Oblasti I. kategorie cestovního ruchu v ČR – 1. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
Oblasti I. kategorie cestovního ruchu v ČR – 3. část
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, cestovní,
Přírodní zajímavosti ČR
Karlovarský kraj K.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Členění území naší vlasti
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZápadní Čechy – Karlovarsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
DHM – degresivní odpisy
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Přírodní předpoklady cestovního ruchu
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
Střední odborná škola Otrokovice Prague – historical sights Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková Dostupné.
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Praha Andy Poláková.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Příklad na zpracování účetních dokladů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Členění území naší vlasti
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
KARLOVARSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_11_Karlovarský kraj Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Opakovací test – kraje ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Členění území naší vlasti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Oblasti I. kategorie cestovního ruchu v ČR – 1. část Střední odborná škola Otrokovice Oblasti I. kategorie cestovního ruchu v ČR – 1. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Kraváčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Mgr. Markéta Kraváčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-ZCR/3-PV-2/16 Název DUM Oblasti I. kategorie cestovního ruchu v ČR – 1. část Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Zeměpis cestovního ruchu Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: Rajonizace cestovního ruchu v České republice, kulturní oblasti I. kategorie v České republice Vybavení, pomůcky Dataprojektor , atlas ČR Klíčová slova Rajonizace, cestovní ruch, oblasti I. kategorie CR, Praha, Západočeské lázně Datum 22. 1. 2013

Oblasti I. kategorie cestovního ruchu v ČR – 1. část Náplň výuky Administrativní členění ČR Rajonizace cestovního ruchu v ČR Oblasti I. Kategorie CR v ČR Praha Západočeské lázně

Administrativní členění ČR 78 867 km² (113 místo na světě) 10 505 445 (78 místo na světě, leden 2012) ČR se tradičně rozděluje na historické země – Čechy, Morava a Slezsko, které však netvoří žádné správní celky a nemají ani pevně vymezené hranice. Jelikož je ČR unitární stát (opakem jsou federace), existuje pouze jeden stát. Orgány státní správy mají svá sídla v Praze (prezident, vláda, ministerstva, poslanecká sněmovna, senát ...)

NUTS Co to je NUTS? - územní celky vytvořené pro statistické účely Eurostatu (statistický úřad EU) (z fran. Nomenclature des Unites Territoriales Statistique). Tyto územní celky se nejvíce využívají při regionální politice, zejména při využívání fondů EU. NUTS má několik úrovní označené číslem. NUTS-0: stát (Česká republika) NUTS-1: území nad 3 mil. obyvatel (takové samostatné území není na našem území, proto se spojuje s NUTS-0) NUTS-2: region nad 800 tis. obyvatel (podmínku splňují pouze některé kraje, menší kraje jsou spojovány dohromady) NUTS-3: kraj NUTS-4: okres NUTS-5: obec Na našem území bylo stanoveno celkem 8 regionů NUTS-2: Praha, Střední Čechy, Severozápad, Severovýchod, Jihozápad, Jihovýchod, Střední Morava, Moravskoslezsko.

NUTS

Kraje V roce 2000 bylo na ústavním zákonem zřízeno 14 krajů. Hlavou každého kraje je hejtman; pouze hlavou Prahy je primátor. Hlavní město Praha Středočeský - Praha Jihočeský - České Budějovice Plzeňský - Plzeň Karlovarský - Karlovy Vary Ústecký - Ústí nad Labem Liberecký - Liberec Královehradecký - Hradec Králové Pardubický - Pardubice Vysočina - Jihlava Jihomoravský - Brno Olomoucký - Olomouc Moravskoslezský - Ostrava Zlínský - Zlín Kraje se dále člení na okresy (76 + Praha) a nejnižší jednotkou jsou obce (6253).

Rajonizace cestovního ruchu Pro potřeby CR byla zavedena v r. 1962 Rajonizace cestovního ruchu, aktualizovaná byla v r. 1981. Území ČR bylo rozděleno na oblasti vhodné pro CR – 47 oblastí, ¾ území, které se dále rozdělovaly na I, II., III., IV. kategorii. Zbylé území se označovalo jako nevhodné pro CR. např. vojenské prostory, průmyslové zóny apod.  Kritéria pro hodnocení oblastí: vyhodnocení přírodních podmínek a jejich využití vyhodnocení kulturně-historických památek a zařízení vybavenost z hlediska dopravy vybavenost službami (ubytování, stravování, animace…) vyhodnocení negativních vlivů (průmysl, zemědělství...)  

Oblasti I. kategorie Dnes již Rajonizace nevyhovuje potřebám CR, v 80. – 90. letech došlo ke změnám v hodnocení atraktivit i v pojetí moderního CR (zařazení aktivních forem turistiky – cyklo, vodáctví, dobrodružných sportů, folklórních slavností, otevření nových památek apod.). Oblasti bez CR téměř vymizely. V r. 2003 Česká centrála CR vyčlenila 14 turistických regionů (viz kraje) a v nich další turistické podoblasti. Do budoucna se uvažuje o přesnějším členění oblastí. Oblasti I. kategorie CR   oblasti mezinárodního a celostátního významu, velký podíl zahraničních turistů  Řadíme sem oblasti s převažujícími přírodními faktory – Krkonoše, Šumava, Jeseníky, Beskydy a Valašsko  oblasti převážně kulturně historické – Praha, Západočeské lázně

Praha 1. PRAHA MPR, zařazena do UNESCO 1992 – historické jádro města   Hradčany s Pražským hradem Malá Strana Staré město Nové město Josefov Vyšehrad

