2. Laboratorní cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Laboratorní a terénní cvičení
Praktická cvičení z botaniky
A jak je to u živočichů? (tkáně)
Zpracovali - Jakub Matušík - Vojtěch Lode - Richard Sukovič - Kristýna Laštovková - Eliška Zuzáková.
Nativní preparát, vitální barvení
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Fylogeneze rozmnožování vyšších rostlin
Základní postupy v biologii
ROSTLINNÁ PLETIVA Krytosemenné rostliny mají na povrchu těla KRYCÍ PLETIVA = ty chrání vnitřek rostliny před vysycháním U nadzemních částí rostliny krycí.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Rostlinná pletiva I.
O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin
 Jsou středně velké rostliny  Semenné rostliny  Zelené, fotosyntetizují  Obývaly naši Zemi už před 350 mil. lety  V té době – stromovitý vzrůst –
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
Pozorování rostlinných buněk a jejich struktur
Nativní preparát, vitální barvení
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
Laboratorní práce č. 2 Jehličnany Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Pozorování nálevníků.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vyšší rostliny, kormus, rodozměna, gametofyt, stélka, sporofyt
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P6 _ 1. 6 Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení Rostlinná pletiva II. Typ:DUM - kombinovaný Předmět: Biologie.
Schéma rodozměny u izosporních kapraďorostů
POVRCHY ROSTLIN Stavba rostlinné buňky
Mechy v lesích Vladislava Zubrová.
Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Tematická oblast: laboratorní a terénní cvičení
MECHOROSTY.
Základní struktura živých organismů
Průduchy v pokožce listů
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Laboratorní práce č. 3 List
Nativní preparát, vitální barvení
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Oddělení: Kapraďorosty
MONILOPHYTA II: Polypodiopsida.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Plastidy.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
Kapradiny Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
VÝTRUSNICOVÝ KLAS A VÝTRUSY PŘESLIČKY ROLNÍ Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno
3. Laboratorní práce Pokožka listu s průduchy
POKOŽKA LISTŮ JEDNODĚLOŽNÝCH A DVOUDĚLOŽNÝCH ROSTLIN
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
AUTOR: Lenka Hrnčířová
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Název projektu: Moderní škola
Mechorosty.
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Rostlinná buňka.
Nativní preparát, vitální barvení
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

2. Laboratorní cvičení

Téma : Buněčná stavba lístku meříku

Cíl : Zhotovení nativního preparátu lístku meříku, pozorování a nákres buněk s chloroplasty. Pozorování a popis plazmolýzy

Pomůcky , materiál: mikroskop, podložní a krycí sklíčko, hadřík, filtrační papír, pinzeta, pipeta (kapátko), list mechu meříku, 1 % roztok chloridu sodného

Postup: pinzetou utrhneme z lodyžky meříku jeden lístek, vložíme jej do kapky vody na podložním sklíčku. Překryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme. List tohoto mechu je tvořen jen jednou vrstvou buněk Chloroplasty zcela vyplňují obsah buňky, takže jádra a ostatní organely nejsou patrné ke hraně podložního sklíčka přikápneme pipetou 1 % roztok NaCl a z druhé strany jej odsajeme proužkem filtračního papíru. Plazma s plastidy se odtrhuje od stěny a shlukuje se uprostřed buňky v kuličku. Roztok chloridu sodného totiž odnímá buňkám vodu. Tomuto jevu říkáme plazmolýza pinzetou utrhneme z lodyžky meříku jeden lístek, vložíme jej do kapky vody na podložním sklíčku. Překryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme. List tohoto mechu je tvořen jen jednou vrstvou buněk. Jsou zeleně zbarvené, obvykle šestiboké; při okrajích a ve středu, kde tvoří střední žebro, mívají protáhlý tvar. Okrajové buňky vystužují listovou plochu a středové buňky tvoří základ vodivých drah. Typické jsou chloroplasty, které zcela vyplňují obsah buňky, takže jádra a ostatní organely nejsou patrné. Některé buňky jsou bez obsahu. Jsou to buňky odumřelé.

Nákres:

Téma : Výtrusnice kapradiny kapradě samce

Cíl: poznat anatomickou stavbu výtrusnicové kupky a pochopit význam vláhojevných pohybů pro vymršťovní výtrusů.

Pomůcky, materiál: mikroskop, lístky kapradě samce s kupkami výtrusnic, podložní a krycí sklíčko, žiletka

Postup: na spodní straně úkrojku listu kapradě samce provedeme příčný řez výtrusnicovou kupkou. Mikroskopujeme ve vodním prostředí. Výtrusnicové kupky jsou u mnoha druhů kapradin chráněny blanitou ostěrou. Po obvodu mívá výtrusnice řadu charakteristicky ztlustlých buněk - prstenec, který při vysychání v době zralosti výtrusů umožňuje otvírání sporangií a uvolňování drobných spor.

Nákres:

Příčný řez výtrusnou kupkou (sorus) a ostěrou (indusium) kapradě samce (Dryopteris filix-mas). Stopkaté výtrusnice jsou leptosporangiátní (tenkostěnné – stěna výtrusnice je tvořena jednou vrstvou buněk). Výtrusnice vznikají dělením jedné buňky epidermis. Blanitá ostěra má ochrannou funkci.

Leptosporangiátní (= tenkostěnné) anulátní stopkatá výtrusnice kapradě samce (Dryopteris filix-mas). Anulátní výtrusnice mají dehiscenční aparát v podobě prstence (anulus) tvořeného buňkami s nerovnoměrně ztloustlými buněčnými stěnami (vnější tangenciální stěny jsou tenkostěnné, vnitřní tangenciální a radiální stěny jsou silnostěnné). Při dozrávání výtrusů stěna výtrusnice vysychá, tenké vnější stěny se prohýbají dovnitř buněk, kohezní síly mezi molekulami vody a vnitřní stěnou buněk anulu stahují silné radiální stěny prstence k sobě, takže v prstenci vzniká napětí a tenká stěna sporangia se trhá v místě zvaném stomium (příklad hygroskopického pohybu). Zevnitř vystýlá výtrusnici tapetum sloužící k výživě sporogenního pletiva (= archesporu). Při dozrávání výtrusů se buňky tapeta přemění v periplazmodium, které se může podílet na utváření vnější stěny exosporia, a vytvářet tzv. perinium. Spory vznikají z buněk archesporu tetradogenezí (meióza). Výtrusů bývá ve sporangiu kapradě samce 64 nebo 32, jejich velikost se pohybuje v rozmezí 40–60 μm.