Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecná charakteristika třídy
Advertisements

Podříše: Mnohobuněční živočichové
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
HMYZ je nejpočetnější a nejrozmanitější skupinou živočichů na naší planetě entomologie je věda zabývající se studiem hmyzu.
Projevy života, třídění organismů
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík
členovci v říši živočichů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
VZDUŠNICOVCI (tracheata)
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zdroj obrázku: www. hmyz.info
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
HMYZ.
ČLENOVCI HMYZ.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Podkmen: Vzdušnicovci /Tracheata/
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
podkmen:HEXAPODA třída: Insecta - hmyz
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Vypracovala: Jana Mikešová
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Včela medonosná.
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
než začnete prohlížet prezentaci ...
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Obecná charakteristika třídy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy hlava složené oči kusadla tykadla čelisti makadla ústní ústrojí – kousací, sací, lízací, bodavě sací hruď končetina - kráčivá, skákací, hrabavá, plovací, přichycovací křídla zadeček chitinová vnější kostra vzdušnice  malpigické trubice feromony partenogeneze vajíčko larva kukla dospělec

Třída: Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi ve všech prostředích tělo rozděleno na hlavu, hruď a zadeček na hlavě tykadla (čich a hmat), složené oči (mozaikovité vidění) a tři malá jednoduchá očka na hrudi jsou dva páry křídel a tři páry končetin typy končetin: kráčivá (brouk), sběrací (včela), přichycovací (veš), plavací (vodomil), hrabavá (krtonožka), s přísavným polštářkem (moucha), skákací (kobylka) zadeček je ze šesti článků http:// obrázek 1

Zápis do sešitu Třída: Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi všechna prostředí tělo: hlava, hruď a zadeček na hlavě tykadla (čich a hmat), složené oči (mozaikovité vidění) a tři malá jednoduchá očka na hrudi dva páry křídel a tři páry končetin typy končetin: kráčivá (brouk), sběrací (včela), přichycovací (veš), plavací (vodomil), hrabavá (krtonožka), s přísavným polštářkem (moucha), skákací (kobylka) zadeček má šest článků

Třída: Hmyz trávicí soustava trubicovitá typy ústního ústrojí hmyzu: kousací (brouk, mravenec), lízací (moucha, včela), sací (motýl), bodavě sací (komár) dýchání vzdušnicemi = trubičky tvořené chitinem, vyúsťují dýchacími otvory na těle cévní soustava je otevřená s hřbetní cévou na horní straně těla vylučování malpigickými trubicemi nervová soustava dokonalejší žebříčkovitá

Zápis do sešitu TS trubicovitá typy ústního ústrojí hmyzu: kousací (brouk, mravenec), lízací (moucha, včela), sací (motýl), bodavě sací (komár) DS vzdušnice = chitinové trubičky, vyúsťují dýchacími otvory na těle CS otevřená s hřbetní cévou na horní straně těla VS malpigické trubice NS dokonalejší žebříčkovitá

Třída: Hmyz rozmnožování pohlavní, oddělená pohlaví partenogeneze = rozmnožování jen ♀ bez ♂, líhnou se jen ♀ (mšice, strašilky) vývin nepřímý – dva typy proměn proměna nedokonalá: vajíčko – larva – dospělý jedinec (vážka, jepice) proměna dokonalá: vajíčko – larva – kukla – dospělý jedinec (včela, motýl, brouk) typy larev u hmyzu: nymfa (cvrček, kobylka), najáda (vážka, jepice), ponrava (chroust), housenka (motýl)

Zápis do sešitu rozmnožování pohlavní, oddělená pohlaví partenogeneze = rozmnožování jen ♀ bez ♂, líhnou se jen ♀ (mšice, strašilky) vývin nepřímý – dva typy proměn proměna nedokonalá: vajíčko – larva – dospělý jedinec (vážka, jepice) proměna dokonalá: vajíčko – larva – kukla – dospělý jedinec (včela, motýl, brouk) typy larev u hmyzu: nymfa (cvrček, kobylka), najáda (vážka, jepice), ponrava (chroust), housenka (motýl)

OPAKOVÁNÍ Třída: Hmyz CS otevřená s hřbetní cévou na horní straně těla nejpočetnější třída živočichů na Zemi všechna prostředí tělo: hlava, hruď a zadeček na hlavě tykadla (čich a hmat), složené oči (mozaikovité vidění) a tři malá jednoduchá očka na hrudi dva páry křídel a tři páry končetin typy končetin: kráčivá (brouk), sběrací (včela), přichycovací (veš), plavací (vodomil), hrabavá (krtonožka), s přísavným polštářkem (moucha), skákací (kobylka) zadeček má šest článků TS trubicovitá typy ústního ústrojí hmyzu: kousací (brouk, mravenec), lízací (moucha, včela), sací (motýl), bodavě sací (komár) DS vzdušnice = chitinové trubičky, vyúsťují dýchacími otvory na těle CS otevřená s hřbetní cévou na horní straně těla VS malpigické trubice NS dokonalejší žebříčkovitá rozmnožování pohlavní, oddělená pohlaví partenogeneze = rozmnožování jen ♀ bez ♂, líhnou se jen ♀ (mšice, strašilky) vývin nepřímý – dva typy proměn proměna nedokonalá: vajíčko – larva – dospělý jedinec (vážka, jepice) proměna dokonalá: vajíčko – larva – kukla – dospělý jedinec (včela, motýl, brouk) typy larev u hmyzu: nymfa (cvrček, kobylka), najáda (vážka, jepice), ponrava (chroust), housenka (motýl)

Otázky a úkoly Na jaké části se dělí tělo hmyzu? Jak na první pohled odlišíme hmyz od jiných tříd členovců? Jaké znáš typy končetin u hmyzu? Vysvětli rozdíl mezi proměnou nedokonalou a dokonalou.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2013-01-16] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-16] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – tělo hmyzu upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Wasp_morphology_Generic_Text.svg/500px-Wasp_morphology_Generic_Text.svg.png