Ekonomická transformace Československa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Akcie téma „Finanční produkty“
OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
transformace centrálně plánované ekonomiky na tržní po roce 1989
1/2 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
1/4 FUNGOVÁNÍ TRŽNÍ EKONOMIKY EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Na cestě k demokracii Petr Machala.
Petr Machala. Co je to úvěr? Kde je možné peníze půjčit? Obchodní zákoník poskytovatelem úvěru může být kdokoli – zákon hovoří pouze o „věřiteli“ název.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Ekonomická transformace
Proces transformace české ekonomiky
Důvody ekonomické transformace po r. 1989
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Petr Machala. Znáte odpověď na otázky? Osobní aktiva jsou: a)oprava vlastního automobilu b)osobní spotřební předměty c)vše co nám přináší příjem d)rekreační.
Česká republika, budování státu
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Globalizace světové ekonomiky
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_PODSTATA.
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Petr Machala. Opravdu vše, co chcete i potřebujete? (rozdělte věci a vysvětlete) CHCI POTŘEBUJI 1.chleba 2.mléko 3.parfém od Armani 4.obraz od Picassa.
Politická socializace
VY_32_INOVACE_154.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Petr Machala. Každá věc má mít svou cenu. Arabské přísloví Cena za 1…… 39 Kč + Cena za 2…… 72 Kč Co zákazník o ceně neví? Je to tak výhodné?
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Petr Machala. Herbert Spencer zavádí pojem sociální instituce je to společensky schválený způsob dosahování cíle zahrnuje jednání, vztahy Napište definici.
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Sametová revoluce Petr Machala.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Petr Machala. Co mají tyto obrázky společné? Dokážete stručně popsat příčiny a řešení sporu? "Ctím názor pana prezidenta, mně je taky líto, že srbský.
Petr Machala. K čemu nám slouží pojištění? Napište co nejvíce příkladů. BANKA Haló, pane! Z banky? To Vás svlékly úroky? Myslím, že potřebujete vhodné.
Trh Božena Genrtová.
Petr Machala slovenských stran pro nezávislost oslavy Andreje Hlinky „Memorandum o suverénním Slovensku“ – ve Slavkově přijata Deklarace.
Státní samospráva obec
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
Placení Petr Machala.
Kreditní karty. Kreditní karty Platební karty Při zřízení běžného účtu nám je poskytnuta platební karta Tuto kartu využíváme k bezhotovostnímu placení.
Hospodářství ČR.
Petr Machala. Co je to hodnota? Napište definici. Co považujete za hodnotu? (zdůvodněte)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Petr Machala Opakování České země v 90. letech. 1) V jaké kondici byla naše ekonomika v 2. polovině 80. let 20. století? (zakroužkuj správnou odpověď)
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Houby – opakování 8. třída
Velká řecká kolonizace Dagmar Zemanová
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Makroekonomie a hospodářská politika
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Ekonomická transformace Československa Petr Machala

Najděte aspoň 3 klady a zápory obou ekonomik. Znáte základní rozdíl mezi socialistickým a kapitalistickým hospodářstvím? Plánovaná ekonomika centralizace rozhodování a plánování Tržní ekonomika svoboda podnikání, konkurence střet nabídky a poptávky Najděte aspoň 3 klady a zápory obou ekonomik.

S jakými událostmi se spojuje počátek transformace naší ekonomiky? sametová revoluce, 17. 11. 1989 změna politického systému ČSSR členem RVHP – zrušeno (1991) rozpad centrálního hospodářství plánovaného na pětiletky svoboda podnikání, liberalizace „Pojednání o podstatě a původu bohatství národů“ „neviditelná ruka trhu“ ADAM SMITH

Jak to udělat? Prof. Ing. Valtr Komárek, DrSc. od 1984 v čele Prognostického ústavu vymezoval se proti reformě Václava Klause zavedení tržního hospodářství musí předcházet vytvoření právního rámce Prof. Ing. Václav Klaus,Csc. zaměstnanec prognostického ústavu rychlá liberalizace, deregulace, privatizace

