Nozokomiální nákazy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
poruchy vzdušnosti pneumonie
Advertisements

Vlastimil Jindrák Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP
Antimikrobiální terapie 8 MUDr
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
Darja Hrabánková Navrátilová
Plíce po 20 letech kouření
Mikrobiologické vyšetřovací metody
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Klinická propedeutika
Nozokomiální nákazy: katétrové infekce centrálního žilního řečiště
HIV & Výživa kojence Lída Lhotská IBFAN/GIFA Ženeva Dagmar Schneidrová
Malnutrice Hejmalová Michaela.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
ANTIBIOTICKÁ LÉČBA INFEKCÍ MOČOVÉHO TRAKTU
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
PROBLEMATIKA BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK
Bariérová ošetřovatelská péče
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Grampozitivní bakterie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
Celoživotní vzdělávání zdravotníků ve Zlíně
- význam nádorových onemocnění
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
ANTIBIOTIKA V LÉČBĚ ANAEROBNÍCH INFEKCÍ prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.
MOŽNOSTI ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INTRAABDOMINÁLNÍCH INFEKCÍ
Gramnegativní bakterie
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
ZÁSADY ODBĚRU A ZASÍLÁNÍ BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE - biofilm MUDr. Pavel Čermák, CSc.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Jiří ¨Davídek. Co vyčteme z antibiogramu? Možné výsledky Léky s indikačním omezením C, I, R Minimální koncentrace antibiotika v mg/l pro daný bakteriální.
VETMEETING ROČNÍK. VETMEETING HOTEL JEZERKA, SEČ.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Klinická mikrobiologie močových infekcí. IMC se rezultují z přítomnosti infekčních agens v moči, z jejich pomnožování v jednom či více orgánech močového.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Návykové látky Kouření
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE II
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Malnutrice.
Školení kódování podle MKN-10
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Přínosy inovací ve zdravotnictví
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Transkript prezentace:

Nozokomiální nákazy

Nozokomiální nákazy lze definovat jako nákazy exogenního i endogenního původu, které vznikly v příčinné souvislosti s pobytem osob ve zdravotnickém zařízení. Za nozokomiální infekci je považována nejen infekce vzniklá v průběhu hospitalizace, ale i po jejím ukončení. Jedním ze základních znaků nozokomiálních nákaz je etiologická role nemocničních bakteriálních kmenů, které se v řadě případů vyznačují vyšší rezistencí jak na antimikrobní přípravky, tak i na látky dezinfekční.

Nozokomiální infekce jsou v současné době důležitou příčinou morbidity a mortality, a to jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích. Haley et al. uvádějí nozokomiální infekce jako čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí po srdečních chorobách, nádorových onemocněních a cévních mozkových příhodách. Socio-ekonomický dopad těchto infekcí spočívá především v prodloužení doby hospitalizace, zvýšení nákladů spojených s léčbou a vyšší mortalitě.

Nozokomiální nákazy lze rozdělit podle lokalizace na: infekce respiračního traktu, infekce močového traktu, infekce v místě operačního výkonu, infekce krevního řečiště. Tyto infekce tvoří téměř 80 % všech nozokomiálních nákaz. Dalších 5 % představují kožní infekce.

U 85 % všech nozokomiálních infekcí jsou identifikovány vyvolávající bakterie, přičemž v 85 % se jedná o aerobní a fakultativně anaerobní bakterie a v 7 % o kvasinky. Přibližně dvě třetiny nozokomiálních infekcí jsou monomikrobiální a u 20 % infekcí je prokazována polymikrobiální etiologie.

Pro bakteriální etiologii má velký význam i doba vzniku nozokomiální infekce, respektive doba od přijetí pacienta na oddělení Nozokomiální infekce časné, které vznikají mezi 3. – 5. dnem hospitalizace. Nozokomiální infekce pozdní, vznikající od 5. dne přijetí pacienta do nemocniční péče. U časných infekcí endogenního charakteru se uplatňují spíše bakterie patřící k primární mikroflóře a tedy citlivější k antibiotikům, zatímco u pozdních infekcí sekundárně kolonizující bakterie s vyšší mírou rezistence. Rovněž tato skutečnost musí být vzata v úvahu při volbě antibiotické léčby.

Důležité termíny Nozokomiální infekce Primární mikroflóra endogenní exogenní Primární mikroflóra Sekundární mikroflóra

Aplikace antibiotik u většiny nozokomiálních nákaz je zpočátku necílená, bez konkrétní znalosti etiologického bakteriálního agens a jeho citlivosti k antimikrobním léčivům.

Důležitou součástí komplexní terapie pacientů s nozokomiálními infekcemi je, mimo jiné, i včas zahájený antibiotický režim, a proto není možné čekat na výsledek mikrobiologického kultivačního vyšetření. Přesto lze zvolit, na základě znalosti nejčastějších bakteriálních původců a jejich rezistence k antimikrobním přípravkům, optimální schéma iniciální antibioterapie.

Je však nutné zdůraznit, že pozitivní kultivační nálezy nemusí vždy nutně znamenat patogenní bakterie, ale v řadě případů (zvláště u koaguláza-negativních stafylokoků) se může jednat pouze o kontaminaci, například z kožního povrchu. Vždy je nutné pečlivě zvážit mikrobiologické nálezy s cílem vyloučit možnou kolonizaci a správně definovat bakteriální agens, které se s nejvyšší pravděpodobností podílí na vzniku bakteriální infekce.