Teorie psychodiagnostiky a psychometrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Korelace a regrese Karel Zvára 1.
KORELACE A REGRESE Karel Drápela
kvantitativních znaků
Použité statistické metody
EDA pro časové řady.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Úvod do regresní analýzy
Regresní analýza a korelační analýza
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Testování hypotéz (ordinální data)
DATA  INFORMACE Statistická analýza je založena na zhušťování informace – tj. jak s co nejmenšího množství vhodně zvolených údajů vytěžit maximum relevantních.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Korelace a regrese síla (těsnost) závislosti dvou náhodných veličin: korelace symetrický vztah obou veličin neslouží k předpovědi způsob (tvar) závislosti.
kvantitativních znaků
Lineární regrese.
Lineární lomená funkce
Statistika Zkoumání závislostí
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Závislost dvou kvantitativních proměnných
Lineární regrese kalibrační přímky
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Senzitivita a specifita
Lineární regrese FSS928.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
8. Kontingenční tabulky a χ2 test
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Pearsonův test dobré shody chí kvadrát
Biostatistika 8. přednáška
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Korelace.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Hustota pravděpodobnosti – případ dvou proměnných
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Vzájemná závislost - KORELACE
1. cvičení
Míry asociace obecná definice – síla a směr vztahu
IV..
Aplikovaná statistika 2.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Dvojrozměrné (vícerozměrné) statistické soubory Karel Mach.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Metody zkoumání závislosti numerických proměnných
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Korelace Korelace obecně je míra kvality (vhodnosti, těsnosti) nalezeného regresního modelu pro daná data; vychází z hodnot reziduí V každém typu regresního.
Opakování – přehled metod
PSY117 Statistická analýza dat v psychologii Přednáška
Prostorová analýza voleb POL 509
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Proč statistika ? Dva důvody Popis Inference
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Parciální korelace Regresní analýza
jednoduchá regrese kvadratický Y=b0+b1X+b2X 2
Lineární regrese.
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Vzájemná závislost - KORELACE
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Transkript prezentace:

Teorie psychodiagnostiky a psychometrie Základy statistiky 3 Teorie psychodiagnostiky a psychometrie Eva Rozehnalová, Radvan Bahbouh

Obsah Korelace Korelační koeficient Druhy korelačních koeficientů I (Pearson, Spearman) Druhy korelačních koeficientů II Regresní přímka Lineární regresní analýza Standardní chyba odhadu

Korelace Vztah (souvislost, asociace) mezi dvěma proměnnými, jejichž hodnoty jsou uspořádány ve dvojicích Sílu tohoto vztahu určuje korelační koeficient (Pearson, Spearman, Kendall) Lineární i nelineární vztahy Není úplným popisem dat ani při velmi silném vztahu Neznamená sama o sobě příčinný (kauzální) vztah Umožňuje odvodit procento společné variability

Korelace

Korelační koeficient Nabývá hodnot od -1 do +1 Když se r = 1, leží všechny body na přímce (křivce), a ta má rostoucí charakter. Když se r = -1, leží všechny body na přímce (křivce), a ta má klesající charakter. Když se r = 0, proměnné jsou nekorelované. Asociace je kladná, když r je větší než nula. Asociace je záporná, když r je menší než nula.

Koeficient determinace Druhá mocnina korelačního koeficientu Udává procento společné variability sledovaných proměnných, tedy kolik procent variability proměnné Y může být vysvětleno variabilitou proměnné X a naopak. Koeficient determinace Variabilita X Variabilita Y

Druhy korelačních koeficientů I Pearsonův k.k. (r): Mírou síly vztahu dvou spojitých proměnných Vyjadřuje pouze sílu lineárního vztahu Velmi ovlivněn odlehlými hodnotami Spearmanův k.k. (rho, rs): Koreluje se pořadí hodnot jednotlivých proměnných Zachycuje ne jen lineární, ale obecně rostoucí nebo klesající vztahy Resistentní vůči odlehlým hodnotám.

Druhy korelačních koeficientů II Kendallovo tau (k) Podobné Spearmanovu k.k. Snažší interpretace, tau = pravděpodobnost, že seřazení dvou náhodně vybraných jedinců podle proměnné x bude stejné jako podle proměnné y. Bodově biseriální koeficient korelace (rpb) Pearsonův k.k. pro jednu binární a jednu metrickou spojitou proměnnou. Parciální korelační koeficient () Dokáže vyloučit vliv rušivé proměnné

Regresní přímka y= a + bx

Lineární regresní analýza Vztah mezi závisle proměnnou (regresand) a nezávisle proměnnou (regresor). Umožňuje predikci proměnné „y“ na základě znalosti proměnné „x“. Regresní funkce: y= a + bx Koeficient „a“ vyjadřuje hodnotu proměnné „y“, když je „x“ nulové. Koeficient „b“ vyjadřuje, o kolik se zvýší „y“, když se „x“ zvýší o jednu jednotku.

Standardní chyba odhadu odhadem chyby pro každou jednotlivou hodnotu „y” skutečná hodnota y se pak pohybuje v rozmezí y´ ± SE * (z)