Hlavní památky Prahy Hradčany Pražský hrad – NKP, budovaný více než 1000 let, zapsán v Guinessově knize rekordů jako největší hradní komplex světa (570 m na délku, 130 m šířky), nejnavštěvovanější kulturní památka ČR (přes 2 mil turistů/rok), mezi hlavní části patří: bazilika svatého Jiří, katedrála svatého Víta (korunovační klenoty, hroby panovníků), Vladislavský a Španělský sál, Zlatá ulička… Strahovský klášter, poutní místo Loreta, renesanční a barokní paláce – Černínský, Šternberský (Národní galerie), Toskánský, Schwarzenberský…

Pražský hrad

Hlavní památky Prahy Malá Strana (Chrám sv. Mikuláše, Petřín, kostel P. Marie, Kampa, Královská cesta, Staré zámecké schody, Malostranské náměstí) Josefov (židovské město a hřbitov, Židovská radnice a 6 synagog – např. Klausova, Maiselova a Pinkasova) Staré Město (Karlův most, Staroměstské náměstí s Pražským orlojem, Týnský chrám, Anežský klášter) Nové Město (Václavské náměstí, Národní muzeum, Národní divadlo, Novoměstská radnice, Tančící dům) Vyšehrad (rotunda sv. Martina, chrám sv. Petra a Pavla, Slavín)

Tančící dům Orloj, Chrám sv. Martina Petřín

Západočeské lázně (Karlovarský kraj)   Karlovy Vary – termální a minerální prameny (Vřídlo, Libuše, Kníže, Mlýnský, Rusalka, Karla IV…) léčba zejména zažívacího a pohybového ústrojí (Mlýnská kolonáda) kulturní akce a festivaly, kongresová turistika, letiště Olšová vrata sklárna Moser, likérka Becherovka, kasina, dostihy, golf Mariánské Lázně – minerální (40 pramenů na území města, např. Mariin pramen), pohybová, trávící a vylučovací ústrojí, Zpívající fontána Františkovy Lázně – MPR, termální a rašelinné lázně, oběhová, pohybová soustava a ženské nemoci Jáchymov (radioaktivní lázně, pohyb), Kynžvart (dětské lázně, dýchací ústrojí), Konstantinovy lázně (minerální lázně, oběhová soustava) Nominace UNESCO – Karlovy Vary, Mariánské lázně, Františkovy lázně + Luhačovice

Kulturní a přírodní zajímavosti regionu Cheb – MPR, historické jádro města, Špalíček – soubor kupeckých domů, falc, opevnění Loket – MPR, gotický hrad (sklo, porcelán, keramika) Bečov nad Teplou – barokní zámek Teplá – klášter řádu premonstrátů Řada CHÚ – souvisí zejména se 3-4h sopečnou činností, např. Komorní a Železná hůrka (nejmladší sopky ČR), PR Soos – bahenní sopky, CHKO Slavkovský les (mofety, rašeliniště) Možnost lyžování (Krušné hory – skiareál Klínovec, Boží dar…), golfová hřiště (Karlovy Vary, Mariánské lázně), Ohře – vodáctví, Nádrž Jesenice (surfing, jachting, potápění)

Chebský špalíček

Loket - hrad

Kontrolní otázky: Proč je Rajonizace cestovního ruchu v současné době nevyhovující? Které pražské čtvrti jsou zapsané do UNESCO? Vyjmenuj významné západočeské lázně. Které přírodní zajímavosti může region Západních Čech nabídnout? Co je NUTS?

Seznam obrázků: Obr 1: Stefan Bauer, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Hradschin_Prag.jpg/800px-Hradschin_Prag.jpg Obr 2: anonym, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/Praha%2C_Katedr%C3%A1la%2C_JV_01.jpg/250px-Praha%2C_Katedr%C3%A1la%2C_JV_01.jpg Obr 3: anonym, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Prague_-_Zlata_ulicka.jpg/290px-Prague_-_Zlata_ulicka.jpg Obr 4: Dino Quinzani [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Case_danzanti.jpg/250px-Case_danzanti.jpg Obr 5: Stefan Bauer, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Prazsky_orloj_celkovy_pohled.jpg/220px-Prazsky_orloj_celkovy_pohled.jpg Obr 6: Rodge500, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/PetrinObservationTower.jpg/220px-PetrinObservationTower.jpg

Seznam obrázků: Obr 7: Stefan Bauer, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Vy%C5%A1ehrad-rotunda.jpg/220px-Vy%C5%A1ehrad-rotunda.jpg Obr 8: Filip Maljkovic, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/KarlovyVaryHotSpring.jpg/450px-KarlovyVaryHotSpring.jpg Obr 9: Walter J. Pilsak, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Marienbad-Brunnen.jpg Obr 10: anonym, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Franzl.JPG/220px-Franzl.JPG Obr 11: Karelj [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Cheb_%C5%A0pal%C3%AD%C4%8Dek_2.jpg/800px-Cheb_%C5%A0pal%C3%AD%C4%8Dek_2.jpg Obr 12: anonym, [vid. 22. 1. 2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/071107-Loket-Castle-Hrad.jpg/709px-071107-Loket-Castle-Hrad.jpg

Seznam použité literatury: [1] Holeček M., Mariot P., Střída M. Zeměpis cestovního ruchu, Nakladatelství České geografické společnosti, Praha, 1999, ISBN 80-86034-39-9 [2] Drobná D., Morávková E., Cestovní ruch pro střední školy a veřejnost, Fortuna, Praha, 2004, ISBN 80-7168-901-7