Mezivládní organizace – jediná úroveň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
EU.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Struktura a principy Evropského práva
Členské státy a jejich hlavní města
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská unie - instituce
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Mezinárodní smlouva jako pramen práva EU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Evropská integrace (Evropské právo - 1. seminář )
zpracovaný v rámci projektu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Mezivládní organizace – jediná úroveň State E State F State D Mezivládní organizace State G State C State A State B

Nadstátní organizace – dvouúrovňová soustava State E State F State D State G State C State A State B

Vývoj Evropských společenství a Evropské unie

Vývoj základních smluvních dokumentů ES a EU - 1 1. Pařížská smlouva (o zřízení ESUO) (1951/1952), 2.-3. Římské smlouvy (o zřízení EHS a Euratomu) (1957/1958), 4. Úmluva o společných orgánech (Slučovací smlouva) (1965/1967), 5. Jednotný evropský akt (1986/1987), 6. Maastrichtská smlouva o Evropské unii (1992/1993) …….

Vývoj základních smluvních dokumentů ES a EU - 2 7. Amsterdamská smlouva (1997/1999), 8. Smlouva z Nice (2000/2003), 9. Smlouva o ústavě pro Evropu (Ústava EU)- podeps. 2004, nevstoupila v platnost, 10. Lisabonská smlouva (2007/2009). K tomuto výčtu je ještě třeba doplnit smlouvy rozpočtové a smlouvy o přístupu nových členů (ČR: 2003/2004). Letopočty: přijetí (podpis) dokumentu / vstup v platnost

Přehled vývoje ES a EU - 1 1952 - vznik ESUO, nadstátní organizace 1958 - vznik EHS a EURATOMu, nadstátních organizací 1993 - vznik EU = zastřešení tří Společenství (tzv. I. pilíř - nadstátní) + další oblasti mezivládní spolupráce (tzv. II. a III. pilíř), tři Společenství existují nadále, EHS je přejmenováno na ES

Přehled vývoje ES a EU - 2 2002 - zánik ESUO, zbývá ES a EURATOM 2009 - ES zaniká, resp. přeměňuje se v novou EU, ta ztrácí charakter pouhého zastřešení a stává se nadstátní organizací, jakou bylo dosud ES. EURATOM existuje nadále vedle EU. (Letopočty = vstup v platnost příslušného dokumentu.)

Přehled vývoje ES a EU (zjednodušené) 1952 vznik ESUO (nadstátní organizace) 1958 vznik EHS, EURATOM (nadstátní organizace) 1993 vznik EU jako pouhého zastřešení tří Společenství, EHS přejmenováno na ES, ostatní beze změny 2002 zánik ESUO 2009 přeměna ES na EU nové kvality (nadstátní organizace), EURATOM beze zm.

I. II. III. Tři pilíře Evropské unie podle Maastrichtu (do r. 2009) EU Společná zahraniční a bezpečnostní politika Justice a vnitřní věci ES (EHS) EURATOM pilíř komunitární pilíře mezivládní (nadstátní)

Evropská unie podle Lisabonské smlouvy EU E U

Schéma principu nadstátnosti orgán členských států orgán EU K o m i s e R a d a povinný návrh rozhodování o návrhu

Schéma organizační struktury EU Evropská rada Evropská k o m i s e R a d a E U Evropský parlament Evropská centrální banka Soudní dvůr EU Účetní dvůr

Evropská komise Pravomoci: 1. iniciativní 2. výkonná 3. kontrolní 4. zastupování ES (EU) navenek

Rada EU Složení: zástupci člen. států (ministři) Předsednictví: po 6 měsících Pravomoci: rozhodovací, legislativní Hlasování: vážené kvalifikovaná většina nebo jednomyslnost *COREPER

Vážené hlasování v Radě EU Francie, Itálie, Německo a Spojené království: 29 Polsko a Španělsko: 27 Rumunsko: 14, Nizozemsko: 13 Belgie, ČR, Maďarsko, Portugalsko a Řecko: 12 Rakousko, Bulharsko a Švédsko: 10 Dánsko, Finsko, Irsko, Litva a Slovensko: 7 Estonsko, Kypr, Lotyšsko, Lucembursko a Slovinsko: 4 Malta 3 CELKEM 345

Hlasování kvalifikovanou většinou Návrh přijat: 1. pokud souhlasí většina členských států a 2. pokud je minimálně 255 hlasů – což je 73,9 % z celkového počtu hlasů z 345 Členský stát může navíc požadovat ověření toho, zda hlasy vyslovené „pro“ představují alespoň 62 % celkového počtu obyvatel Unie. Bude-li zjištěno, že tomu tak není, rozhodnutí nebude přijato.

Kvalifikovaná většina v Radě podle Lisabonu 55% členských států a současně alespoň 65% obyvatel EU (součet obyvatel ve státech hlasujících kladně)

Evropský parlament Složení: 736 poslanců – přímé volby Pravomoci: jednokomorový Pravomoci: spolurozhodování s Radou EU (legislativní činnost) demokratický dohled nad Komisí (nedůvěra) rozpočtová pravomoc Sídlo: Štrasburk, Brusel, Lucemburk

Evropský soudní dvůr podle Lisabonu Soudní dvůr EU: Speciali- zované soudy Soudní dvůr Tribunál

Základní funkce Soudního dvora 1. Klasické řešení sporů, ukládání sankcí 2. ESD jako ústavní (správní) soud 3. Sjednocování výkladu práva EU v členských zemích

Právo EU jako integrační nástroj * právo jako integrační nástroj nadstátního prostředí * primární a sekundární právo EU * orientace ve smlouvách ES, EU, Lisabon * 2 metody úpravy: - samostatná unijní úprava (primární, nařízení) – paralelně s vnitrostát. právem - určování obsahu vnitrostátní úpravy (směrnice) - zajímají nás směrnice?

E U členský stát právo EU právo EU podřízen EU vnitrostátní právo jednotlivec (osoba) podřízen členskému státu a EU

E U členský stát prameny sekundárního práva v jednotlivých vztazích směrnicenařízení implementace nařízení směrnice členský stát vnitrostátní právo upravené podle implementované směrnice jednotlivec (osoba)