Marxismus a jeho varianty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Předmět a prameny pracovního práva
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Socialismus v ekonomii
Média: nástroj vládnoucí třídy
Základy veřejné správy
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Sociální stratifikace
Hospodářská politika.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
KOMUNISMUS Michal Hess.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
VY_12_INOVACE_100 Leden 2012Mgr. Regina Kokešová.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Globalizace z různých úhlů dopadu
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Organizace a řízení nadnárodních společností
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Socialistické teorie.
Systém soukromého práva
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Masmédia.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Název politologie je složen z následujících slov:
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Sociální stratifikace
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Regionální politika EU v období
7lOSnQ
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě
Stát Definice, funkce, typy.
Paradigmata Mezinárodní politické ekonomie
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Globalizace z různých úhlů dopadu
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Marxismus a jeho varianty Vladan Hodulák Marxismus a jeho varianty

Vymezení Karel Marx (1818-1883) Navazuje na Přístup Klasická politická ekonomie Hegelova dialektika Francouzský utopický socialismus Přístup Společnost je potřeba studovat v její totalitě Mezinárodní vztahy jsou jedním z typů sociálních vztahů a jsou jimi silně ovlivněny (až determinovány)

Historický materialismus Společnost potřebuje zajistit podmínky pro svou reprodukci. Lidé jsou „společenský druh zvířete“. Reprodukci zajišťují kolektivně na základě sociálních vztahů. Základna Výrobní síly×výrobní vztahy Nadstavba Kultura, společenské, politické, náboženské instituce Výrobní způsob

Kapitalismus Specifický výrobní způsob s příslušnou nadstavbou Výrobní vztahy Kapitalisté vlastní výrobní prostředky, kontrolují výrobu, soutěží mezi sebou při akumulaci kapitálu Komodifikace sociálních vztahů, včetně práce Vnitřní rozpory systému Kapitalisté si přivlastňují nadhodnotu ve formě zisku, usilují o co nejnižší mzdy Krize z nadvýroby– tlak na snižování mezd vede k neschopnosti prodat produkci na trhu Globalizace jako typický znak kapitalismu

Normativní aspekt Vykořisťování Odcizení Emancipace Třídní boj Stát jako nástroj vykořisťovatelské třídy Revoluce Kapitalismus bude nahrazen beztřídní společností

Problémy Předpovědi se nenaplnily Praktické pokusy o implementaci teorie skončily neúspěchem Problematická teorie pracovní hodnoty (transformační problém) Nedostatečné vymezení vztahu mezi agentem a strukturou

Imperialismus a škola závislosti Reakce na vývoj konce 19. a začátku 20. stol. Lenin – Imperialismus jako nejvyšší stádium kapitalismu Monopolní kapitalismus Jádro a periferie Zájmy dělníků v centru×na periferii Škola závislosti (60-80. léta) Latinská Amerika (Prebisch, Cardoso, Frank) Vykořisťování rozvojových zemí vyspělými Směnné relace Růst nerovnosti v mezinárodním prostředí

Teorie světových systémů Immanuel Wallerstein Světový systém jako analytická úroveň (říše×ekonomika) Prostorová dimenze Jádro, periferie, semiperiferie Časová dimenze Cykly, trendy, rozpory a krize Zdroje stability Systém států, geokultura Zdroje krize Ekonomický, politický, geokulturní Možnosti změny systému

Gramscianismus Antonio Gramsci Robert Cox Reakce na vývoj po WWI Poznání je historicky a prakticky podmíněné Koncept kulturní hegemonie (větší role nadstavby) Potřeba protihegemonického působení Robert Cox Přenesení Gramsciho myšlenek do MV „Teorie je vždy pro někoho a za nějakým účelem.“ Problém řešící×kritické teorie Hegemonie jako způsob správy mezinárodního systému (neoliberalismus)

Kritická teorie Frankfurtská škola Soustředí se téměř zcela na nadstavbu, především roli médií a komunikace Neexistence objektivního poznání Habermas – emancipace skrze radikální demokracii Linklater – rozšíření radikální demokracie na mezinárodní rovinu, překonání umělých hranic národních států, nadnárodní politická komunita Kritická bezpečnostní studia Umělá hranice mezi soukromou (ekonomickou) a veřejnou (politickou) sférou

Marxismus dnes Justin Rosenberg Benno Teschke Podoba mezinárodních vztahů je historicky proměnlivá a závislá na sociálních, především výrobních vztazích Benno Teschke Charakter mezinárodního systému určen vlastnickými vztahy ve výrobním procesu při reprodukci společnosti Reinterpretace Vestfálské smlouvy (1648)