3. konzultace (5 hodin) 21. 3. 2014 Studijní materiály najdete na adrese:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Ovládací panely Hodiny, jazyk a oblast.
Programovací jazyk C++
Třída SIMSET je druhou standardní systémovou třídou, která obsahuje prostředky pro práci se spojovými seznamy. KRUHOVÉ SPOJOVÉ SEZNAMY Spojový seznam –
10. Dynamické datové struktury
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Systémy hromadné obsluhy
7. přednáška konzistence dat (příklad) -multithreading (monoprocesor) -sdílení času -analýza časového kvanta -priorita -přepínání (procesů,
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B2 Správa procesů AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Systémy hromadné obsluhy
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
PictureBox u vkládání obrázků u vlastnost Picture pomocí příkazu LoadPicture u přiřazení obrázku mezi dvěma prvky PictureBox Auto.Picture = AutoCerv.Picture.
13AMP 2. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Stav procesu (kontext) Stav procesu je úplná informace, kterou je nutné uschovat při přerušení procesu,
Správa procesů.
Transakce prováděné účastníkem AEM M.Řehoř.
3. konzultace (4 hodiny) 6. března 2015 Operační systémy LS 2014/2015.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zablokování (deadlock, smrtelné objetí, uváznutí)
Systémy hromadné obsluhy
Správa procesů.
8. přednáška přepínání kontextu -plánování (pojmy, kritéria, prioritní fronty, vybrané typy) Studijní materiály najdete na adrese:
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Vnitřní (operační paměť)
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Co je to OS Správce prostředků –spravuje a přiděluje systémové zdroje systému úlohám, stará se o jejich efektivní sdílení procesoru (ů) operační paměti.
1/28 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Vlákna 06.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Základy operačních systémů Meziprocesová komunikace a synchronizace Jakub Yaghob.
Využití teorie hromadné obsluhy v počítačích Dan Ohnesorg AI526.
9. přednáška služby správce procesů ( resched, ready, resume, suspend, kill, sleep, wakeup ) -Memory Management -cache paměť, adresové prostory.
Základy operačních systémů
9. přednáška srovnání plánovacích politik -fronty -služby správce procesů ( resched, ready, resume, suspend, kill, sleep, wakeup ) Studijní.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1282Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Oceňování zásob Jméno autora:
1/37 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Plánování CPU 07.
Metodika řízení projektů
1/32 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Plánování CPU 07.
Operační systémy LS 2014/ přednáška 30. března 2015.
Operační systémy LS 2014/ přednáška 27. dubna 2015.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 3 – správa procesů Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zvídavé otázky 1. Prevence a detekce uváznutí
Přepínání mezi okny Lukáš Jelšina 1.A.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
SW počítače - operační systém
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Přepínání mezi programy
Programovací jazyk C++
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
PB 169 Počítačové sítě a operační systémy
Téma 4 – Plánování práce procesorů
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Systémy hromadné obsluhy
Správa paměti.
Plánování procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dynamické proměnné (1) Proměnné, jejichž počet a (nebo) velikost pa-měti využívané těmito proměnnými se v prů-běhu programu mění Dynamické proměnné lze.
3. konzultace (4 hodiny) 4. března 2016.
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Téma 4 – Plánování práce procesorů
Operační systémy.
Přepínání procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Paměť.
9. přednáška 18. dubna 2016 Operační systémy 2015/2016.
Správa procesů.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

3. konzultace (5 hodin) Studijní materiály najdete na adrese:

Srovnání plánovacích politik A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E A B C D E FCFS RR q=1 RR q=4 SPN SRT Feedback q=1

Process Arrival Time Service Time (Ts) A03A03 B26B26 C44C44 D65D65 E82E82 Průměr FCFS Finish Time Turnaround Time (Tr) Tr/Ts 3 1, , , , ,00 8,60 2,65 RR q=1 Finish Time Turnaround Time (Tr) Tr/Ts 4 1, , , , ,50 10,80 2,71 RR q=4 Finish Time Turnaround Time (Tr) Tr/Ts 3 1, , , , ,50 10,00 2,71 SPN Finish Time Turnaround Time (Tr) Tr/Ts 3 1, , , , ,50 7,60 1,84 SRT Finish Time Turnaround Time (Tr) Tr/Ts 3 1, , , , ,00 7,20 1,59 FB q=1 Finish Time Turnaround Time (Tr) Tr/Ts 4 1, , , , ,5 10,00 2,63

- správce procesů (dispečer, plánovač) sleduje procesy v systému a řídí jejich chování, předává jim procesor - správce procesů plánuje, který proces bude aktivován, rozhoduje o přerušení aktivního procesu - příští aktivní proces určuje plánovací algoritmus - pro zajištění činnosti udržuje správce procesů několik front procesů, odpovídajících jednotlivým situacím, ve kterých proces na něco čeká - ve frontách čekají procesy na ukončení určité situace - z fronty se vybírá proces podle splnění určitých kritérií, aktivace po odstranění příčiny čekání - zabraňuje monopolizování procesoru procesem Operační systém, to je něco jako socialistická ekonomika: samé plánování a samá fronta. (Roderik Plevka) Správa procesů

- práce s frontami - základní požadavek efektivity správce procesů - fronta je objekt, na který můžeme aplikovat služby: * vytvoření fronty - vznik nového objektu * zrušení fronty * umístění do fronty - vložení na určité místo fronty * odebrání z fronty - vrací proces z fronty (první, obecný) - správce front udržuje několik prioritních front, jednu frontu speciál- ního typu - delta list, fronty typu FIFO - prioritní fronta - parametrem je priorita procesu, podle které se pro- cesy řadí sestupně, proces je zařazen na konec skupiny procesů se stejnou prioritou - delta list - fronta, do které se procesy řadí pro čekání na uplynutí ča- sového intervalu - absolutní čas je pouze u prvního procesu, jinak přírůstky - FIFO – First In First Out, LIFO – Last In First Out Fronty procesů

Typy front Prioritní P = 1 P = 4 P = 6 P = 10 P = n … n Delta list t = 16        … první    FIFO poslední LIFO    posledníprvní

Fronta jako spojový seznam - žádný proces nemůže být ve více frontách současně, zpětně vázaný seznam (v každém prvku vyjma prvního a posledního je umístěn ukazatel na předcházející a následující prvek) NULL následující PID předchozí následující PID předchozí NULL PID První člen Poslední člen.....

suspended readycurrent waiting receiving sleeping Stavy procesů Situace, kdy jsou všechny procesy mimo pohotovostní stav (ready), jediný aktivní proces potřebuje přerušit (čekání na stisk klávesy) - proces s nízkou prioritou, triviální obsah, nesmí být v jiném stavu než ready nebo current Nulový proces

- suspended: speciální stav procesů, z/do něj se dostane pouze na základě explicitního požadavku jiného procesu nebo OS - ready: čekání na přidělení procesoru, ready (prioritní) fronta, vybírá se první proces - current: aktivní stav, pouze jeden proces, při ukončení změna kontextu - waiting: čekání na periferní operaci, každá událost má svoji frontu - receiving: čekání na příchod zprávy od jiného procesu - sleeping: čekání na uplynutí časového intervalu, delta list z kteréhokoliv stavu lze proces zrušit, při rušení aktivního procesu se mění kontext- změna kontextu - základní kámen multitaskingu, plánování činnosti procesů Stavy procesů

suspended ready current waiting receiving sleeping create suspendresume resched signalwait sendreceive wakeupsleep Služby správce procesů Vlastní přepnutí kontextu je „zabaleno“ do resched blocked Komunikace se servery Využívají ovladače periferií