Finanční a rozpočtové právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100301_Bankovnictvi_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_FINANČNÍ.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Rozpočty územních samosprávných celků
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Finanční a rozpočtové právo
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Bankovní soustava Petr Machala.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Státní správa.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Finanční a rozpočtové právo
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Bankovnictví.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Obecná část finančního práva II 16. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 36.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Správa v resortu MFČR Dana Šramková Petr Mrkývka.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA MICHAELA KARÁSKOVÁ FILIP CULEK.
BANKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Expozice Lidé a peníze v ČNB pobočce Brno
Obecná část finančního práva II
Peníze a měnová politika
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
PŘEDMĚT FINANČNÍ SPRÁVY
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Základy teorie finanční správy
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Česká národní banka.
SUBJEKTY FINANČNÍHO PRÁVA
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Veřejné bankovní právo
Obecná část rozpočtového práva III
Obor finančního práva 6. března 2019 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 3 Subjekty finančně právních vztahů Celní orgány, ČNB

Obsah přednášky Orgány finanční správy (MF, Územní finanční orgány – FŘ, FÚ, místní finanční orgány) – viz minulá přednáška, č. 2 Celní orgány Generální ředitelství cel Celní ředitelství Celní úřady Česká národní banka

2. Celní orgány www.mfcr.cz – internet celní správy Specializované orgány státní správy Pravomoc a působnost: Zákon o celní správě, č. 185/2004 Sb., Zákon o správě daní a poplatků, č. 337/1992 Sb.

Soustava celních orgánů - třístupňová Generální ředitelství cel Celní ředitelství Celní úřady Pozn. Organizační struktura Celní správy ČR viz: http://www.cs.mfcr.cz/CmsGrc/Celni-sprava-CR/Organizacni-struktura/main.htm

3. Česká národní banka www.cnb.cz Ústřední banka státu Postavení vychází z Ústavy, které je konkretizováno v zákoně č. 6/1993 Sb., o ČNB Vznik – rozdělením Státní banky československé k 1.1.1993 Nezávislá na výkonné moci Samostatná PO – postavení veřejnoprávního subjektu, nezapisuje se do obchodního rejstříku Není vlastním hospodařením napojena na státní rozpočet Není příspěvkovou organizací ani organizační složkou státu Nedostává dotace ze státního rozpočtu Osvobozena od daně z příjmů PO

ČNB Hlavní úkoly Péče o cenovou stabilitu Podpora obecné hospodářské politiky vlády Činnosti na úseku bankovního systému, dohled nad ním Činnost na úseku devizového hospodářství Vydávání bankovek a mincí Řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank Výhradní oprávnění k provozování technického systému pro mezibankovní styk v české měně Spravuje zlaté a devizové rezervy, vydává devizové licence, náleží jí vyhlašování měnových kurzů Další úkoly: vedení účtů bank, přijímání jejich vkladů, atd….

ČNB – Organizační struktura Ústředí http://www.cnb.cz/www.cnb.cz/cz/o_cnb/organizacni_struktura/org_struktura.html Pobočky Účelové organizační jednotky

DÚ Jakým způsobem ovlivnil celní správu vstup ČR do schengenského prostoru? Co je to Centrální registr úvěrů, k čemu slouží a kdo jsou jeho účastníci.

Děkuji Vám za pozornost.