29.3.2004 Spolufinancované projekty ČESKÉHO TELECOMU veřejnou správou ČR a EU Chiméra,možnost nebo realita? Ondřej Felix.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Komplexní řešení metropolitních sítí
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
| Rozvoj železniční sítě v Libereckém kraji Jiří HRUBOŇ KORID LK (CZ) This project is implemented through.
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
ROWANet Páteřní optická síť kraje Vysočina - ROWANet
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Michal Šperling - EUREDIS
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Česká republika územní členění.
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

Spolufinancované projekty ČESKÉHO TELECOMU veřejnou správou ČR a EU Chiméra,možnost nebo realita? Ondřej Felix

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 2 Normal Brusel bussines  Accession time is over, it’s time to start normal business with Brusel now  Gunther Verheugen – Beginning of 2003  Co je normální business ?  Komise je precisní úřad určený k co nejpřesnějšímu vykonávání odsouhlasených direktiv a směrnic  Procedura má přednost před obsahem  Neexistují české zkratky  Kdo nezvládne procesy a pravidla, nedostane nic  My jsme nováčci a pravidla neurčujeme  Chceme-li něco, musíme vědět

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 3 Co musíme vědět - projekty informační společnost  Jaká je současná situace  Čeho chceme dosáhnout  Jak se bude měřit výsledek  Proč je výsledek důležitý  Jak rychle a s jakými zdroji bude dosažen  Kdo se na projektu bude podílet  Kdo poskytne zdroje včetně finančních  Soutěží se o peníze, a těch je vždy málo

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 4 Už dnes je pozdě pro rok 2004  Ale naštěstí naše členství v EU nekončí roky 2004 a 2005  V těchto letech se musíme naučit JAK  A to za nás nikdo neudělá  Neexistují české zkratky !!!!!!!  Malý příklad – Digital Divide

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 5  HLAVNÍ BARIÉRY ROZVOJE PENETRACE PC jsou typické primárně pro domácnosti s nejnižším rodinným příjmem PENETRACE PC 41% PENETRACE INTERNETU 24% Zdroj: NFO AISA, PC A INTERNET V DOMÁCNOSTI - POTENCIÁL A BARIÉRY - leden 2004 POČÍTAČ JE DRAHÝ NEZNALOST PRÁCE S PC POČÍTAČ NEPTŘEBUJÍ PODLE PŘÍJMU DOMÁCNOSTI HLAVNÍ BARIÉRY ROZVOJE PENETRACE INTERNETU - domácnosti nemají PC - Internet je příliš drahý - PC je drahé - neznalost práce s Internetem - nemá přínos pro domácnost Situace v ČR

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 6 Liberecký Královehradecký Moravskoslezský Pardubický Olomoucký Zlínský Jihomoravský Ústecký Praha Středočeský Vysočina Jihočeský Plzeňský Karlovarský 43% 39% 34% 41% 53% 47% 36% 37% 36% 37% 42% 38% 40% 43% DOMÁCNOSTI ČR REGIONÁLNÍ POHLED NA SOUČASNOU PENETRACI PC 41%

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 7 Liberecký Královehradecký Moravskoslezský Pardubický Olomoucký Zlínský Jihomoravský Ústecký Praha Středočeský Vysočina Jihočeský Plzeňský Karlovarský DOMÁCNOSTI ČR REGIONÁLNÍ POHLED NA SOUČASNOU PENETRACI INTERNETU 21% 20% 19% 26% 37% 28% 23% 21% 23% 24% 27% 21% 23% 27% 24%

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 8 Cíl Akce Nástroje Cíl:  Informační společnost zajišťující konkurenceschopnost české republiky Akce:  Podpořit PROČ - Komunikace vlády s veřejností -> otevřít zájem o problematiku  Podpořit JAK – Stimulovat budování vyspělé technické infrastruktury  Podpořit CO – Spoluvytvářet obsah  Podpořit JAK – snížit finanční a znalostní bariéry pro občany Nástroje:  Daně a dotace  Snížit DPH  Daňové odpisy  Dotace SF EU  Komunální projekty

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 9 Priority  Jasná a intenzivně komunikovaná strategie rozvoje širokopásmového připojení k internetu v ČR  Rámec pro jednotlivé projekty obcí a krajů  Obsah, tedy služby, které přinesou hodnotu pro veřejnost a vzbudí přirozený zájem o informační společnost  eGovernment, eHealth, eLearning, eInclusion  Omezení regulace v oblasti širokopásmových služeb  Otevření prostoru pro konkurenci operátorů a širokopásmových technologií  Reálné projekty vedoucí k dlouhodobému cíli  Velký zájem o projekty, chybí však zastřešující rámec, který by vedl k úspěchu  Koordinovaný přístup k technologickým řešením, nevynalézat kolo  Velké množství malých nesourodých projektů nemá šanci na úspěch  Jeden velký projekt také ne  Zatím není možné podat v rámci SF EU jediný rozumný projekt s dlouhodobým přínosem, neexistují rozumně definované legislativní dokumenty

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 10 EU je napřed -> problémy ČR jsou jiné  Důraz dokumentů SF EU v ČR je kladen na projekty, které neřeší současné problémy v ČR, současné cíle EU jsou o krok napřed před realitou v ČR:  Dokumenty SF EU počítají s tím, že infrastruktura v ČR v zaostalejších regionech již existuje.  V ČR chybí zatím potřebná infrastruktura pro širokopásmové služby na kvalitních a perspektivních technologiích – to je priorita č. 1  Až v druhém kroku je zapotřebí dotovat zřizování veřejných míst s přístupem na internet (PIAP)  A pak je prostor pro dotace na širokopásmové přípojky a pořízení PC pro domácnosti či menší podniky

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 11 Dořešení právního rámce pro SF EU  Při přípravě dokumentace je nutné diskutovat s odbornou veřejností = potenciální problémy předjednat s Odbornými asociacemi, ČTÚ, ÚOHS, Ministerstvem informatiky  Dokumentace SF EU neprošla touto diskusí a nyní není připravena půda minimálně pro tento rok pro rozumné projekty  Vyřešit problémy s novým Zákonem o veřejných zakázkách  Zavést právní rámec pro Public Private Partnership (PPP)  Zajistit soulad Operačních programů a jejich Programových dodatků se Zákonem o telekomunikacích a dalšími souvisejícími předpisy (např. obce by měly být v určitých případech telekomunikačním operátorem)  Nemůže to být co si kdo vzpomene, výsledkem bude 0  Veřejná správa si musí uvědomit, že jako všude v EU úspěšné projekty musí být taženy veřejným i privátním sektorem současně  Není místo pro amatérismus

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 12 Úspěšné projekty v zahraničí  Velká Británie – Podpora zavedení broadband technologie a cenově zvýhodněné broadband připojení pro malé podniky v jihozápadní Anglii (hrabství Cornwall)  Dánsko - Zavádění broadband internetu na ostrově Aero  Portugalsko – projekt digitálního města Aveiro  Španělsko – přístup k internetu pro všechny (region Andaluzie)  Irsko - Modernizace sítě pro potřeby broadband internetu (západní regiony)

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 13 ACTNOW (Access for Cornwall through Telecommunciations to New Opportunities Worldwide)  Zdroje financování  celkové náklady projektu: 20 milionů €  Příspěvek EU: 8,4 milionu €  Regionální vládní agentura: 1,6 milionu €  Telekomunikační operátor: 4,8 milionu € (v rámci programu modernizace sítě)  Ostatní partneři: 5,2 milionu €  Dvě základní opatření projektu:  Modernizace telekomunikační infrastruktury telekomunikačního operátora na služby ADSL  Poskytování komplexního balíku obchodní podpory malým a středním podnikům (zvýhodněné ceny broadband připojení, počítačů, softwaru, hardwaru, poradenský servis atd.)

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 14 Operátor získává od municipality příspěvek (princip PPP) na vybudování širokopásmové technologie v regionu. Domácnost nebo MSP (vždy jen ve vybrané lokalitě, kde probíhá projekt) bude mít přístup ke komplexnímu modulárně stavěnému balíčku s těmito benefity:  pořízení municipalitou dotovaného PC  zdarma zřízení přípojky ADSL, municipalitou dotovaný měsíční paušální poplatek (po omezenou dobu např. 2 roky)  krátké proškolení na práci s počítačem a internetem (dotováno)  zdarma přístup na e-learning portál na kurzy o práci s PC, SW, internetem atd. + ve spolupráci s Úřady práce rekvalifikační kurzy (municipalita hradí náklady provozovatele portálu) Představa konkrétního projetku

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 15 Nepotřebujeme vzdušné zámky Potřebujeme vědět, umět a udělat Konkurence o zdroje je veliká

Spolufinancované projekty ČTc veřejnou správou ČR a EU strana 16 Děkuji za pozornost. více informací: 