Michail Šolochov (1905 – 1984).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rozbor uměleckého textu
Portréty literárních osobností světové literatury.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
2.Světová válka v próze obrázek
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Sourozenci Čapkovi.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
postmodernismus, magický realismus
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Portréty literárních osobností světové literatury.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Mika Waltari životopis, romány, ukázka.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
Světová próza 1. poloviny 20. století
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Jaroslav Hašek
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel a Josef Čapkovi.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Alexandr Solženicyn životopis,
Spisovatelé dětské literatury
Významní světoví spisovatelé 2. POL. 20. STOLETÍ
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marie Majerová 9. ročník.
Eliška Dlouhá Gymnázium Jiřího Ortena V8A
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Jan Neruda - dílo.
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Naturalismus v české literatuře
TÉMA: VLADISLAV VANČURA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Michail Šolochov (1905 – 1984)

Základní charakteristika sovětský prozaik, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1965) pocházel z vesnice na Donu, kde je tematicky zakotvena celá jeho tvorba; prožil tam téměř celý svůj život za 2. sv. války působil na frontě jako válečný dopisovatel

Dílo: Donské povídky - knižní prvotina – občanská válka na Donu Tichý Don - 4 díly, 2000 stran: románová epopej - líčí léta 1912 – 1922 na Donu: období 1. sv.v., revoluce 1917, občanská válka - hl. p. Grigorij Melechov – jeho život je ničen těmito událostmi - neumí se rozhodnout, na čí stranu patří(tragedie společenská), a neumí se rozhodnout mezi dvěma ženami (tragedie osobní)

Osud člověka (1957) rámcová novela v ich-formě rámec: hl. postava vypráví autorovi při náhodném setkání v roce 1946 svůj osud hl. p. Andrej Sokolov: - byl na frontě, v zajetí, v koncentračním táboře – přežil, ale jeho žena a dcery zahynuly ve válce a syn byl zabit v Berlíně v poslední den války – Sokolov ztrácí smysl života, má velmi těžký osud Smysl života nalézá, až když se ujme malého chlapce Váni, válečného sirotka. PŮSOBIVÉ = NEPATETICKÉ (obyčejné) hrdinství z období Velké vlastenecké války: 1942 - 1944

Film režiséra Sergeje Bondarčuka

Michail Bulgakov (1894 – 1940)

Základní charakteristika ruský-sovětský prozaik a dramatik – prolínání žánrů v díle typické je prolnutí roviny reálné, biografické s fantazií a mýtem /povolání: lékař, 3x ženatý, zemřel na onemocnění ledvin/

Mistr a Markétka (1928 – 1940; 1967) nejslavnější (sovětský) román: filozofický satirický magický fantaskní groteska faustovské téma biblické motivy Nemohl vyjít – témata oficiální sovětské literatury byla jiná! Vyšel nejprve v samizdatu.

- hl. hrdina: Mistr, literárními kruhy neuznaný profesor historie a spisovatel, a jeho „tajná žena“ Markétka (faustovské téma) Prožívají své osudy v soudobé, letními vedry neurotizované Moskvě Do Moskvy přichází nastolit „pořádek“ a připravit sabat tajných (temných) sil mág Woland a jeho pomocníci: asistent Korovjev / alias Fagot mluvící kocour Kňour ryšavá dívka

Biblické téma: Je tu román v románu – úryvky z knihy, kterou píše Mistr: román o Pilátu Pontském, který prožívá vinu za odsouzení Ježíše a touží si s ním o tom pohovořit a ospravedlnit se…otevřené téma

http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/9/9b/Sholokhov-1938 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Sholokhov-1938.jpg (24.6.2011) http://www.csfd.cz/film/100418-osud-cloveka/ (24.6. 2011) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/M.Bulgakov_original_stamp_1991.jpg (24.6. 2011)