ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Povrch ČR
Advertisements

GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ I.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ geologicky_vyvoj_CR
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ II.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Česká republika Povrch Z_100_Česká_republika_Povrch
Dnes tě naučím, jaký je povrch České republiky.
GEOMORFOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Povrch České republiky
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Povrch ČR.
Geologická mapa ČR na našem území 2 stavební jednotky:
Česká republika: Hory Hospodářský zeměpis
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
geomorfologické celky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRUŠNOHORSKÁ SUBPROVINCIE
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
GEOMORFOLOGIE KRAJINA V ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Geomorfologie Česka Systém členění území.
Tvary zemského povrchu (reliéf)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI36 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rozmanitost reliéfu v ČR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátova Třída/ročník:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Geomorfologické a geologické členění ČR
Geomorfologické členění
VY_32_ INOVACE_ 10_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou POVRCH ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_01_Povrch ČR TEMA: Povrch ČR ČÍSLO.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Přírodní podmínky ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_17_Pohoří ČR
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Geologický vývoj a stavba české republiky
Povrch - Geomorfologie
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
GEOMORFOLOGICKÉ ČLENĚNÍ ČR 5
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_Z9-002 ZEMĚPIS 9.ROČNÍK RELIÉF ČR Název školy
Člověk a jeho svět Vlastivěda Česká republika
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká republika Geologická stavba ZŠ Hejnice 2010.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_10 TÉMA: Vlastivěda4
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rozmanitost reliéfu v ČR Zakreslit diagram do obrysu ČR
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
POVRCH ČR ČR má pestré geologické složení, povrch tvoří převážně 2 celky: a) Česká vysočina (záp. část ČR) b) Západní Karpaty (při vých. hranici se Slovenskem)
Transkript prezentace:

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Geografie České republiky NÁZEV DUMu: ČR – reliéf POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 9. KÓD DUMu: JK_CR_09 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): kvarta – DUM – seznamuje žáky s reliéfem České republiky a informuje je o základním geomorfologickém členění METODICKÝ POKYN: Atlas České republiky – sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia (2010)

Povrch Česka má převažující ráz pahorkatin a vrchovin Povrch Česka má převažující ráz pahorkatin a vrchovin 67 % území leží v nadmořské výšce do 500 m, 32 % v rozmezí 500–1000 m a asi 1 % nad 1000 m. 67 % území leží v nadmořské výšce do 500 m, 32 % v rozmezí 500–1000 m a asi 1 % nad 1000 m. Nejvýše položené místo: Sněžka (1602 m n. m.; Krkonoše, na státní hranici s Polskem); nejvýše položený pevný bod je na vrcholu vysílače na Pradědu (1653 m n. m.; Jeseníky) Nejvýše položené místo: Sněžka (1602 m n. m.; Krkonoše, na státní hranici s Polskem); nejvýše položený pevný bod je na vrcholu vysílače na Pradědu (1653 m n. m.; Jeseníky) Nejníže položené místo: Hřensko (115 m n. m.; hladina Labe na státní hranici s Německem) Nejníže položené místo: Hřensko (115 m n. m.; hladina Labe na státní hranici s Německem) Střední nadmořská výška: 430 m n. m. Střední nadmořská výška: 430 m n. m. Hřensko

Sněžka a Obří důl 1 602,4 m n.m.

Praděd – m n.m m n.m.

Převážná část území náleží ke geologicky stabilnímu Českému masivu, vyzdviženému hercynským vrásněním v období devonu a karbonu (v prvohorách) Oblast Západních Karpat na východě území je mladší a byla vyzdvižena alpínským vrásněním v období třetihor Z geomorfologického hlediska leží Česko na rozhraní dvou horských soustav Západní a střední část vyplňuje Česká vysočina, mající převážně ráz pahorkatin až vrchovin (Šumava, Český les, Krušné hory, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník, Jeseníky) Do východní části státu zasahují Západní Karpaty (Beskydy)

Plochou krajinu tvoří Česká tabule Plochou krajinu tvoří Česká tabule Roviny a pahorkatiny jsou nejúrodnějšími oblastmi Čech Roviny a pahorkatiny jsou nejúrodnějšími oblastmi Čech V podkrušnohorských pánvích (Chebské, Sokolovské a Mostecké) byla krajina narušena povrchovou těžbou uhlí V podkrušnohorských pánvích (Chebské, Sokolovské a Mostecké) byla krajina narušena povrchovou těžbou uhlí Vněkarpatské sníženiny Dolnomoravský úval Dolnomoravský úval Hornomoravský úval Hornomoravský úval Dyjskosvratecký úval Dyjskosvratecký úval

Králický Sněžník

Česko je velmi rozmanitým teritoriem; nachází se na území čtyř geomorfologických provincií Česko je velmi rozmanitým teritoriem; nachází se na území čtyř geomorfologických provincií Zdaleka největší rozsah z nich má Česká vysočina, k níž náleží 3/4 území ČR (celé Čechy a západní část Moravy a Slezska až k Brnu a Ostravě) Zdaleka největší rozsah z nich má Česká vysočina, k níž náleží 3/4 území ČR (celé Čechy a západní část Moravy a Slezska až k Brnu a Ostravě) Jihovýchodní a východní část českého území patří k Západním Karpatům Jihovýchodní a východní část českého území patří k Západním Karpatům Zbylé dvě provincie zasahují pouze malou část českého území Zbylé dvě provincie zasahují pouze malou část českého území Na jihovýchodě je to Dolnomoravským úvalem Západopanonská pánev, na severovýchodě Opavskou pahorkatinou Středoevropská nížina Na jihovýchodě je to Dolnomoravským úvalem Západopanonská pánev, na severovýchodě Opavskou pahorkatinou Středoevropská nížina Provincie (řádově desetitisíce km²) se dále podrobněji člení na soustavy (někdy zvané též subprovincie), podsoustavy (někdy též oblasti) Provincie (řádově desetitisíce km²) se dále podrobněji člení na soustavy (někdy zvané též subprovincie), podsoustavy (někdy též oblasti) Geomorfologické členění území ČR - provincie

Pohraniční pohoří jsou většinou kerného původu, vznikla v období třetihor vyzdvižením ker zemské kůry podél tektonických zlom ů Pohraniční pohoří jsou většinou kerného původu, vznikla v období třetihor vyzdvižením ker zemské kůry podél tektonických zlom ů Zbytky předchozího zarovnaného povrchu lze dodnes vidět např. ve vrcholových partiích Krkonoš, Jeseníků a Šumavy Zbytky předchozího zarovnaného povrchu lze dodnes vidět např. ve vrcholových partiích Krkonoš, Jeseníků a Šumavy Sopečný původ mají České středohoří a Doupovské hory, dále pak jednotlivé kupy v Českém masivu (např. Říp, Trosky, Kunětická hora) Sopečný původ mají České středohoří a Doupovské hory, dále pak jednotlivé kupy v Českém masivu (např. Říp, Trosky, Kunětická hora) Trosky představují erozní relikt struskového kužele. Selektivní eroze odnesla převážnou část pyroklastik a obnažila dvojitou přívodní dráhu bývalých vulkánů.

České středohoří

Literatura: Červinka, P. et al. (2003): Zeměpis České republiky. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Kastner, J. et al. (2009): Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Toušek, V. et al. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Internetové zdroje: Obrazové materiály: LUKAČOVIČ, Ivo. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FIEDLER, Zdeněk. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MIAOW MIAOW. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STRÁNSKÝ, Marek. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SEVELA.P. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SNEK01. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHMEE2. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: