Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Laboratorní a terénní cvičení
(biologická technika)
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ZKOUMÁME PŘÍRODU
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Pozorování přírody stavba květu.
Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mikroskopování Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Mikroskopie.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
60.1 Základy mikroskopování
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Základní postupy v biologii
Vážení na laboratorních vahách Pracovní činnosti 6. ročník
O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin
MIKROSKOP Mgr. Helena Roubalová
Vznik živých organismů – přehled teorií
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118,p.o. Vytvořeno: leden 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ VÝROBEK ZE DŘEVA KUCHYŇSKÉ PRKÉNKO 8.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MIKROSKOPOVÁNÍ
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Laboratorní práce č. 2 Jehličnany Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Rychlost měření a výpočty 7. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: 12. září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
Pozorování nálevníků.
Úvod do histologie a jejích metod 3. Lékařská fakulta 2014/2015
2. Laboratorní cvičení.
Pozorování krevních nátěrů
Rychlost měření a výpočty Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Průduchy v pokožce listů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Jak zkoumáme přírodu?.
Laboratorní práce č. 3 List
VÝROBEK Z PAPÍRU ORIGAMI 8. třída Mgr. Jakub Karásek
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
JAK ZKOUMÁME PŘÍRODU.
Bc. Jan Hutl a Základy práce s lupou a mikroskopem 4. Žáci se naučí zásady práce s lupou a mikroskopem Práce s lupou, postup práce, práce s mikroskopem,
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Mikroskop. poprvé sestaven v roce 1590 v Nizozemsku Zachariasem Jansenem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Obecná zoologie - cvičení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Název projektu: Moderní škola
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VÝROBEK Z PAPÍRU ORIGAMI Mgr. Jakub Karásek
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

Mikroskopování 6. třída Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o. vytvořeno: 12. září 2012 EU – peníze školám CZ.1.07/1.4.00/21.0089

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Pracovní činnosti Tematický okruh: Práce s laboratorní technikou Téma: Vážení na laboratorních vahách Anotace: Nácvik mikroskopování a vytváření vodního mikroskopického preparátu

Postup při mikroskopování Mikroskop dej do pracovní polohy a otočením nosiče objektivů zařaď nejméně zvětšující objektiv. Jedním okem se dívej do okuláru a otáčej zrcátkem, až zachytíš odražené světlo – zorné pole se rozjasní. Na stolek polož preparát a pružinami ho přichyť za okraje.

4. Otáčením zaostřovacího šroubu přibližuj opatrně objektiv těsně nad krycí sklíčko preparátu – nedívej se do okuláru, ale kontroluj pohledem na mikroskop z boku! 5. Znovu se dívej do okuláru a otáčej zaostřovacím šroubem tak, aby se objektiv vzdaloval od preparátu. Při opačném postupu otáčení pravděpodobně preparát objektivem rozbiješ a objektiv poškodíš.

6. V určité vzdálenosti objektivu od preparátu uvidíš v okuláru jasný obraz zkoumaného objektu – máš zaostřeno. 7. Jemným pohybem umísti pozorovaný objekt do středu zorného pole. Pak můžeš zvýšit zvětšení. 8. Otoč nosičem objektivů a vyměň objektiv za více zvětšující. Jemně a opatrně doostři zaostřovacím šroubem.

9. Poznač si údaj o největším zvětšením, při kterém jsi objekt pozoroval. 10. Po skončení pozorování zařaď opět nejméně zvětšující objektiv, pokud byl mikroskop znečištěn, utři ho. Mikroskop ulož na příslušné místo a přikryj igelitovým krytem.

Zhotovení mikroskopického vodního preparátu

A: Na čisté podložní sklo kápni kapku vody. B: Do kapky vody vlož zkoumaný objekt. C, D: Krycí sklíčko přilož hranou ke kapce vody a přiklopením sklíčka přikryj zkoumaný objekt. Pracuj tak, aby se netvořily vzduchové bublinky, případně postup zopakuj. Přebytečnou vodu odsaj proužkem filtračního papíru. Zhotovený preparát polož na stolek mikroskopu a prohlížej.

Po skončení mikroskopování opláchni sklíčka vodou a čistým hadříkem vytři do sucha. Pozor krycí sklíčka snadno praskají.

Zdroje: Lupa a mikroskop, popis části mikroskopu. Sszdra-karvina.cz [online]. 2012 [cit. 2012-09-11]. Dostupné z: http://sszdra-karvina.cz/bunka/fy/03lupmi/obr/mikobr.jpg Základy mikroskopování. Web2.mendelu.cz [online]. 2012 [cit. 2012-09-11]. Dostupné z: http://web2.mendelu.cz/af_211_multitext/obecna_botanika/texty-ZM-zaklady_mikroskopovani.html Fakulta / Věda je krásná / Ročník 2010. Www.natur.cuni.cz [online]. 2010 [cit. 2012-09-11]. Dostupné z: http://www.natur.cuni.cz/fakulta/vedajekrasna/rocnik-2010/rocnik-2010