Obor: H/01 Zemědělec – farmář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setí a sázení. Agrotechnické požadavky pro setí a sázení •Při setí a sázení je třeba pravidelně rozmístit osivo a sadbu tak,aby byly pro všechna semena.
Advertisements

Systémovým řešením z jedné ruky nabízí
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a
PROJEKT – ZEMĚDĚLSKÉ SYSTÉMY I. Ječmen Jarní
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Předseťová příprava půdy
Předmět: Odborný výcvik Ročník: III. Téma: Pěstování rostlin
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Zpracování půdy = soustava na sebe navazujících mechanických zásahů, kterými se vytvářejí optimální podmínky pro růst a vývoj pěstovaných rostlin. Půda.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování Rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování rostlin
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Magisterský studijní program FVL a FVHE
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma: Pěstování rostlin
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Modernizace výuky odborných předmětů
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1., 2., 3. Téma: Pěstování Rostlin
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma: Pěstování rostlin
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Předmět: Odborný výcvik Ročník: III. Téma: Pěstování rostlin
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MĚŘENÍ KVALITATIVNÍCH UKAZATELŮ ORBY PLUHEM 2 PN 30
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Pěstování Rostlin Vypracoval: Bc. Ivana Kadeřábková Materiál: VY32_INOVACE_266 Datum: 8.10.2012 Anotace: základní zpracování půdy, význam, pracovní operace, podmítka, orba, podmítače, konstrukce pluhu, zásady bezpečnosti práce

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Mělké kypření půdy po sklizni plodin Význam podmítky Přerušení vzlínání vody, ničení plevelů, zapravení organických zbytků – zvýšení biologické činnosti půdy Hloubka podmítky 6-12 cm Agrotechnická lhůta Nejkratší ze všech úkonů základního zpracování půdy Co nejdříve po sklizni obilovin

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Podmítače radličné, diskové Radličné Menší hloubka podmítky Minimální překlápění půdní skývy Nevhodné na půdy kamenité, zaplevelené Zahlubují se vlastní tíhou Úhel náběhu při podmítce 35°- úhel zešikmení talířů na směr jízdy Kombinace s výsevním ústrojím Vysévání strniskové směsky přímo do podmítky

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Diskové Pracovní ústrojí Disk na čtyřhranné hřídeli po obvodu nabroušené a zakalené Otáčejí se dotykem půdy - pasivní rotace Typy podmítačů: Diskový podmítač – pracovní ústrojí

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Diskový podmítač

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Diskový podmítač Qualidisc Diskový podmítač Kverneland

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Význam Drobtovitá struktura půdy Obnovení a zvýšení bilogické činnost půdy Zapravení organických zbytků Zapravení statkových a průmyslových hnojiv Doba orby Seťová orba Podzimní orba Jarní orba Letní orba

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Seťová orba - střední orba (k ozimům), provádí se 3-4 týdny před setím (slehnutí prokypřené ornice) Podzimní orba - ukončení orby do příchodu mrazů, hrubá brázda, ovlivňuje vlhkost půdy Jarní orba - půda ochuzena o zimní vláhu, rychlejší vysychání půdy, zaplevelené půdy Letní orba - před výsevem letních meziplodin

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Hloubka orby Mělká orba - do 18cm Střední orba - 18-24cm Hluboká orba - 24-35cm Velmi hluboká orba - nad 35cm

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Mechanizační prostředky – PLUHY Rozdělení podle: připojení k traktoru – přívěsné, návěsné, nesenné konstrukce orebních těles – radličné, talířové, rotační

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Bezpečnost práce Zákaz zdržovat se v bezprostřední blízkosti pluhu Při zvedání, spouštění a přepravě zákaz stát na pluhu a ramenech hydrauliky traktoru Nezatěžovat pluh závažím Spustit pluh na zem pokud odejde traktorista z traktoru Při přepravě zajištění pluhu proti uvolnění Při výměně nožů zajistit a podložit pluh Nepřekračovat stanovenou rychlost

Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy Orba, podmítka, pluhy, podmítače Prověřovací otázky: Jaký je význam zpracování půdy? Které pracovní operace patří do základního zpracování půdy? Vysvětlete pojem podmítka Uveďte mechanizační prostředky pro podmítku Vysvětlete význam orby Jak rozdělujeme orby podle doby provádění?

Zdroje: Obr. www.kvernelandgroup.cz