA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Počátky teoretického ekonomického myšlení
OSVÍCENSTVÍ OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-021
K novověké filosofii 16.–17. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Novoplatonismus.
Makroekonomie a hospodářská politika
Základní filozofické otázky
Deset principů ekonomie TNH 1 (S-1)
Transkript prezentace:

VET – středověk a novověk (po 18. století)

Co nás čeká Křesťanství a jeho představitelé Renesance Racionalismus a empirismus, Kant Merkantelismus, Karmelismus

Křesťanství Po dlouho dobu křesťanství uchovatel vzdělanosti Důraz na víru ne na rozum Spasen může být každý – lidstvo je jedno, lidé jsou rovni v důstojnosti Lidé mohou volit (spasit se nebo ne), vlastní svědomí je důležitější než zákon Bůh v podobě Krista je slabý (nechá se ukřižovat) a hodný (zdůrazňuje lásku) – bůh je jako člověk Slibuje osobní nesmrtelnost, smrt je poražena, láska je silnější než smrt V lineárním vývoji (přijde den spasení) je obsažena představa pokroku

sv. Augustin (354-430 n.l.) Spis o Městě božím světský stát je dobrý – organizuje lidi vedle světského státu existuje i boží stát (boží obec) Rozlišují se tedy světské a duchovní záležitosti, křesťanství je de facto jediné náboženství, jež tak činí

Tomáš Akvinský (1224-1275) Liberální myšlenky – moc vládce z lidu, pro lid, podpora soukromého vlastnictví (sv), je-li sv zpochybňováno, hrozí nestabilita Ale směna je OK jen: stejné za stejné, přičemž stejné nedefinuje Odsuzuje úrok (a lichvu) – chápe, že úrok je cenou času, ale čas patří bohu

Spor o universálie Universálie = obecné pojmy Existují nezávisle na reálných věcech Tj. existuje něco jako ideální jablko, které se neváže k žádnému konkrétnímu jablku Realismus (neplést se současným chápáním pojmu) – ano (tj. pojem je božským dílem), nominalismus – ne Nakonec převládne nominalismus. Důsledek: myšlení nezávisí na člověku, možnost svobodného myšlení

Renesance Rozvíjí se v Itálii od konce 13. st., vrchol 15. a 16. st Rozvoj vědy – zpochybnění dosavadních pravd (země středem vesmíru, vesmír není ideálním řádem) Podpora individuality – spasení může být individuální, není potřeba církve - reformace Zdůraznění role experimentu (empirismus) i rozumu (racinalismus) Mikuláš Koperník (1473-1543), Martin Luther (1483-1546), Giordano Bruno (1548-1600)

Renesance - ekonomie Nikolas Oresmius (1320-1382): O původu a podstatě oběhu peněz – znehodnocování mincí vede k poklesu hodnoty Předchůdci kvantitativní teorie peněz – Mikuláš Koperník Thomas Greshman (1519-1595): zakladatel londýnské burzy Gr. zákon – špatné peníze (znehodnocené) vytlačují dobré, špatné jako oběživo, dobré jako uchovatel hodnoty Hugo Grotius (1595-1643): rozvoj mezinárodního práva, jistota i v mezin. vztazích

Empirismus Kritériem poznání je praxe, experiment Dává šanci lidem experimentovat, člověk je pánem věcí, nebere je jako dané, hledá a zkouší něco nového (podnikatelé = experimentátoři?) Představitelé: Francis Bacon (1561-1626), Thomas Hobbes (1588-1679), John Locke (1632-1704), David Hume (1711-1776) Vliv na Adama Smithe (např. Hume se s ním znal) Zmiňovali kvantitativní teorii peněz

Racionalismus Kritériem poznání je rozum, rozum (a tím i člověka) nelze zpochybnit – myslím, tedy jsem Zdůrazňuje význam kritického rozumu, možnost zpochybňování autorit, svobodného bádání. Je tak (alespoň nepřímo) podporována konkurence Představitelé – René Descartes (1596-1650), Benedikt Spinoza (1632-1677), Wilhelm Leibniz (1646-1716)

Immanuel Kant (1724-1804) Překonává jednostrannosti empirismu i racionalismu, formuluje moderní teorii poznání Poznání je založeno na předpokladech, které nepocházejí ze zkušenosti, poznání tedy záleží na rozumu Rozum je nutné vztáhnout ke zkušenosti (empirii), bez ní by poznání bylo prázdné Pojem: věc o sobě – to, co nelze poznat Důsledek: formulování omezení na člověka, svět vzácnosti, otázka jak tato omezení efektivně využít Kant žil ve stejné době jako A. Smith – Smith znal jeho dílo

Merkantelismus První relativně samostatná ekonomická teorie Od konce 16. do pol. 18. stol. Klíčová otázka: co způsobuje bohatství státu (národa) = státní pokladny odpověď: přebytek vývozu nad dovozem, Důsledek: podpora vývozu, omezení dovozu, úsilí o aktivní obchodní bilanci Raný merkantelismus: Vyrovnaná obchodní bilance s každou zemí. Rozvitý merkantelismus: sledování obchodní bilance s celým světem.

Merkantelismus Představitelé: Thomas Mun (1571 – 1641), Angličan Jean Colbert (1619 – 1683), Francouz, ministr Snaha o nízké mzdy: růst w vede k růstu P a poklesu konkurenceschopnosti Colbert otevřel trh se zemědělskou produkcí, by snížil w

Karmelismus Odrůda merkantelismu, rozvíjí se v Německu a v Rakousku v 18. a v první pol. 19. st. Stejné myšlenky jako merkantelisté. Podpora zemědělství – idea samozásobitelské ek. Představitelé jsou universitní profesoři – učí mj. v Praze.