Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gender v rozvojové spolupráci
Advertisements

Vlivy na spotřebitele.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Sexuální výchova.
Média? kulturu? komunikaci? Chcete studovat. • Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme? • Chcete.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Rozdíly mezi osobnostmi
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
P6 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA Chování zákazníka na spotřebitelském trhu zahrnuje poznání: Které hlavní faktory ovlivňují chování spotřebitele? Jakými pravidly se.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Politická korektnost (PK) Political Correctness (PC) Prezentaci připravili a večerem Vás provedou Veronika Panchartková Josef Ondruch Michal Uhl.
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
VY_20_INOVACE_SVF20360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Průřezová témata.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Téma: Světová náboženství
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 5,6
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Etnografie a národnostní politika ČLR
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociologie pro SPP/SPR
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
ŘÍZENÍ OBCHODU Katedra managementu Ing. Patricia Jakešová
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Psychologie adolescentů
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Vývoj sexuality a sexuální identita
Vymezení normality.
Kupní a spotřební chování zákazníků a spotřebitelů a EU
Pedagogika a psychologie
Témata kognitivní psychologie
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní filozofické otázky
Vymezení normality.
Transkript prezentace:

Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu, Ráda bych vás seznámila s projektem zaměřeným na používání grafů ve výuce fyziky, který probíhal především v roce 2003. Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu, Poté budu stručně charakterizovat hlavní části projektu A dále se budu podrobněji zabývat první částí projektu.

Vymezení pojmu: Gender [džender]: sociální konstrukt Vlastnosti a chování spojované s obrazem muže a ženy jsou formovány kulturou a společností. Gender: sociologické versus pohlaví(sex): fyziologické rozdíly Genderová analýza: Studium rozdílů v potřebách, podmínkách, přístupu ke zdrojům, kontrole majetku, rozhodovacích pravomocích atd. mezi ženami a muži. Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

Další pojmy: maskulinita - mužství feminita - ženství Soubor genderových vlastností připisovaných ženě, muži danou společností v určitém čase. Gender role Gendrová identita: označuje osobní zkušenost s mužskou nebo ženskou existencí Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

Typické znaky pro muže a pro ženy: Uveďte nějaký příklad typické ženy a muže z vašeho okolí. Zamyslete se nad tím, jaké typické vlastnosti pro muže a jaké pro ženy má vaše nejlepší kamarádka, váš nejlepší kamarád. Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

Zdroj dat: http://w3. unece. org/pxweb/Dialog/statfile1_new Zdroj dat: http://w3.unece.org/pxweb/Dialog/statfile1_new.asp UNECE – United Nations Economic Commision for Europe Data z roku 2000: Populace Pro zjišťování typických chyb jsem vytvořila 4 soubory úloh…především z mechaniky a molekulové fyziky. Byly určeny pro řešení studenty 2.-4. ročníků čtyř. SŠ. Soubory úloh obsahovaly úlohy: Výzkumu se účastnilo 483 studentů Každou úlohu tak řešilo 111-131 studentů Pilotáž proběhla v červenci 2003 na letním soustředění Pro SŠ Vlastní výzkum využívají již opravených úloh probíhal v 10.,11. 2003. Zjištění typických chyb bylo provedeno na základě položkové analýzy jednotlivých úloh.

Podnikatelé (v % ze zaměstnaných) Zdroj dat: http://w3.unece.org/pxweb/Dialog/statfile1_new.asp UNECE – United Nations Economic Commision for Europe Data z roku 2000: Podnikatelé (v % ze zaměstnaných) Pro zjišťování typických chyb jsem vytvořila 4 soubory úloh…především z mechaniky a molekulové fyziky. Byly určeny pro řešení studenty 2.-4. ročníků čtyř. SŠ. Soubory úloh obsahovaly úlohy: Výzkumu se účastnilo 483 studentů Každou úlohu tak řešilo 111-131 studentů Pilotáž proběhla v červenci 2003 na letním soustředění Pro SŠ Vlastní výzkum využívají již opravených úloh probíhal v 10.,11. 2003. Zjištění typických chyb bylo provedeno na základě položkové analýzy jednotlivých úloh.

V domácnosti (v % ze zaměstnaných) Zdroj dat: http://w3.unece.org/pxweb/Dialog/statfile1_new.asp UNECE – United Nations Economic Commision for Europe Data z roku 2000: V domácnosti (v % ze zaměstnaných) Pro zjišťování typických chyb jsem vytvořila 4 soubory úloh…především z mechaniky a molekulové fyziky. Byly určeny pro řešení studenty 2.-4. ročníků čtyř. SŠ. Soubory úloh obsahovaly úlohy: Výzkumu se účastnilo 483 studentů Každou úlohu tak řešilo 111-131 studentů Pilotáž proběhla v červenci 2003 na letním soustředění Pro SŠ Vlastní výzkum využívají již opravených úloh probíhal v 10.,11. 2003. Zjištění typických chyb bylo provedeno na základě položkové analýzy jednotlivých úloh.

Odpověď ? Je to přirozené! Proč jsou v prakticky každé známé společnosti lidé děleni na základě genderu? Proč je prakticky každá známá společnost založena na mužské dominanci? Odpověď ? Je to přirozené! Cílem 1. části výzkumu bylo vymezení dovedností, které by měli studenti získat pro úspěšné řešení úloh s grafy a to nejen s fyzikálním obsahem. 2. Hlavním cílem druhé části projektu byla tvorba testových úloh, které především zjišťovaly, jaké jsou chybné miskoncepce studentů při práci s grafy. U každé úlohy byly stanoveny dovednosti (ze seznamu vytvořeného v první části projektu) potřebné k úspěšnému vyřešení této úlohy. Dále bych uvedla metodu a rozsah tohoto výzkumu.

Odpověď ? Je to přirozené! Proč jsou v prakticky každé známé společnosti lidé děleni na základě genderu? Proč je prakticky každá známá společnost založena na mužské dominanci? Odpověď ? Je to přirozené! Cílem 1. části výzkumu bylo vymezení dovedností, které by měli studenti získat pro úspěšné řešení úloh s grafy a to nejen s fyzikálním obsahem. 2. Hlavním cílem druhé části projektu byla tvorba testových úloh, které především zjišťovaly, jaké jsou chybné miskoncepce studentů při práci s grafy. U každé úlohy byly stanoveny dovednosti (ze seznamu vytvořeného v první části projektu) potřebné k úspěšnému vyřešení této úlohy. Dále bych uvedla metodu a rozsah tohoto výzkumu.

Odpověď ? Je to přirozené! Proč jsou v prakticky každé známé společnosti lidé děleni na základě genderu? Proč je prakticky každá známá společnost založena na mužské dominanci? Odpověď ? Je to přirozené! Biologický determinismus je v rozporu s antropologickými, biologickými a psychologickými výzkumy. Rozdíly v rámci skupin větší než mezi skupinami. Gender jako sociální konstrukt: ženami a muži se nerodíme, ale stáváme se jimi v důsledku života v konkrétní společnosti. Cílem 1. části výzkumu bylo vymezení dovedností, které by měli studenti získat pro úspěšné řešení úloh s grafy a to nejen s fyzikálním obsahem. 2. Hlavním cílem druhé části projektu byla tvorba testových úloh, které především zjišťovaly, jaké jsou chybné miskoncepce studentů při práci s grafy. U každé úlohy byly stanoveny dovednosti (ze seznamu vytvořeného v první části projektu) potřebné k úspěšnému vyřešení této úlohy. Dále bych uvedla metodu a rozsah tohoto výzkumu.

