Vít Profant Obhajoba bakalářské práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
KEG Marek RŮŽIČKA EuroMISE – Kardio, VŠE Praha Projekt Stepper – Aplikace pro podporu víceúrovňové formalizace textových dokumentů.
Základní struktura, metainformace
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Softwarový systém DYNAST
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Programování v C++ Cvičení.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tabulkový procesor.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
FCHT – Aplikovaná Informatika v Chemii
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Identifikátor materiálu: EU
XML na papír Dušan Fencl
Databázové modelování
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Otevřené datové formáty a standardy
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Aplikace XML pro Internet
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Prezentace diplomové práce
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
SVG v kartografii Otakar Čerba Západočeská univerzita Plzeň Geoinformatics 2006, Praha
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Vypracoval / Roman Málek
školák Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě.
Textový Editor.
XML Validace.
Značkovací jazyky Začínáme.
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Vít Profant Obhajoba bakalářské práce XML a Java Vít Profant Obhajoba bakalářské práce

Obsah XML a jazyky od něj odvozené (6 slidů) Práce s XML (6 slidů) XML a Java s příkladem aplikace (5 slidů) Závěr (1 slide)

Co je to XML? Extensible Markup Language = rozšiřitelný značkovací jazyk struktura dokumentu podobná HTML přísnější syntaktická pravidla volitelné sady značek

Logická struktura XML dokumentu XML deklarace, zde je možné uvést kódování. (nepovinná) deklarace typu dokumentu tělo dokumentu s kořenovým elementem Do kořenového mohou být postupně zanořeny další elementy.

Logická struktura XML dokumentu 2 Elementy mohou obsahovat atributy Strukturu elementů a atributů lze zobrazit jako stromový graf. Použitelné elementy a atributy a možné vztahy mezi nimi jsou určeny schématem.

Příklad schématu Nejstarším a nejrozšířenějším schématem je DTD – definice typu dokumentu Obsahuje definice elementů a jejich obsahu Obsahuje definice atributů jednotlivých elementů

Fyzická struktura XML dokumentu XML dokumentem může být jediný soubor Netextové objekty se zadávají jako externí entity Rozsáhlejší dokument může části svého textu načítat taktéž z externích entit.

Příklady standardních XML jazyků XHTML – nástupce již nevyhovujícího HTML WML (Wireless Markup Language) – pro mobilní telefony, pagery ap. DocBook – pro tvorbu technické dokumentace SVG (Scalable Vector Graphics) – formát zápisu vektorových obrázků MathML – formát zápisu matematických výrazů ebXML (Electronic Business XML) – bezpečná výměna obchodních informací

Způsob práce programu s XML 1. tvorba či úpravy XML dokumentu programová aplikace XML dokument XML parser 2. zpracování XML dokumentu chybový výstup XML dokument programová aplikace XML parser

Tvorba XML dokumentů v editoru Stejný dokument, jako byl vytvořen programově, můžeme vytvořit pomocí editoru i my. Nepovažujeme-li WYSIWYG XML editory za aplikace automaticky tvořící dokumenty, pak při publikování s XML editor použít musíme. Takovýto dokument je třeba ověřit validátorem (obvykle využívající validující parser) podle příslušného schématu Lepší XML editory mohou validovat průběžně, zobrazovat dokumentový strom aj.

Transformace do XML nebo HTML

Transformace do PDF nebo RTF

Editor Emacs ne-WYSIVIG vhodný pro XML a prostou Javu multiplatformní, i pro Windows s jádrem >= NT součást projektu GNU, původně určen pro Unix rozšiřitelný skrze vestavěný procesor e-Lispu PSGML – e-Lisp sada pro práci s SGML a XML XSLT-transform – pro XSL a FO transformace JDE – vývojové prostředí pro Javu

Java nejvhodnější jazyk pro programování s XML multiplatformní (stejně jako XML), dobrá podpora sítí a Internetu jednoduchá na osvojení, probíhá vývoj knihoven, do standardní edice k dispozici zdarma V Javě je naprogramovaná většina XSLT a FO procesorů a mnoho parserů, ale jen málo z těchto produktů je skutečně kvalitních

Vocabul – příklad aplikace Program pro výuku a zkoušení slovíček Naprogramován původně v Emacsu, s grafickým prostředím vytvořeno v Jbuilderu zadávat v XML editoru, učit a zkoušet v aplikaci

Vocabul – příklad aplikace 2 Aby nedocházelo ke zhroucením programu kvůli špatnému vstupu, vadný soubor se nezpracuje. Namísto toho se na stavové řádce vypíše I/O výjimka nebo výjimka vygenerovaná parserem

Vocabul – příklad aplikace 3 Při výuce slovíčka postupně procházíme Použité XML API nás na slovíčka odkazuje jako na pole objektů, takže pro pohyb tam a zpět pouze zvyšujeme či snižujeme aktuální index o 1.

Vocabul – příklad aplikace 4 Při zkoušení se po dotázání na všechna cizí slova program ptá na chybně zodpovězená slova, dokud tato nejsou všechna zodpovězena správně. Pracuje se se spojovým seznamem indexů, po správné odpovědi se příslušný prvek vypustí.

Závěr XML je velmi univerzální, ale i funkční formát. Konsorcium W3C vyvíjí obecně uznávané standardy ohledně Internetu i XML. Vývoj software pro XML za standardy zaostává. Nejlepším dostupným programovacím jazykem pro práci s XML je Java. Nedostatky dostupného softwaru při práci s XML je možné obejít vlastními aplikacemi v Javě, přinejhorším nestandardně vytvořených.