Jan Syrovátka.  Nemožnost rychlého vývoje a nasazování nových protokolů a služeb  Model Internetu dovoluje pouze limitované zabezpečení  Mobilní stanice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Nový přístup k aplikacím Vema
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Základy databázových systémů
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
¤Kdo s tím přišel °Defense Advanced Research Projects Agency (1996) ¤O co jde °Z pasivních packetů aktivní capsule ¤V čem je jejich výhoda °Každý si může.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Principy překladačů Interpretované jazyky Jakub Yaghob.
Dohled analýza optimalizace dohled analýza optimalizace Advanced Farming Systems.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
Slide 1 A Free sample background from © 2003 By Default! Jiří Kůsa Testování propustnosti síťového firewallu.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Systémy pro podporu managementu 2
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Síťové prvky.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Firewall.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Informační podpora při krizovém řízení
Vývoj výpočetního modelu
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
SOA = Architektura orientovaná na služby
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Budoucnost multimediálních přenosů a digitálních vysílání ve státní správě a samosprávě Doc. RNDr. Milan BERKA, CSc.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Cloud computing v praxi
Topologie počítačových sítí
Geografické informační systémy
Evidence aplikací a jejich dokumentace
Vysoká škola technická a ekonomická
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Ze Spořilova do Litoměřic
Transkript prezentace:

Jan Syrovátka

 Nemožnost rychlého vývoje a nasazování nových protokolů a služeb  Model Internetu dovoluje pouze limitované zabezpečení  Mobilní stanice se chovají staticky, neboť není podporována mobilita v síti  V porovnání s aktivními sítěmi, vývoj s luž e b jako adaptivní překódování dat je příliš náročný

 Vznik termínu  „DARPA“ – Defense Advanced Research Project Agency (1996)  Principy na nichž aktivní sítě stojí  Vytvoření konceptu architektury, jež dovolí snadno vyvinout a nasadit nové služby  Přizpůsobení sítě potřebám aplikací  Bezpečnost už od základu

 Přerozdělování zátěže pro distribuované výpočty  Řešeno v pracích ing. Koutného  Vznikla implementace aktivních sítí nazvaná Grade 32  Sítě s dynamickou topologií, např. satelitní  IIP (Intelligent Internet Protokol) Capsule IIP obsahuje 2 reference na kód místo 1  Vývoj nových protokolů  Protokol na vytváření směrovacích tabulek

 Multicasting  Řešení problému zajištění multicastového provozu proti ztrátě paketů.  Kvalita služeb  Nezbytná pro přenos dat v reálném čase (např. videokonference)  Teoretický i praktický problém  Data projdou sítí s požadovanou kvalitou služby, je-li možné. Pokud ne pak s nejlepší jakou síť dovolí

 Data v aktivních sítích  Přenášené jednotky – Capsule, spojena s programy  Lepší interakce než u klasických sítí - statické datové formáty  Princip funkčnosti  Pro příchozí data spouštěny programy  Programy tvoří protokoly a služby  Snadné nasazení nových protokolů a služeb  Spojení mezi servery pro komunikaci na základě podnětu

 Jednotka přenášených dat (paket tradiční sítě )  Slouží k přenosu dat a programů  Obsah Capsule  Aktivní kód Dostupnost kódu na uzlu, z něhož přenos začíná Ostatní uzly pak mohou aktivní kód získat Kód pak lze vykonávat, distribuovat  Formát se liší dle implementace

 Grade 32  Metody přerozdělování zátěže distribuovaných aplikací  Smart Active Node (SAN)  Nástupce za Grade 32  Kombinuje navíc některé vlastností ANTS, PLANet

 Programovací jazyk – JAVA  Objektově orientovaný přístup, přenositelnost, silný typový systém  Capsule ID - jednoznačný identifikátor capsule Dest, SRC – cílovou, zdrojová adresu uzlu IDA - identifikátor aplikace, která capsuli vytvořila IDC - identifikuje kód capsule, který se má na serveru spustit Hop limit – max. počet uzlů, přes které může capsule projít Data - uživatelská data, zpracována samotným programem capsule nebo je capsule může předat aplikaci

 S rostoucí flexibilitou roste potřeba bezpečností  Neúmyslné či záměrné chyby v uživatelských programech pro směrovače  Možná nebezpečí  Nedostupnost zdroje - přetížení zahlcováním sítě velkým množstvím dat nebo spotřebou velkého množství zdrojů  Poškození – dat, dalších programů, či jiných směrovačů  Krádež - zcizí soukromé informace ze směrovače (přenášená osobní data, databáze uživatelů a šifrovacích klíčů,...).

 Zpočátku Bean Shell  Dočasné řešení  Bezpečnostní problémy – pro aplikaci nevhodný  Vlastní interpretace kódu  Interpret „Java – in – Java“  Lépe kontrolovatelná exekuce kódu  Navíc u Bean Shellu některé další problémy s vykonáváním (typované kolekce apod.)

 Vytvořena „Stand alone“ verze  Překlad zařizuje standardní kompilátor Javy  Vlastní interpretace bytecodu  Integrace se zbytkem projektu  Potřeba nevzdávat se kontroly nad interpretováním v žádném okamžiku  Vytvoření upravené verze interpretu (interpretuje se vše)

 Některé výhody  Navázání na bezpečnostní monitor Server je vždy „o krok napřed“ před potencionálně nebezpečným kódem  Vlastní plánování, možnost rezervovat výpočetní kapacitu pro capsule a aktivní aplikace  Možnost implementace fibres, ne pouze threads  Možnost implementace vlastních synchronizačních primitiv jako je např.: Rendez-vous známé z Ady Podmínkové proměnné POSIXu WaitForMultipleObjectsEx z WinAPI

 Perspektivní koncept  Rozvíjený směr výzkumu a vývoje, nikoli realita běžné komunikace  Spousta výhod proti používaným technologiím  Do budoucna  Vytvoření aplikací využívajících stávající implementaci