ALBERT EINSTEIN 1879 – 1955 *Ulm Otec- Hermann Einstein, obchodník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
Relativistická dynamika
Albert Einstein.
Byl nositel Nobelovy ceny
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen
Albert Einstein.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_1 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Albert Einstein Josef Hájek.
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Látky mohou mít tři skupenství:
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Von Neumannovo schéma Jana Bobčíková.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Relativistický pohyb tělesa
Fyzika kondenzovaného stavu
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Tepelné akumulátory.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Vypařování a kapalnění
Albert Einstein Wittner Alex 9.B. Albert Einstein (14. března 1879, Německo – 18. dubna 1955, New Jersey, USA) Byl teoretický fyzik, jeden z nejvýznamnějších.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_11 Název materiáluAtomy s.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Částicový charakter světla
Molekulová fyzika a termika
Marie Curie Sklodowska
STR Mgr. Kamil Kučera.
Fyzika kondenzovaného stavu
Michail Vasiljevič lomonosov
Změny skupenství látek
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Kvantová fyzika.
Wilhelm Conrad Röntgen
Transkript prezentace:

ALBERT EINSTEIN 1879 – 1955 *Ulm Otec- Hermann Einstein, obchodník Matka- Pauline, rozená Kochová navštěvoval katolickou obecnou školu chodil na hodiny houslí

kompas- podle E.něco v prázdném prostoru působí na střelku stavěl fyzik.modely, mechanická zařízení, ale byl to pomalý žák(dyslexie) pomalost = přemýšlel o podstatě prostoru a času později než ostatní děti, mohl zapojit vyvinutější intelekt

matematiku se začal učit ve 12 1894- z Mnichova do Pavie v Itálii v 16 letech-Eidgenössische Technische Hochschule (Curych) - 1896- odmaturoval v Kantonální škole v Aarau zřekl se svého občanství 1901- švýcarské občanství

manželka Mileva Maričová dcera Liserl – Srbsko- umírá na záškrt po maturitě- technický asistent na švýcarském patentovém úřadu 6.3.1903- svatba 14.5.1904- syn Hans Albert; 28.7.1910- syn Eduard 1905- doktorát - „O novém určení molekulárních rozměrů.“

4 články, kt. se staly základem moderní fyziky - nekonzultoval to s vědec.kolegy

1.článek- „O pohybu — potřebném pro molekulární kinetickou teorii tepla — malých částic umístěným v klidné kapalině,“ - atomy uznávány jako užitečná představa, ale fyzikové a chemikové se vášnivě přeli o tom, zda vůbec existují - statistický popis chování atomů a jeho vysvětlení ukázaly experimentátorům cestu, jak spočítat atomy prostým pohledem do obyčejného mikroskopu - Wilhelm Ostwald- změnil názor právě díky Einsteinově kompletnímu vysvětlení Brownova pohybu 2.článek- „O heuristickém hledisku dotýkajícím se vznikem a přeměnou světla“ - myšlenku světelných kvant (nyní nazývaných fotony)

3.článek- „O elektrodynamice pohybujících se těles“ 4.článek- „Závisí setrvačnost tělesa na jeho energii?“ - odvození z relativistických axiomů — vztah mezi energií a hmotností E = mc²

1914- usadil se v Berlíně – univerzitní profesor židovský původ  terčem organizované kampaně 2.manželka- Elsa Löwnethalová, rozená Einsteinová 30.3.1921- Nobelova cena- za vysvětlení fotoelektrického jevu

nařčen národně-socialistickým režimem z tvoření „židovské fyziky“ proti „německé, árijské fyzice“ uprchl do USA, získává povolení k trvalému pobytu přijímá místo v Institutu pro vyšší studia 1904 - americký občan posledních 40 let snaha- sjednotit gravitaci a elektromagnetismus nějakým důvtipným poznáním kvantové mechaniky hledal klasické spojení těchto dvou základních sil Jeho snahy o konstrukci sjednocené teorie obecné relativity a kvantové mechaniky byly zcela neúspěšné

- 1952- 2.izraelský prezident(návrh) 18.4.1955- umírá v Princetonu- kremace v Trentonu v New Jersey

1999- analýza jeho mozku na McMasterově univerzitě jedna část Einsteinovi chyběla a kvůli její kompenzaci byl Einsteinův temenní lalok o 15% větší než obyčejně bývá tato oblast mozku je zodpovědná za matematické myšlení, vizuálně prostorové vnímání a představy pohybu.

- pamětní deska v Praze