Pathfinding s využitím PostGIS Prezentuje : Jan Kolář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Advertisements

Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Nový přístup k aplikacím Vema
Zajímavé aplikace teorie grafů
Softwarový systém DYNAST
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS (plugin pro OpenJUMP) Vedoucí: Ing. Jan Růžička.Ph.D. Konzultant: Ing. Aleš Daněk Diplomová práce.
Mapy a geografické informační systémy
Návrh architektury moderních informačních systémů
Algoritmizace 9. Ročník.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Tvorba webových aplikací
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Dopravní informace Plzeňského kraje Martin Schejbal Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Informatika a práce s počítačem
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
Informační systém pro sportovní klub TTC Znojmo
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
[IVE-SMA] UI analyzačního nástroje Daniel Puncman A4M39NUR.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Vývoj aplikace pro mobilní sběr dat Zpracovatel: Vladimír Havlík Vedoucí práce: Ing. Jan Stankovič Ph.D.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Hledej Řešení „kurýrního problému“ zadaného firmou KURS. Alice Mašková, Jana Petrová, Vanesa Šlosárková, Jitka Štrausová, Lucie Vondráčková a Martin Balla.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Informační podpora při krizovém řízení
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Zpracování dopravních dat v prostředí prostorové databáze
Redakční systém dopravní informace pro státní správu ISSS 4. dubna 2006.
Aplikace pro plánování rozvozu zboží
Problém obchodního cestujícího a příbuzné úlohy
KL Free IS Informační systém pro regionální síť KLfree.net.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
PRESENTATION NAME Description Webová GIS aplikace pro lokalizaci nezákonného ukládání odpadu Autor: Hana Hálová Vedoucí práce: Ing. Katarína Slezáková.
WebCastle VŠB Vedoucí bakalářské práce:Ing. Jan Ružička Ph.D. Vypracoval:Martin Prager VŠB – TU Ostrava Institut Geoinformatiky Studijní skupina :G362.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Prezentace diplomové práce
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Mgr. Michal LOUTHAN Katedra geoinformatiky, UP Olomouc
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Generování 3D modelů budov pro potřeby vizualizace v prostředí Internetu Michal Kramář, G562 Diplomová práce.
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Webová aplikace pro koordinaci výrobních procesů Kryštof Német , Brno Autor: Kryštof Német Vedoucí práce: RNDr. Zuzana Priščáková, PhD.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Evolby Finální prezentace Ondřej Michalčík. Obsah  O projektu  Analýza a návrh Struktura aplikace  Implementace a dokumentace  Testování a kvalita.
školák Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě.
Vysoká škola technická a ekonomická
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Sledování obsahu vysílání RDS-TMS služby JSDI
Využití technologie RFID ve společnosti Nábytek Penta, s. r. o.
SOFTWARE II Aplikační software.
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
, Brno Autor práce: Bc. Tomáš Vencálek
Katalog sociálních služeb BENCHMARKING v katalogu sociálních služeb SocialniSluzbyUK.cz Projekt „Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich.
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Pathfinding s využitím PostGIS Prezentuje : Jan Kolář

Téma prezentace Hledání nejkratší cesty s využitím PostgreSQL/PostGIS. Představení vytvořené JAVA knihovny pro řešení této úlohy.

Úvod Projekt byl zadán firmou CAD programy. Úkolem bylo navrhnout řešení hledání nejkratší cesty s využitím DBS PostgreSQL. Výstupem práce je knihovna poskytující funkce pro nalezení optimální cesty. Výsledky práce byly využity v systému eRDIS.

Charakteristika řešení Zaměření na Open source. Zaměření na rychlost. Umožňuje vyhledat trasu v závislosti na měnící se dopravní situaci.

Hledání nejkratší cesty Úloha nalezení nejvhodnější cesty dle zadaných kritérií z místa A do místa B. K řešení se využívají síťové analýzy grafů. Úlohu lze rozložit do 2 kroků: - generování grafu - nalezení cesty v grafu pomocí vhodného algoritmu Vstupní data: vektorová silniční síť. a b e c d f g h i j k l m

Uvedení do praxe Několik dílčích úloh: 1) Výběr vhodných dat => StreetNet? 2) Návrh databáze a import dat. 3) Napsání JAVA tříd pro generování grafu a nalezení cesty. 4) Sestavení aplikace pro testování.

Návrh databáze

Generování grafu Řeší vlastní Java třída (PostgreGraphMaker). Dva přístupy, oba využívají funkcí PostGIS: 1. Na základě tabulky hran - hrany vygenerovány v databázi pomocí vnitřní funkce - vytvoření grafu je rychlé (187 tis. hran =>10 sekund ) - problém: naplnění tabulky zabere pár hodin 2. Na základě tabulky komunikací - hrany vytvořeny až v JAVA aplikaci - vytvoření grafu za 27 sekund - není třeba předpříprava dat! - značné paměťové nároky

Nalezení cesty Navrženo základní grafické rozhraní. Použita implementace Dijsktrova algoritmu knihovny JGraphT. Nalezení cesty je velmi rychlé. Pro graf se 187 tisíci hranami asi 0.05 sekundy. Textový výpis cesty: idCesty: popis: Havlíčkova idCesty: popis: Havlíčkova idCesty: popis: Havlíčkova idCesty: popis: Vápenice idCesty: popis: Školní ………

Grafické rozhraní

Rekonstrukce cesty

JAVA knihovna pro hledání nejkratší cesty Výsledkem projektu je JAVA knihovna. Poskytuje třídy pro generování grafu a hledání cesty s využitím PostgreSQL/PostGIS. Lze použít s libovolnou vrstvou silniční sítě. Bezpečná při práci s vlákny (thread safe). Poskytuje funkce pro serializaci grafu. Umožňuje bezpečně odebrat z hledání určené hrany: - využití při uzavírkách, dopravních nehodách.

Aplikace pro tvorbu a správu dopravních informací. Výsledky byli využity k vytvoření komponent JAVA Bean pro generování grafu a hledání cesty, vystavených v aplikačním serveru.

Děkuji za pozornost

Zdroje JGraphT: About JGraphT. PostGIS: PostGIS Documentation. Berka Milan: Teorie grafů a úlohy na grafech. CEDA: Silniční a uliční sítě. Vlčinský, J. eRDIS. FUKS, Petr. Aplikace pro plánování rozvozu zboží. Diplomová práce. VŠB-TU Ostrava Ochodková Eliška: Grafové algoritmy. ČVUT: Jemný úvod do jazyka PL/pgSQL.