Anafylaxe.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Bc.Syrová Petra Pracoviště FNHK
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Intolerance a alergie na potraviny
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK Olga Černá
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Jiří Slíva M.D.. Absolutní počet pacientů s bronchiálním astmatem v ČR Období Počet patientů.
Výplach žaludku.
Digitální učební materiál
Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP v Olomouci Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
HYPERHYDRATACE Zbyněk Mlčoch.
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Dana Balláková Alena Perníková
Místní anestezie – lokální anestetika
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Antihypertenziva Marcela Hrůzová
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Imunoglobuliny v substituční terapii primárních imunodeficiencí
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Akutní cévní příhoda mozková
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alergie, reakce přecitlivělosti
Kardiotokografie.
Chronická obstrukční pulmonální nemoc CHOPN
Zástava oběhu způsobená úrazem únor ‘061 ZOZÚ KPR.
Ředění a počítání léků a infuzí Komplikace infuze
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Jméno…. Všeobecná sestra, 2. ročník Zdroj: časopis SESTRA 9/2011
Úraz elektrickým proudem
Anafylaktická reakce u králíka praktikum z patologické fyziologie.
Šok, náhradní roztoky, transfuze
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
10. První pomoc - neúrazové stavy
Ivana Hadačová OKH FN Motol
Dorzolamid - Timolol MUDr. Martin Votava Ústav farmakologie 3. LF UK.
Chronická idiopatická kopřivka
Neinvazivní plicní ventilaci v podmínkách PNP Sviták R. 1,2, Bosman R. 2, Králová V. 1, Rudkovská Zd. 1 1 Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Subkutánní aplikace MabThery (rituximab) v praxi Rašplová Hana I. Interní klinika, klinika hematologie VFN Praha.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
H /95 Referuje: MUDr. K. Musilová
alergie na složky potravy
Alergie a anafylaktický šok
Infuzní terapie II.- doplňky.
Alergie, anafylaxe, anafylaktický šok
DM - komplikace.
Nemoci z povolání Profesionální rinitida
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Astma bronchiale, alergie
Patofyziologie ledvin
Léčba astma bronchiale
Akutní srdeční selhání
Poruchy mechanizmů imunity
Alergie, anafylaxe, anafylaktický šok
Transkript prezentace:

Anafylaxe

Patofyziologie Anafylaktická reakce (anafylaxe, anafylaktický šok) je akutní alergická reakce, vznikající na podkladě imunopatologické reakce I.typu. Nejtěžší, život ohrožující formou anafylaktické reakce je anafylaktický šok. Anafylaktická reakce probíhá typicky ve dvou fázích Fáze senzibilizace- kdy je antigen zpracovaný APC předkládán TH2 lymfocytům, které se aktivují a současně stimulují specifické B-lymfocyty(Il-4,5), které se tímto mění v plazmocyty a produkují protilátky převážně IgE. Protilátky IgE se váží na své Fc receptory na povrchu bazofilů a mastocytů Vlastní alergická reakce-opakovanou expozicí určitému antigenu,dochází po jeho navázání na specifické IgE na povrchu mastocytů/bazofilů k přemostění IgE a ⇒ degranulaci preformovaných mediátorů-vazoaktivních aminů-histaminu,heparinu (Časná fáze) ⇒ Zároveň dochází k zahájení tvorby metabolitů kys.arachidonové(prostaglandiny,leukotrieny,tromboxany), PAF,bradykinin (pozdní fáze)

Patofyziologie Účinky uvolněných mediátorů Generalizovaná vazodiltace-histamin (přes H1 rec.),bradykinin,prostaglandiny, Zvýšená permeabilita kapilár-histamin, leukotrieny, prostaglandiny,PAF Bronchokonstrikce-histamin (přes H1), leukotrieny, prostaglandiny, TXA2 Bronchiální mucinózní hypersekrece-histamin (přes H2), prostaglandiny, leukotrieny C4,D4,E4

Anafylaktická reakce může probíhat Lokálně-atopická rhinitis, conjunctivitis,urticaria, atopické asthma bronchiale Systémově-anafylaktický šok Závažnost anafylaktické reakce závisí na: Místě vstupu alergenu do organismu-nejzávažnější je přímý vstup do cévního a respiračního systému Koncentraci a rychlosti vstupu Počtu kontaktů s alergenem Nejčastější alergeny: Potraviny-krevety,humři,jahody,ořechy,arašídy,ryby,vaječná bílkovina Léky-ATB,iodové kontrastní látky,svalová relaxantia,lokální anestetika,plasmaexpandéry Hmyzí a hadí jedy Diagnostické a léčebné alergenové extrakty (vakcíny) Latex

Klinický obraz Místní projevy anafylaxe: dýchací trakt: rhinitis,stridor a dušnost následkem Quinckeho edému HCD, bronchospasmu s bronchiální hypersekrecí oběhový systém: postupný rozvoj distribučního šoku následkem gener.vazodiltace a zvýšené permeability kapilár. tachykardie, hypotenze, arytmie kůže: alergický exantém,urtikaria,pruritus, erytém, postupně rozvoj edému následkem vaskulárních změn. Při selhávání oběhu-bledost až cyanóza zažívací trakt: nauzea,zvracení kolikovitá bolest břicha,průjem urogenitální systém: spazmy dělohy, močového měchýře, renální kolika nervový systém: nervozita, strach, neklid, bolesti hlavy, porucha vědomí U lehčích forem anafylaxe mohou být vyjádřeny jen některé symptomy z výše uvedených.