Co je to restituce a privatizace? „Jestliže utrácíte své vlastní peníze pro sebe, jste velmi opatrní při rozhodování, co za ně pořídíte. Když utrácíte cizí peníze pro sebe, dáváte si pozor, co nakoupíte, ale je vám jedno, kolik utratíte. Nejhorší ovšem je, když utrácíte cizí peníze pro někoho cizího. Je vám jedno, kolik utratíte a co získáte. A prakticky přesně tak je tomu ve všech vládách.“ MILTON FRIEDMAN Restituce navrácení neoprávněně odebraného majetku původnímu majiteli Privatizace převedení státního majetku do soukromého vlastnictví cíl – zabránit rozprodeji majetku zahraničnímu kapitálu Proč je správné zavedení soukromého vlastnictví?

Jak toho dosáhnout? Václav Klaus, Tomáš Ježek, Dušan Tříska kupónová privatizace malá (obchod a služby) velká (střední a velké podniky)

Jak probíhala velká privatizace? RYCHLOST Pomalá varianta vytvoří se právní rámec (pravidla, mantinely soukromého podnikání) převod na a.s., které by byly nejprve ve vlastnictví státu restrukturalizace podniku – provedla by agentura výběr vhodného vlastníka

Rychlá varianta privatizace – restrukturalizaci by provedl až nový vlastník …chceme se mít jako ve Švýcarsku… a rychle tlak veřejnosti Půjde to se „socialistickou pracovní morálkou“? S nízkou produktivitou práce?

Jaké byly metody privatizace? aukce veřejná soutěž přímý prodej předem vybranému zájemci prodej na veřejných kapitálových trzích kupónová metoda převod obcím, veřejně prospěšným organizacím

Víte co je to tunelování? Harvardské investiční fondy CS Fondy Motoinvest Viktor Kožený

Jaký byl princip tunelování? Privatizační komise zjistila účetní hodnotu podniku Zájemce si nechal majetek ocenit znalcem – cena několikanásobně převyšovala prodejní cenu S odhadní cenou šel zájemce do banky pro úvěr Za úvěr ručil majetkem, který nebyl jeho Z půjčené částky zaplatil účetní hodnotu a ještě mu zbylo Pak si založil podnikatel jinou firmu, kde převedl aktiva podniku Přestal bance splácet úvěr, ta převzala zástavu - podnik „nevyšel podnikatelský záměr“ (chybí legislativa)

Má to nějakou dohru? transakce majetku z 90. let nepodléhají právnímu přezkumu Jak očistit banky? byla založena Konsolidační banka – spravovala jen pasiva ta se přejmenovala na Českou konsolidační agenturu – prodávají dluhy nezřídka jen za 10% původní výše české banky získávají do vlastnictví zahraniční banky, peníze privatizačních fondů jsou…, např. na Bahamách Kdo zaplatil dluhy České konsolidační agentury? stát, daňový poplatník

Seznam použitých zdrojů [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://www.dejepis.com/mapy/028_1.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://ekonomie.topsid.com/pictures/trh/trzni_rovnovaha.png [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/AdamSmith.jpg/225px- AdamSmith.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://img8.ceskatelevize.cz/program/porady/1186000189/foto09/210562210800027_right.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Portrait_of_Milton_Friedman.jpg/200px- Portrait_of_Milton_Friedman.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://www.prostor-nakladatelstvi.cz/data/pictures/article/zrozeni-ze-zkumavky- 593550111.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://ies.fsv.cuni.cz/default/file/get/id/9496 [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Privatization_voucher_%28Czechoslovakia%29.JPG/800px- Privatization_voucher_%28Czechoslovakia%29.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Jan_svejnar_crop.jpg/187px-Jan_svejnar_crop.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://static.tumblr.com/nrqibvn/Xillr17a3/people.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://cms.parlamentnilisty.cz/content/images/0/12986677.jpg [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Voucher_privatization_in_Czechoslovakia_Number_of_a_Undertakings_Graf_.p ng [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Voucher_privatization_in_Czechoslovakia_Graf_Undertakings.png [online]. [cit. 2012-12-08]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Voucher_privatization_in_Czechoslovakia_Graf.png