Projevuje se při interakcích s ostatními. organizující princip Gender koncept vztahový Projevuje se při interakcích s ostatními. organizující princip Směřuje ženy a muže do rozdílných (nerovných) pozic. Typicky mužská a ženská povolání. Androcentrismus Maskulinita nadřazená feminitě Feminita jako norma o d v o z e n á od maskulinity. Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

osobnost člověka společnost trh práce věda náboženství škola jazyk Gender a osobnost člověka společnost trh práce věda náboženství škola jazyk média http://www.osops.cz/cz/projekty/genderova-rovnost/publikace-gender-ve-skole Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

Gender a osobnost člověka Dříve teorie: biologická podmíněnost genderová rozdílnost Určení biologického pohlaví: -genetická výbava (chromozomy) -hormony -vnější a vnitřní pohlavní orgány V důsledku poruch – v některé oblasti nelze rozhodnout, zda se jedná o muže či o ženu Genderová identita identita – utváří se postupně g. identita závisí na systému v dané společnosti Psychologické přístupy k utváření g. identity Psychoanalýza (S. Freud) Teorie sociálního učení Kognitivní teorie Alternativní pohled (Sandra Bem) – z kog. teorie ale akcentuje i vliv kultury Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

Gender a jazyk Jazyk: nástroj popisu a odrazu sociální reality nástroj vytváření reality Teorie jazykového relativismu (Sapiro – Whorf) O úřad prezidenta se ucházelo 5 kandidátů. V Iráku zahynulo 7 novinářů. zneviditelňování žen Genderově necitlivý jazyk 1. titulování, oslovování př. řidič, učitelka 2. výrazové prostředk př. živitel rodiny, strážkyně krbu, Milé dámy a vážení pánové 3. mluvní styl a genderové rituály Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu

Gender a média Mediální sdělení: Média: primární zdroj informací a podnětů -nelze kontrolovat, ovlivňovat co média produkují -často šíří stereotypy Mediální sdělení: -jazyk genderově zatížen -ženy prezentovány z hlediska vzhledu, věku, stavu rodiny (viz političky Marvanová, Buzková) -média se podílejí na mýtu krásy -pořadí témat -témata pro ženy, muže (červená knihovna x western) Komunikace vždy byla a je velmi důležitou součástí společnosti a je nezbytná pro její fungování. V průběhu času se však prostředky a způsoby výměny informací mění. V dnešní době se mimo jiné stále častěji stává nositelem informace graf. Pomocí grafu sdělují nejrůznější informace média – především tisk a televize, prezentace dat formou grafu je samozřejmostí na obchodních jednáních, při reklamních prezentacích apod. Z výše uvedeného je zřejmé, že grafy mají ve výuce – především matematiky – své místo. Proč grafy ve fyzice? 1) Příklady z fyziky poskytují vhodné náměty na aplikaci matematického učiva 2) Ve výuce by žáci měli získat také představu o charakteru práce přírodních věd. K té zcela neodmyslitelně patří experiment, a právě grafy hrají při jeho vyhodnocování důležitou roli. Dále bych stručně charakterizovala hlavní části výzkumu Reklama Přístup 1. Tradice obsahové analýzy 2. Tradice sémiotické analýzy Zobrazení ženy – rozdílné pokud je reklama určena pro muže a pro ženy

Zdroj dat: http://www.ipu.org/wmn-e/classif.htm Data z roku 2000: Pro zjišťování typických chyb jsem vytvořila 4 soubory úloh…především z mechaniky a molekulové fyziky. Byly určeny pro řešení studenty 2.-4. ročníků čtyř. SŠ. Soubory úloh obsahovaly úlohy: Výzkumu se účastnilo 483 studentů Každou úlohu tak řešilo 111-131 studentů Pilotáž proběhla v červenci 2003 na letním soustředění Pro SŠ Vlastní výzkum využívají již opravených úloh probíhal v 10.,11. 2003. Zjištění typických chyb bylo provedeno na základě položkové analýzy jednotlivých úloh.