BAUHAUS Jana Bobčíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Advertisements

Design tužkou a ve 3D Design interiéru VY_32_ZAZNAM_Design1r0108 Hana Děcká.
Název Architektura 1. ½ 20. století. Moderna Předmět, ročník
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
VY_32_INOVACE_1C2 FUTURISMUS.
Druhy výtvarného umění
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Gotická kultura.
5. Nástin historického vývoje RD
Renesance Kristýna Strouhalová.
Secese.
Secese přelom 19. a 20. století.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Bauhaus
Umělecké směry 20. století
Architektura tužkou a ve 3D
Období mezi dvěma válkami
Anotace Prezentace o abstraktním umění – seznámení s jedním ze směrů moderního výtvarného umění- slouží jako úvod v hodině Vzdělávací oblast, vzdělávací.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Umělecké směry 19. století
NOVÁ FIGURACE Jiří Salajka.
SUPREMATISMUS Jiří Salajka.
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška přelom století – počátek hledání „nové architektury Boj staré legitimní architektury s modernou P.Behrens –studium.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Portréty literárních osobností světové literatury.
FUTURISMUS Jiří Salajka.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
KARLOVARSKÝ KRAJ.
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
Von Neumannovo schéma Jana Bobčíková.
SVĚTOVÁ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ 2
SVĚTOVÁ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ 1
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
KINETICKÉ UMĚNÍ Jana Bobčíková.
Funkcionalistický Zlín – architekti
Architektura tužkou a ve 3D
Funkcionalistický Zlín
VY_32_INOVACE_01_Evropská unie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
ORFISMUS Jiří Salajka.
Poznáváme – evropské a světové prostředí  Pokuste se určit dobu vzniku – stačí století  Pokuste se určit název díla, stavby, artefaktu  Pokuste se.
OP-ART Jana Bobčíková.
SYMBOLISMUS Jiří Salajka
Geometrická abstrakce
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Design tužkou a ve 3D Design ve 20. století Hana Děcká
KUBISMUS.
Funkcionalismus v architektuře
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
„ Na tomto světě mne nelze pochopit.
Číslo dum: VY_32_INOVACE_DVK_4_10
Celoškolní projekt 2014/2015 „Učíme se od profíků“
„ Na tomto světě mne nelze pochopit.
Transkript prezentace:

BAUHAUS Jana Bobčíková

OBSAH Charakteristika Walter Gropius Logo Bauhausu Budova Bauhausu

CHARAKTERISTIKA státní škola, která vznikla v roce 1919 v německém Výmaru zakladatelem byl architekt Walter Gropius škola spojovala teorii s praxí spolupráce architektů s malíři a sochaři užité umění v denním životě – design přípravný kurz – povinný pro všechny – zahrnoval práci s nejrůznějšími materiály, nástroji, dále teorii barev, analýzu obrazů starých mistrů, meditace a duchovní cvičení

CHARAKTERISTIKA po úvodním kurzu se studenti přesunuli do dílen, kde vyučovali umělci a kvalifikovaní mistři řemesel: truhlářská dílna (Gropius) sochařská a řezbářská dílna (Schlemmer) ateliér nástěnné malby (Kandinskij) dílny kresby na sklo a knižní vazby (Klee) dílna pro práci s kovem (Itten) dílna keramická (Marcks) tkalcovská dílna (Mucke) tiskařská dílna (Feininger) scénická dílna (Schreyer)

CHARAKTERISTIKA podařilo se jim spojit umění s řemeslem, ale vázlo spojení s průmyslem nová fáze začíná v roce 1922–23, kdy Bauhaus připravil výstavu, na níž uvedl i funkcionalistický dům, který byl plně vybaven a všechny výrobky připravil Bauhaus, novinkou byly kuchyňské linky protože se mění v Německu politické klima, v roce 1925 se Bauhaus stěhuje do Desavy – jako Vysoká škola pro řemeslo a stavebnictví odchází Gropius, od roku 1928 doporučil do čela Meyera, jehož marxistické přesvědčení však bylo neslučitelné, od roku 1930 je v čele Bauhausu Mies van der Rohe

CHARAKTERISTIKA v roce 1933 byla škola uzavřena nacisty většina vůdčích osobností Bauhausu našla uplatnění v USA např.: Walter Gropius – Harvardova univerzita Mies van der Rohe – institut architektury v Chicagu Bauhaus propagoval funkcionalismus škola se stala vzorem pro různé typy uměleckých škol mnoha zemí na světě

Walter Gropius http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WalterGropius-1919.jpg

Logo bauhausu http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauhaus-Signet.svg

Budova bauhausu http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauhaus.JPG

ZDROJE http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WalterGropius-1919.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauhaus-Signet.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauhaus.JPG

Děkuji Vám za pozornost.