Miroslav Strnad / Dušan Lazár

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vlastnosti buňky
Advertisements

Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
ENZYMY = biokatalyzátory.
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
STRUKTURA BUŇKY.
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Klasifikace chemických reakcí
Nervová soustava.
Oxidačně-redukční reakce
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus sacharidů
Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.

= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Fotosyntéza Světelná fáze.
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy na thylakoidní membráně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sekundární procesy fotosyntézy
Světelná reakce fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Ionizační energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_372.
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy na thylakoidní membráně
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
FOTOSYNTÉZA. Co je fotosyntéza? Co je fotosyntéza? složitý biochemický proces, výrazný projev autotrofiesložitý biochemický proces, výrazný projev autotrofie.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy (na thylakoidní membráně) Tomáš Hájek Jiří Šantrůček.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
BUŇKA – základ všech živých organismů
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Metabolismus sacharidů
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Chemiluminiscence, fluorescence
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
C3181 Biochemie I 12-Fotosyntéza FRVŠ 1647/2012 Petr Zbořil 12/30/2018.
11-Oxidační fosforylace, alternativní respirace FRVŠ 1647/2012
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
23b_Oxidační fosforylace, alternativní respirace
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Miroslav Strnad / Dušan Lazár oddělení biofyziky CRH a Katedra biofyziky, Př.f., UP http://biofyzika.upol.cz Fotosyntéza - světelné reakce [kapitola 7] Olomouc

Úvod Fotosyntéza je jeden z nejdůležitějších procesů probíhajících na Zemi, protože vede k vývoji kyslíku a produkci biomasy Snaha o umělou fotosyntézu: - vývoj kyslíku - abychom žili nový zdroj energie: tvorba vodíku u některých řas a sinic (přímá fotolýza (viz obr. dále) nebo nepřímá fotolýza (anaerobní fermentace)) a bakterií (fotofermantace) schopnost fotosyntetického aparátu přeměňovat dopadající světelnou energie v elektrický proud

použití fotosystému jako generátoru elektrického napětí napříč biologickou membránu - fotosystém I, po zabudování do elektricky nefunkčních (neexcitovatelných) membrán živočišných buněk, je schopen obnovit excitovatelnost (ve smyslu vzniku akčního potenciálu) těchto membrán. Čili, elektrické napětí generované skrz membránu fotosystémem I je schopné otevřít napěťově řízené kanály v membráně, čehož lze využít při aktivování nefunkčních nervových nebo svalových buněk. - použití mechanismu nábojové separace v reakčním centru ke tvorbě procesorů do PC - ve fotosyntéze se nábojová separace odehrává v čase okolo 1 ps, kdežto taktovací frekvence procesorů ve standardním PC jsou řádově GHz (stovky pikosekund) => fotosyntéza je řádově 100 krát rychlejší.

použití fotosystému jako fotoaparátu - fotosystém 1 sinice připojen pomocí molekulárního drátu (vitamín K1) na vstup tranzistoru řízeného elektrickým polem => čím více excitací dopadá na fotosystém 1, tím více elektronů se z něho uvolňuje a tím větší je elektrický proud generovaný v tranzistoru použití sinic jako zdroj látek - jednobuněčné sinice (prokaryotní autotrofy) samy o sobě, ale také jako hostující organismus, mohou být využity pro syntézu důležitých přírodních organických látek => je snaha detailně poznat metabolismus sinic a to jak pomocí experimentů, tak i pomocí matematického modelování; nejdále je výzkum se sinicí Synechocystis sp. PCC 6803.

Fotosyntézu lze rozdělit na 2 fáze: - světlená fáze - pro průběh těchto reakcí je nutná přítomnost excitační energie ve formě absorbovaného světla - temnostní fáze - pro průběh těchto reakcí není potřeba světla, ale produktů světelné fáze fotosyntézy

list a buňka chloroplast a thylakoidní membrána

PS II, cyt b6f, PS I, FNR, ATP-synt. Světelná fáze fotosyntézy – thylakoidní membrána PS II, cyt b6f, PS I, FNR, ATP-synt. hn + H2O + NADP+ + ADP + Pi ----------------- O2 + NADPH + ATP

Lipidová dvojvsrsrva - thylakoidní membrána - thylakoidní membrána je lipidová dvojvrstva - lipid, který převážně tvoří thylakoidní membránu je digalaktosyldiacylglycerid (DGDG) - má polární hydrofilní (= snáší se s vodou) hlavičku a hydrofobní (nesnáší se s vodou) ocasy - pro lipidovou dvouvrstvu obecně existuje model “tekuté mozaiky” - integrální proteiny a proteiny na vnitřní a vnější straně membrány volně “plují” v membráně

Světlo

Světlosběrné komplexy světlosběrné komplexy (LHC) vyšších rostlin a řas (chlorofyly a karotenoidy) fykobilisomy sinic a některých řas (fykocyanin, fykoerytrin)

Přenos elektronů přenos elektronů z H2O na NADP+ se děje díky vhodným redoxním potenciálům jednotlivých přenašečů – to zobrazuje tzv. „Z-schéma“

Redoxní potenciál: - je to relativní schopnost (vyjádřena ve voltech) dané látky přijmout elektron (= být redukována) vzhledem k atomu vodíky, jehož redoxní potenciál je roven 0 V (dohoda) - čím je redoxní potenciál dané látky více kladný, tím větší má táto látka tendenci přijímat elektrony a být redukována - standardní redoxní potenciál (E0) je měřen za standardních podmínek (25 C, koncentrace 1 M všech látek, tlak 1 atm (101,325 kPa)) čím je větší rozdíl mezi redoxními potenciály 2 látek (DE), tím větší je „síla“, s kterou elektrony budou samovolně putovat z látky s méně pozitivním na látku s více pozitivním redoxním potenciálem redoxní potenciály přenašečů elektronů v Z-schématu představují jakési efektivní potenciály (přenašeče jsou umístěny v proteinech), které se navíc mění v čase přenos elektronů v proteinech a jeho rychlost se striktně neřídí pouze DE, protože v proteinech dochází k tunelovému jevu (Marcusova teorie), který může být i proti spádu energie

Fotosystém II (PSII) tzv. reakční centrum (RC) PSII tvoří 2 proteiny (D1 a D2) a cyt b559 - PS II má také svoje vnitřní světlosběrné komplexy CP43 a CP47 PSII je pravděpodobně jako dimér - přenos elektronů skrz PheoD2 (dolní obr.) je neaktivní - tzv. “neaktivní B-větev” - cytochrom b559 je důležitý pro tvorbu RC PS II a zprostředkovává cyklický transport elektronů okolo PSII - TyrD velmi pomalu donuje elektrony QB - sekundární chinonový akceptor elektronů QA - primární chinonový akceptor elektronů PheoD1 (feotytin) - primární akceptor elektronů ChlD1 (chlorofyl) - primární donor elektronů PD1 a PD2 (chlorofylový dimer, P680) - sekundární donor elektronů TyrZ (= YZ, tyrosin) - terciální donor elektronů OEC - komplex vyvíjející kyslík

Komplex vyvíjející kyslík (OEC, WOC) Redukovaný TyrZ je oxidován elektrony z OEC, který tímto postupně přecházi v cyklu přes své tzv. S-stavy. OEC je tvořen manganovým komplexem (4 atomy Mn), ze kterého se postupně v jednotivých S-přechodech uvolňují elektrony a protony. Před uzavřením S-přechodů do cyklu dojde ke štěpení H20 na O2 a uvolnění elektronů (a protonů) z vody, kterými je manganový komplex zase redukován na “počáteční” stav. Pro stabilizaci manganového komplexu jsou důležité i Ca2+ a Cl- ionty.

Cytochrom (cyt) b6/f Cyt b6f zprostředkovává přenos elektronů od PS II na PS I, tzv. lineární přenos elektronů, ale i cyklický přenos elektronů okolo PS I (na obr. neukázáno). Obsahuje nízko- (bL) a vysoko- (bH) poteniálové formy hemu b, Rieskeho železnatosirný komplex, hem f a hem c (v okolí bH, není na obrázku). Při přenosů elektronů skrz cyt b6f, tento prochází tzv. Q-cyklem (existuje i semi Q-cyklus), který kromě oxidace redukovaného plastochinonu (PQH2) umožňuje redukci oxidovaného PQ. Při lineárním přenosu elektronů pouze jeden elektron z PQH2 jde na cyt f a druhý elektron jde na Q cyklus.

Fotosystém I (PSI) Fdx - feredoxin Fx, FA, FB - železnatosirné akceptory elektronů A1 (fylochinon) - sekundarní akceptor elektronů A0 (chlorofyl) - primární akceptor elektronů ChlB(A) (chlorofyl) - primární donor elektronů P700 (chlorofylový dimer) - sekundární donor elektronů PC (plastocyanin) - terciální donor elektronů PSI je pravděpodobně jako monomér - jako u PS II, i zde existuje tzv. “neaktivní B-větev” (na obr. nahoře nezobrazena)

Porovnání redoxních potenciálů přenašečů elektronů v PSII a PSI a rychlostních konstant přenosů:

Plastochinon, plastocyanin, feredoxin

ATP-syntáza Tvorba ATP je určována (chemiosmóza) elektrochemickým potenciálem protonů, respektive tzv. protonmotivní silou (pmf), která nezávisí pouze na DpH, ale i na elektrickém napětí DY napříč thylakoidní membránou (pmf = DY + (2.3 R T DpH)/F) a ve fotosyntéze podíl DY na celkové pmf může být až 50%.

Rotor je g podjednotka uvnitř statoru tvořeného a a b podjednotkami. Točivý momemt je 40 pN nm (= 40 x 10-3 N m; motor „standardního“ auta má řádově 100 N m).

Lineární x cyklický přenos elektronů Za normálních podmínek (ustálené světelné podmínky) se děje převážně lineární přenos elektronů (obrázek vlevo). Při stresu fotosyntetického aparátu, za účelem „udržení“ tvorby příslušného množství NADPH, ATP a gradientu protonů napříč thylakoidní membránou, je aktivován cyklický přenos elektronů okolo PS I (obrázek vpravo). Existuje několik cest toku elektronů při tomto cyklickém transportu, i cesty které nejdou přes feredoxin (nejsou ukázány na obrázku vpravo).

Heterogenita fotosystémů Neexistuje pouze jeden typ PSII a jeden typ PSI, ale různé typy => fotosystémy jsou obecně heterogenní. Pro PSII i PSI existují různé typy heterogenit vzhledem k tomu, která funkční vlastnost se konkrétně sleduje. Tyto funkční heterogenity jsou spojené i s heterogenitou rozmístění jednotlivých typů PSII a PSI v thylakoidní membráně.

Stres, degradace a oprava Působením stresů dochází k tvorbě reaktivních forem kyslíku (ROS), které pak způsobují degradaci fotosyntetických proteinů. Existuje mnoho mechanismů, jak předejít působení těchto ROS (zhášení excitovaných stavů a tzv. voda-voda cyklus). Pokud k degradaci dojde, existují pak opravné mechanismy, které umožňují syntézu nových proteinů.

Zhášení excitovaných stavů – nefotochemické zhášení (qN, NPQ) Existuje několik typů zhášení excitovaných stavů: Energeticky závislé (qE) zhášení – „nejčastější“ závisí na akumulaci protonů v lumenu (u řas a vyšších rostlin), vedoucí k různým změnám na úrovni PSII, viz obrázek níže, které způsobují zhášení excitovaných stavů. Zhášení způsobené stavovými přechody (qT) – v delší časové škále, než se uskutečňuje qE, pokud je pořád přebytek excitaci na PSII, dojde k odpojení části LHCII a k jejímu připojeni k PSI, tzv. stavový přechod (stav 1 - stav 2 přechod). Fotoinhibiční zhášení (qI) – pokud je delší dobu fotosyntetický aparát vystavený hodně silné intenzitě světla.

Zhášení excitovaných stavů – nefotochemické zhášení (qN, NPQ) U sinic qE funguje úplně jinak – světlem dojde k aktivaci „orange carotenoid protein“ (OCP) a k jeho navázání k fykobylisomům, čímž dojde ke zhášení excitovaných stavů. Pro dosažení původního stavu je třeba navázání „fluorescence recovery protein“ (FRP), který způsobí oddělení OCP. Zhášení excitovaných stavů u sinic, na rozdíl od zhašení excitovaných stavů u řas a vyšších rostlin, nezávisí na akumulaci protonů v lumenu.

Voda-voda cyklus Je to sled chemických enzymatických i neenzymatických reakcí (viz obrázek), které mají za účel odstranění ROS. Název voda-voda proto, že elektrony v celém sledu reakcí tečou původně z vody v PSII a končí opět na vodě (viz obrázek).