Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČET OC.
Advertisements

Analýza experimentu pro robustní návrh
kvantitativních znaků
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Autor: Školitel: Petr Blažek Jan Lepš
 Poskytujeme všeobecné studium, některé studijní obory jsou zaměřeny na rozšířenou výuku angličtiny.  Patříme mezi gymnázia v Brně s nejdelší historií.
Metodika výzkumu AM symbiózy vybrané články Petr Šmilauer.
AUTOEVALUACE ACADEMIA MERCURII NÁCHOD ZAMĚŘENÍ NA OBLASTI: Průběh vzdělávání – výuka, výsledky ( metody, náročnost, rozvoj klíčových kompetencí, umístění.
kvantitativních znaků
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Kriminalita v ČR Databázové systémy II Bc. Martin Chodúr, Bc. Vojtěch Hanáček.
Vymírání a přežívání druhů
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Periferní oblasti V Asie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Zadání případové studie
EKOLOGICKÉ INVAZE Lenka Kablásková. INVAZE  Nový výskyt a šíření druhů v určitém území  Jevy související s historickými migracemi organismů nebo s kolonizací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
NázevVodní režim rostlin 2 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prezentace způsobů výdeje vody rostlinou, doplněná fotografiemi.
RYCHLOST PROUDU A LARVY PAKOMÁRŮ: DVĚ ŘEKY A DVA EFEKTY Vít Syrovátka & Karel Brabec Ústav botaniky a zoologie Masarykova Univerzita GOCE-CT
Magnetohydrodynamické studie plazmatu na tokamaku GOLEM T. Lamich, J. Žák, A. Hrnčiřík, M. Grof, V. Oupický Garant: T. Markovič.
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Struktura přednášky Náklady A) Náklady v dlouhém období B) Náklady v krátkém období.
HMYZÍ HERBIVOŘI NA KOPŘIVĚ
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al
EPIDEMIOLOGIE ☼.
R OZŠÍŘENÍ ROSTLIN NA Z EMI Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo:
OBHAJOBA BAKALÁŘSKÉ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
VZÁCNÉ A OHROŽENÉ POLNÍ PLEVELE. Vlastnosti rostlin: Morfologická konstituce –délka života –periodicita životních procesů –rychlost klíčení a rychlost.
J b Mikro teaching Uvádí – Jan Bouček.
Název prezentace (DUMu): Voda
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Holocaust – proč se lidé dopouštěli zlých věcí?
Cvičení z meteorologie a klimatologie podzim 2009
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Šlechtění rostlin pro zmírnění dopadů sucha
Název prezentace (DUMu): Růst rostlin
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Mixed methods design (MMD)
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PODNEBÍ SLOVÁCKA.
Generativní množení hrnkovek
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pozornost a vědomí.
Rozmnožování, růst a vývin rostlin
Ekologické pojmy.
Název projektu: Moderní škola
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Ekologie.
9 BIOMY.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Meteorologie a klimatologie Filip HRBÁČEK.
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Transkript prezentace:

Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty široké možnosti využití výstupů v praxi

Řešené okruhy otázek invazní druhy - historické rekonstrukce a průběh invazí, vlastnosti invazních druhů, porovnání invadujících a invadujících druhů cizího původu invadovaná společenstva - vztah mezi charakteristikami společenstva a vlivem invazních druhů Studované taxony čeled Asteraceae - Aster, Bidens, Conyza, Helianthus, Solidago Acer, Heracleum, Impatiens, Lythrum, Oenothera

Case study Faktory ovlivňující invazní potenciál druhů rodu Oenothera v Evropě Cíle projektu Zjistit míru úspěšnosti jednotlivých invazních druhů rodu Oenothera v Evropě a zmapovat historii jejich šíření Zjistit, zda lze z vybraných ekologických charakteristik jednotlivých druhů odvodit jejich invazní potenciál

Historie invazí druhů rodu Oenothera v Evropě Počet druhů století - velký nárůst století - pozvolný nárůst až stagnace Počet lokalit - v podstatě stabilní nárůst během celého sledovaného období

Výskyt druhů rodu Oenothera v Evropě RDA diagram, 63,8% variabilty 1. osa - gradient průměrné roční teploty minimálních průměrných měsíčních srážek oceánického charakteru klimatu 3 skupiny druhů teplomilné druhy JA původu (O. stricta, O. rosea) dvouleté druhy SA původu a recentní hybridogenní taxony (O. biennis, O. issleri) druhy preferující oceanické klima (O. erythrosepala, O. fallax)

Ekologické charakteristiky a invazní potenciál soubor charakteristik zaměřený na životní cyklus rostlin předpoklad vliv na invazní potenciál rodu Oenothera vyjádřený jako počet lokalit a rychlost invaze : série měření a experimentů plodnost RGR délky kořenů a listové plochy klíčení semen odpověď na kompetici

Ekologické charakteristiky a invazní potenciál Vybrané charakteristiky jen slabě korelují s invazním potenciálem jednotlivých druhů, průkazně korelují většinou pouze s hmotností semen a jejich klíčivostí. Klíčem k úspěchu invazních druhů Oenothera může být kombinace jejich dobrých charakteristik.