Petr Machala. Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
Advertisements

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl08
Identifikátor materiálu: EU
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Číslo v digitálním archivu školy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA EVROPY 1.
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Parlamentarismus vs. absolutismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Dělení politických stran
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Mobilní telefonní síť GSM
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
Globalizace světové ekonomiky
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ314 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Petr Machala. Válka v Jugoslávii? Poučilo se lidstvo ze světových válek? Jaké jsou příčiny válek?
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Politická socializace
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Netradiční typy diskových pamětí
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Druhy transformátorů.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 2. ročník Anotace Evropa.
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_032.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Státní samospráva obec
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Petr Machala. Co je to hodnota? Napište definici. Co považujete za hodnotu? (zdůvodněte)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Geografie jako věda Jan Dušek.
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Petr Machala. Jaký vztah měli k přírodě? Jaký vztah měli k druhým lidem a vrchnosti? Jak je vykonávána kontrola společnosti? Jak je vnímáno „štěstí“?
NázevThe Czech Republic – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Stát Definice, funkce, typy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Transkript prezentace:

Petr Machala

Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský velvyslanec odjíždí, ale naše vláda nemohla rozhodnout jinak než Kosovo uznat.„ Zdroj: /domaci.aspx?c=A080523_203033_domaci_dphttp://zpravy.idnes.cz/stydim-se-rekl-klaus-o-uznani-kosova-dvd- /domaci.aspx?c=A080523_203033_domaci_dp

mocenské centrum schopnost řešit krize garant stability uvnitř státu, ale nestability v mezinárodní politice Co je podmínkou vzniku mezinárodního politického systému? Jsou všechna hlavní města i mocenská centra? Víte, proč se snažili dobyvatelé ovládnout mocenské centrum?

Suverénní státy svrchovaná moc nad obyvatelstvem svého území vnější aspekt – nejsou politicky závislé na jiných státech Kdo je to subjekt a objekt mezinárodní politiky? Byly a jsou státy skutečně suverénní? Které státy to mohou o sobě říci?

Velmoc pojem se objevil v Itálii v 15. století může zajistit vlastní bezpečnost bez pomoci ostatních států je daná potenciálem státu, ne jen armádou Je velmoc suverénní stát? Niccolò Machiavelli

ofenzivní defenzivní – akceptují daný stav balancer –vstupuje do konfliktu, kde nejsou ohroženy jeho zájmy, přidává se v rámci rovnováhy sil na stranu slabšího V jaké roli může subjekt vystupovat? Cardinal de Richelieu Nemohu připustit, aby vzrostla v Evropě příliš moc Habsburků! Které státy dnes reprezentují ofenzivní politiku?

ostatní státy se angažují podle toho, jak jsou napojeny na velmoc Kdo je objekt světové politiky? Jakou roli hrálo ČSR, ČSSR a ČR? Na které subjekty jsme byli vázáni?

a) Multipolarita mnoho pólů, velmoci Na jakém principu můžou být uspořádané státy? po pádu „železné opony“ multilaterální koordinace národních politik Prof. David Held (Durham University) optimista – bylo těžko definovat, kdo je protivník a kdo spojenec je nemožné jednat na vlastní pěst, tj. bez koordinace a spolupráce s ostatními státy vyloučena byla holá síla v řešení mezinárodních sporů použití síly musí být v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti

b) Bipolarita 2 mocenská centra své zájmy realizují globálně subjektivní (Trojspolek x Trojdohoda, Osa x protihitlerovská koalice) objektivní – USA x SSSR

c) Hegemonie jedno dominantní centrum prosazuje své zájmy, určuje pravidla ekonomicky a vojensky silný stát

DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: inhabited_area_by_CIA_%281992%29.jpg/734px-Kurdish-inhabited_area_by_CIA_%281992%29.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Kurdish- inhabited_area_by_CIA_%281992%29.jpg/734px-Kurdish-inhabited_area_by_CIA_%281992%29.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: Ethnic_diversity.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Ethnic_diversity.jpg/800px- Ethnic_diversity.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: further_enlargement_map.svg/680px-EU27-further_enlargement_map.svg.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/EU27- further_enlargement_map.svg/680px-EU27-further_enlargement_map.svg.png [online]. [cit ]. Dostupné z: Cold_war_europe_economic_alliances_map_en.png Cold_war_europe_economic_alliances_map_en.png [online]. [cit ]. Dostupné z: _Niccolo_Machiavelli%27s_portrait_headcrop.jpg/250px-Santi_di_Tito_-_Niccolo_Machiavelli%27s_portrait_headcrop.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Santi_di_Tito_- _Niccolo_Machiavelli%27s_portrait_headcrop.jpg/250px-Santi_di_Tito_-_Niccolo_Machiavelli%27s_portrait_headcrop.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: UNSC_members_2011.svg.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/UNSC_members_2011.svg.png/800px- UNSC_members_2011.svg.png [online]. [cit ]. Dostupné z: Kardinaal_de_Richelieu.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Kardinaal_de_Richelieu.jpg/780px- Kardinaal_de_Richelieu.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Map_1914_WWI_Alliances.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Map_1914_WWI_Alliances.jpg/759px- Map_1914_WWI_Alliances.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: Soviet_empire_1960.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Soviet_empire_1960.png/600px- Soviet_empire_1960.png [online]. [cit ]. Dostupné z: