Distribuované systémy cvičení 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
Advertisements

Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Elektronický podpis.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Asymetrická kryptografie
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Kalmanuv filtr pro zpracování signálů a navigaci
Varianty Turingova stroje Výpočet funkcí pomocí TS
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Autoři: Adam Bařtipán Adam Bařtipán Jakub Hlacin Jakub Hlacin Jiří Hladík Jiří Hladík Petr Makeš Petr Makeš Jan Staněk Jan Staněk Filip Škraňka Filip ŠkraňkaZadavatel:
Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
F U N K C E.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Modely konzistentnosti Ladislav Kotal PDS 2008Ladislav Kotal2 Konzistentnost Konzistentní = soudržný, neporušený, pevný Konzistenční model = dohoda.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
GPS.
Tomáš Frydrych. Úvod Článek se zabývá znalostmi v asynchronních distribuovaných systémech Autoři představují nové pojetí definice souběžné znalosti (concurrent.
Dělení podle topologie
Databázové systémy Architektury DBS.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/2004 cv.-1.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Public Key Infrastructure Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
Synchronizace Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-07.
Směrování - OSPF.
Distribuovaná sdílená paměť Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Distribuovaný deadlock - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Náhodný vektor Litschmannová, 2007.
Teorie čísel a šifrování Jan Hlava, Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora Petr Šebek, Gymnázium Uherské Hradiště.
Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť.
Distribuovaná simulace pomocí OOPN Ivan Schwarz. Motivace Význam distribuovaných aplikací Nutnost nástroje pro modelování, simulaci a prototypování distribuovaných.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
 př. 2 Jsou dány vektory u=(4;-1;2), v=(0;5;6), w=(s;t;5). Určete souřadnice s, t vektoru w, jestliže víte, že vektor w je kolmý k vektoru u i k vektoru.
Komunikace v DS Přednášky z distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Víceúčelový laboratorní testovací přístroj na bázi mikrořadiče
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Metro Ethernet Services Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří ledvina, CSc.
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
Databázové systémy Normalizace dat.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
S MĚROVÁNÍ Ing. Jiří Šilhán. Přímé doručování není směrování. (stejná síť) Směrování – volba směru – hledá se next hop Hledání optimální cesty. Vytváření.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Stereofonie
Optické spojovací členy
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Geografické informační systémy
HYPOTÉKY Odesílání obchodů na zpracování před konce roku 2015
Přednášky z distribuovaných systémů
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Přednášky z Distribuovaných systémů
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
CW-057 LOGISTIKA 44. PŘEDNÁŠKA Teorie grafů – 3 - stromy Leden 2017
Transkript prezentace:

Distribuované systémy cvičení 3 Sequencer, sekvenční doručování, příčinné (kauzální) doručování Cvičení č.3 Ing. Jiří Ledvina, CSc. Klepněte a vložte poznámky.

Fixní sequencer Unicast-broadcast Poslání zprávy sequenceru Broadcast zprávy od sequenceru ke členům Přínos prezentace pro posluchače: Dospělí posluchači se o předmět zajímají více, pokud jsou seznámeni s jeho důležitostí. Úroveň znalostí přednášejícího v daném předmětu: Stručně doložte své znalosti v této oblasti nebo zdůvodněte, proč vám mají účastníci věnovat pozornost. 6.10.2008 Sequencery

Fixní sequencer Broadcast-broadcast Broadcast zprávy jednotlivým členům i sequenceru Broadcast sekvenčního čísla všem členům Popisy lekcí by měly být stručné. 6.10.2008 Sequencery

Fixní sequencer Unicast-unicast-broadcast Vyžádání si sekvenčního čísla od sequenceru Poslání sekvenčního čísla sequencerem do uzlu Broadcast zprávy od uzlu všem členům (podle pořadí) Příklady cílů Po ukončení této lekce budete schopni: ukládat soubory na týmový webový server, přesouvat soubory do jiných umístění na týmovém webovém serveru, sdílet soubory na týmovém webovém serveru. 6.10.2008 Sequencery

Přesunující se sequencer (rotující sequencer) Založen na stejném principu jako fixní sequencer Role sequenceru je přenášena mezi několika procesy Motivací je rozdělení zátěže Vysílač posílá požadavek všem sequencerům Sequencery si posílají pověření, obsahující pořasové číslo a všechny zprávy, které jsou zařazeny podle sekvenčních čísel Po přijetí tokenu sequencer přiřadí sekvenční číslo všem přijatým, ale nezařazeným zprávám Odešle všechny nově zařazené zprávy Opraví pověření a pošle ho dalšímu sequenceru. Obdoba varianty broadcast-broadcast 6.10.2008 Sequencery

Přesunující se sequencer (rotující sequencer) 6.10.2008 Sequencery

Sekvenční doručování Algoritmy s předáváním oprávnění - broadcast Vysílače mohou vysílat jen tehdy, pokud k tomu mají pověření Často založeny na logickém kruhu 6.10.2008 Sequencery

Sekvenční doručování Dohoda na straně příjemců Vysílač vyšle broadcast zprávu všem příjemcům Každý příjemce přiřadí zprávě lokálně časovou značku Pošle časovou značku všem příjemcům Příjemce po přijetí časové značky ode všech sousedů vypočte maximum a přiřadí je zprávě Zprávy jsou zpracovány podle časových značek vzestupně 6.10.2008 Sequencery

Definice kauzality (příčinnost) Jestliže a a b jsou dvě události téhož procesu a a předchází b, pak říkáme, že a nastalo před b. Jestliže a je proces posílající zprávu a tato zpráva je přijata procesem b, pak říkáme, že a nastalo před b Jestliže a nastalo před b a b nastalo před c, pak a nastalo před c relace „nastalo před“ se označuje symbolem → (a → b) Relace → je nereflexivní, asymetrická a tranzitivní, tj. striktně částečně uspořádaná Relace → je také označována jako relace kauzality nebo potenciální kauzality 6.10.2008 Sequencery

Logický čas Pro události a a b platí jestliže a → b pak C(a) < C(b) Pravidla pro manipulaci s logickými hodinami Každý proces inkrementuje C mezi dvěma událostmi Jestliže událost a je odeslání zprávy m, pak zpráva m obsahuje časovou značku C(a) Jestliže proces přijme zprávu m se značkou C(a) jako událost C(b), pak své logické hodiny nastaví na hodnotu o 1 větší než je maximum C(a) a C(b). 6.10.2008 Sequencery

Techniky uspořádání podle příčinnosti Historie příčinnosti Zahrnutí všech událostí které danou událost předcházejí 6.10.2008 Sequencery

Techniky uspořádání podle příčinnosti Lamportovy časové značky Není dostatečné pro určení příčinnosti Vektorové časové značky Rozlišuje události na Konkurentní Příčinně závislé Pokud proces a přijme zprávu od procesu b, pak C(b)++ C(i) = max(C(i), M(i); pro b <> i 6.10.2008 Sequencery

Porušení kauzality (příčinnosti) 6.10.2008 Sequencery

Kauzální doručování broadcast zpráv Stejný časový vektor pro všechny příjemce 6.10.2008 Sequencery