Poezie ve světové literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Umělecké směry 1. poloviny 20. století
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výtvarné umění v 19. století II.
Rozbor uměleckého textu
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Světová poezie 1. poloviny 20. století Opakování
FUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní poezie počátku 20. století
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
Christian Morgenstern
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Umělecké směry 20. století
Dadaismus byl mezinárodním stavem mysli nebo spíše životním stylem, než hnutím…
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
KUBISMUS.
Surrealismus.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Evropské umění počátku 20. století
Futurismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Dadaismus.
Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Kultura meziválečného období
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
BÁSNICKÉ SMĚRY 1. POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1. pol. 20. st. Datum vytvoření25.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
v předválečném, válečném
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Japonská Šumava expresionismus.
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Česká společnost
Expresionismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_11
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kultura meziválečného období
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Transkript prezentace:

Poezie ve světové literatuře Nové básnické směry na počátku 20. století

Charakteristika doby Hudba – Gustav Mahler, Igor Stravinskij, Arthur Honegger Kinematografie – Charlie Chaplin Výtvarné umění – nové směry (kubismus a futurismus): Pablo Picasso, Otto Gutfreund, Josef Čapek - expresionismus, dadaismus, surrealismus

Moderní básnické směry ve světové literatuře Guillaume Apollinaire – francouzský experimentální básník, představitel surrealismu Dílo: básnická sbírka „Alkoholy“ – založena na principu asociace = volné sdružování a spojování představ a fantazie bez logických souvislostí (obrazy léta a podzimu, motivy ohně, vodních proudů, užívání archaismů, neologismů, technických názvů, sny, vzpomínky, úvahy), odstraňování interpunkce, samostatnost verše, nové grafické uspořádání slov, blízké automatickým textům

G. Apollinaire - pokračování Další díla: Kaligramy (sbírka básní), Prsy Tirésiovy (drama), Pásmo (volný proud básníkova vědomí, stírá rozdíly mezi lyrikou a epikou)

Futurismus = umělecký směr, vznikl v Itálii, znamená to umění budoucnosti Znaky: vytvoření nových forem, dominantní postavení poezie, dravost, rychlost, pohyb, síla, osvobození slova, experimenty se slovy, volné sdružování představ, důraz na grafickou podobu básně Představitelé: F.T. Marinetti, V.V. Majakovskij

Expresionismus a dadaismus Pochází z franc.slova „l´expression“ Exprese = citový poznatek, dílo je projevem umělcovy duše Hlavní znaky: Vášnivá reakce a hluboký prožitek Důraz je kladen na psychické momenty (to samé platí i v literatuře) Cílem expresionistů bylo vyjádřit rozpor mezi člověkem a světem, skutečností a zdáním, pocity bezmocnosti a úzkosti

Dadaismus Vzniká ve Švýcarsku (Curych) Byla založena skupina umělců pod vedením básníka Tristana Tzary s názvem „Voltairův kabaret“ (vytvářeli výtvarné objekty, psali poezii) Vystupovali proti tehdejší společnosti, proti jejímu umění a kultuře Programem dadaistů byla negace a provokace Proti válce stavěli dadaisté nerozum, nesmysl, prvek náhody Slovo „dada“ znamená koníček, dětské žvatlání beze smyslu Základní principy dadaismu: 1. využití náhody a nelogických souvislostí 2. provokativní absurdita 3. odmítavý postoj k estetickým hodnotám

Další představitelé Rusko: S. A. Jesenin Španělsko: F. G. Lorca