Diagnostika Frekvence výskytu v populaci. Dle některých amerických studií k ní dochází u 0,04% hospitalizovaných pacientů, v Evropě je odhadována její incidence na 9,8 / 100 000 obyvatel. Diferenciální diagnostika Diagnostika vychází z anamnézy-jak předchozích alergických reakcí tak samotné poslední události.Při objektivním vyšetření se zaměřujeme na stav kůže,TK,TF,HCD,plic. Stavy podobné anafylaktické reakci mohou být způsobeny: ACE inhibitory-angioedém HCD, kdykoliv v průběhu terapie,chybí ostaní projevy Hereditální angioedém-nerozlišitelný od anafylaxe,polékového angioedému.Chybí kožní projevy Závažné Astma bronchiale-bronchospasmus,stridor,ale chybí ostatní projevy-angioedém,kožní projevy

Terapie Odstranění expozice pravděpodobného alergenu Polohování- na záda,protišoková poloha Zajištění dýchacích cest-intubací, v případě silného otoku-cricothyroidotomie Podání O2 +UPV Zajištění iv.vstupu (alespoň 2 kanyly) Monitorace EKG křivky,TK,TF,SpO2 V případě srdeční zástavy postupujte podle BLS,ALS protokolů.Zásadní význam má podání masivní náhrada objemu-2 kanyly,přetlakové vaky,náhrada 4-8l.

Terapie Adrenalin (Adrenalin Léčiva inj.) je lékem první volby Ten je nutno podat i tehdy, když symptomy šokové reakce se zpočátku nejeví jako život ohrožující. Je vhodné jej aplikovat i do okolí místa, kudy pronikl alergen do organismu ( v případě vpichu). Iniciální dávka u dospělého je od 200 do 500 ug (0,2ml až 0,5 ml, v 1 ml je 1000 ug) subkutánně nebo intramuskulárně. Tu je možno opakovat každých 10-15 minut, maximální jednotlivá dávka je 1 000 ug (1 ml). Dětem se podává 100 ug (tj. 0,1ml) na 10 kg váhy do maximální výše 500 ug (0,5 ml). Intramuskulární podání je účinnější vzhledem k rychlejší resorpci. Pokud pacient neodpovídá na několik s.c. nebo i.m. podání, je vhodné podat naředěný Adrenalin, nejlépe na koncentraci 1:100 000 (5 ml Adrenalinu /500 ml fyziologického roztoku) intravenózně ve formě infúze. Rychlost infuse (1 ml)/minutu, tj.1ug/minutu. Možno zvýšit až (2-10ml)/minutu, tj.2-10ug/minutu). Pacient léčený Adrenalinem intravenózně musí být napojen na monitor V případě úplného selhání oběhu se v rámci ALS podává adrenalin i.v. každých 3-5min.

Terapie H1 Antihistaminika- např. Bisulepin (Dithiden) Dávka Dithiadenu pro dospělého je 1 mg (2 ml) i.m. nebo lépe i.v., maximální denní dávka je 8 mg. Dětem do 6 let se podává 0,5 mg (1 ml), maximum 3 mg za 24 hodin, u dětí starších je denní maximum 6 mg. Methiden-Calcium Cetirizin(Zyrtec) A další

Terapie Kortikosteroidy Aplikace kortikosteroidů je možná, ale jejich účinek v akutní fázi anafylaktické reakce je omezený. Má význam až pro léčbu pozdní fáze reakce.Vzhledem k tomu, že nikdy není předem známo, jak se bude další stav vyvíjet, doporučuje se přesto ihned podat kortikosteroidy parenterálně, nejlépe intravenózně např. Solumedrol - 40 mg, Dexona - 8 mg, Hydrocortison - 200mg, nebo jiný dostupný steroidní preparát Při rozvoji těžkého šokového stavu se podává Solumedrol 500 – 2000 mg/24 hodin, Dexona 40-300 mg /24 hod., Hydrocortison 50-150 mg/kg váhy/24 hodin).

Terapie Beta 2-SM V případě známek bronchospasmu je možno aplikovat inhalačně nebo i.v.krátkodobě účinná beta-2 mimetikum Salbutamol( Ventolin ) 5mg i.v.,Albuterol,Terbutalin Metylxantiny Aminofylin (Syntophyllin) 5 mg/kg (v 10 ml je 240 mg) do celkové denní dávky 20-25 mg/kg. Theofylin Antagonisté muskarinových recepotrů Ipratropium (Atrovent) 0.5mg inhalačně

Terapie Náhrada tekutin Krystaloidy( fyziologický roztok,Ringer,PlasmaLite) přetlakem v dávce 1000 – 2000 ml, u dětí 30 ml/kg v první hodině.Při závažné hypotenzi možno zvýšit. Plasmaexpandéry(koloidy)-deriváty dextranu,želatiny,škrobů, neunikají do intersticia, váží vodu(zvyšují onkotický tlak), ale riziko anafylaktické reakce Dextran (Dextran, Rheodextran, Tensiton) Haemacel Hydroxyetylškrob(Haes-Steril)-

Děkuji za pozornost